Kis Kína Kőbányán

A hétszer hetven méter területű sátor alatt száz asztal található. Foglalj bátran helyet az egyiknél, és egy füst alatt jegyezd is meg az asztalszámot – később erre az információra nagy szükséged lehet. A tizenegy büfénél (mely a szomszédos utcák éttermeinek: többek között a Spicy Fishnek, a He Hének, a Wan Haónak vagy a Wang Mesternek a kitelepülései) vagy csipogót kapsz, ami jelez, amikor elkészült a rendelt fogás, és érte fáradhatsz, vagy megkérdezik, melyik asztalhoz vigyék ki az ételt, amikor elkészült.

Tehát ha egy kínai hölgy a rendelésedkor vidáman kijelenti, hogy „asztal hányás”, akkor a szemed se rebbenjen, csak mondd a számot, és nyugi: senki sem fog ráokádni az asztalodra.

(Gyorsan hozzáteszem, az én kínai nyelven elrebegett hasonló tartalmú mondatom valószínűleg tizedennyire sem hangzana értelmesen.)

Ezen kívül még talán fontos infó, hogy a rendezvény kültéri és kutyabarát, a Jegenye utca mögötti egyik udvarban található, két nagyobb bejárata van, az egyik a Jegenye utcából nyílik, a másik a Mázsa utcából, nem kell csinosan felöltözni, meg tulajdonképpen felesleges is, parkolóhely van és ingyenes, ünnepnapokon is nyitva vannak, és mindegyik büfénél lehet bankkártyával fizetni.

Készen állsz a túrára? Akkor induljunk el az óvatos kísérletezéstől a vakmerő bevállalósig!

Mondom, szerintem mit egyél, attól függően, mennyire vagy finnyás vagy épp bevállalós.

Ha még kezdő kísérletező fázisban vagy…

…akkor melegíts be egy kis sült földi mogyoróval (2500 forint, de cserébe tekintélyes adag), aztán kóstold meg a kínai palacsintát, azaz binget, melyet sima, spenótos, de tökös és céklás verzióban is megrendelhetsz, a töltelékeket is te magad állíthatod össze, de nyugi, semmi extrém nincs közöttük: sajt, sonka, kacsa, kukorica, hagyma, csípős tészta és kínai virsli is szerepel a lehetőségek sorában.

vegetáriánus Kőbánya ChinaTown terasz kínai konyha disznófül

Ha az Instagramnak ennél…

…és ezért elsősorban a hangzatos hashtagek és a látványvilág a fontos, akkor muszáj rendelned egy nagy pohár Bubble tea-t (Mulan, boszorkány mérge vagy metaverzum ízesítéssel), mellé egyél egy kínai szivárványtortát, amely ízvilágában a gumicukorra és gyerekkorunk édes vajkrémére hajaz, és amely ahhoz hasonlóan vastagon bevonja a szájpadlásodat a zsíros-cukros rétegével), vagy burkolj be egy minden földi jóval telepakolt buborékgofrit, netán egy barackos mochit, ami engem egy harapni való babapopóra emlékeztet (két darab 1699 forint).

vegetáriánus Kőbánya ChinaTown terasz kínai konyha disznófül

vegetáriánus Kőbánya ChinaTown terasz kínai konyha disznófül

Ha szereted a körúti kínai büféket…

…és nem is nagyon távolodnál el a megszokott ízvilágtól, akkor egyél alga- (wakame) vagy babcsírasalátát, edemame babot, tavaszi tekercset. De felvonul a megszokott kínálatból számos más szereplő is, többek között az édes-savanyú sertés, a gungbao csirke, a szecsuáni marha és a sült káposzta is.

vegetáriánus Kőbánya ChinaTown terasz kínai konyha disznófül

Én nagy rajongója vagyok az ázsiai töltött tésztáknak, a baóknak, gyozáknak, dimsumoknak és sült kínai táskáknak is, amiket azonban itt megkóstoltam, nem voltak a legeslegjobbak, a bao knédliszerű tésztája egy fokkal szárazabb volt a kelleténél, a sült tésztabatyu lelketlen volt, a gyoza pedig uncsi. 

vegetáriánus Kőbánya ChinaTown terasz kínai konyha disznófül

Ha nagy baráti társasággal vagy…

…akkor én a helyedben két expedíciós irány közül választanék. Vagy induljon neki mindenki külön-külön a tizenegy büfé egyikének, és hozza, ami a legvagányabb szerinte, majd az így levadászott szerzeményeket bedobálhatjátok középre, így a legszélesebb merítésben tudtok mindent megkóstolni...

