Még mielőtt rátérnék a receptekre, elmesélem, hogy amennyire egyszerű étel a hot dog, annyira nagy viták övezik az eredetét. Annyi talán biztos, hogy német anyanyelvű embernek jutott eszébe. De míg Frankfurtban úgy tartják, hogy a XV. században készítették először a helyiek, addig Bécsben az a hír járja, hogy a Monarchiából Chicagóba emigrált férfiak, Emil Reichel és Samuel Ladany ötlete volt a hot dog, amit az 1893-as világkiállításon mutattak be. Bár ez ellentmond annak, hogy az első hot dogot árusító utcai stand Charles Feltman német henteshez köthető, aki 1867-ben nyitott boltot New Yorkban.

Ő azonban még káposztával és frankfurti kolbásszal árulta a népszerű harapnivalót.

A hot dog híre hamar elterjedt a városban, majd az egész országban, és a XIX. század végére már minden baseballmeccs kötelező eleme volt. Apropó forró kutya: a németek 1901-ig red hot Dachshund néven árulták, ugyanis a virsli alakjáról egy tacskó jutott az eszükbe