…vagy rendeljetek egy nagy tál hotpotot. Idén először ugyanis az In Town HotPot is kitelepült, ami az én 2024-es nagy kedvencem, ha szereted a fondü műfaját, ezt imádni fogod!

Különféle alaplevek közül lehet választani (most szólok, a csilis atom csípős), ebben főzöd meg a különféle belevalókat a vékonyra szeletelt hústól kezdve a tésztán át a zöldségekig, majd beletunkolod a fűszeres szószba. A levest, amiben főzöl, nem kell megenni, az csupán a közeget biztosítja, amiben puhára fő minden. Szerintem briliáns társasági élmény… bár én beszélgetni nem nagyon tudok közben, mert csak az evésre koncentrálok, de ez inkább az én jellemgyengeségem.

Szintén baráti társaságnak közös lakomára ajánlom a guangdongi sült libát 8800 forintért.

Ha bevállalós vagy…

…akkor hadd ajánljam neked az egyik nagy kedvencemet, amit ha itt járok, sosem hagyok ki: a disznófülsalátát. Már csak azért sem, mert tudom, otthon sohasem fogok többet készíteni, egyetlen alkalom épp elég volt belőle. A vékonyra szeletelt malacfül porca roppanós, és enyhén csilis, zöldségekkel van összeforgatva (egy kisebb tálnyi 1000 forint).

A másik nagy kedvencem a lapos és ovális rizstészta- (rice cake) alapú zöldséges fogás, imádom a tészta csócsálós állagát.

Ha máskor nem, most kipróbálhatod, milyen az okra (aminek bizony igen rafinált az elkészítési módja, úgyhogy nem baj, ha elsőre profikra bízod: ha túl sokáig főzöd, bizony „eltaknyosodik”).

Nekem ezeken kívül még tetszett a ruganyos és édeskés tintahalgolyó, no meg a csirkemellnyárs nevezetű dolog (darabja 650 forint).

Ha vegán/vegetáriánus vagy…

…akkor kóstold meg a fűszeres brokkolit, de van Mapo tofu is olajos-csípős szószban, a disznófül vegán verziója, az illatos, fűszeres fafülgomba-saláta (hasonlóan porcos roppanóssággal, 2680 forintért), de nekifuthatsz a koromfekete, kérlelhetetlenül őszintén marketingelt „büdös tofu”-nak is 650 forintért.

Ha azért eszel, hogy aztán elmesélhesd…

…mert ez már az a kategória, ami tíz év múlva is prímán fel fog dobni baráti beszélgetéseket. A (még szerintem is) hardcore műfajba tartozik a képen látható kacsafej (amit Radi kollégám egyenesen kacsasztrófának titulált). Őszintén szólva még arról sincs fogalmam, ezt hogy kell megenni. Megfogod a csőrét, mint egy kis nyelet, és leszopogatod a madár arcát? Vagy bekapod az egészet, aztán lesz, ami lesz – végül is nem hiába jött vissza a DNS-teszted azzal, hogy 12 százalékban krokodil vagy? Ugyanez vonatkozik az alábbi csirkelábakra, bár tudom, van, aki elsőként ezt kapja ki, és szopogatja le a vasárnapi húslevesből.

vegetáriánus Kőbánya ChinaTown terasz kínai konyha disznófül

vegetáriánus Kőbánya ChinaTown terasz kínai konyha disznófül

Nekem a bevállalós és a sztoriért evős határmezsgyéjén mozog a szamárhússal töltött wrap (3500 forint), a sertésköröm (amióta jómagam 12 évesen leszoktam a körömrágásról), a száznapos tojás a maga emós kinézetével, és a „rántott glutén” nevezetű valami, amiről sajnos fogalmam sincs, hogy mi lehet pontosan, de egy darab mindössze 650 forint, szóval akár kísérletezhetsz is vele, nem ez fog az anyagi romlásba taszítani.

A képek a szerző tulajdonában vannak

Fiala Borcsa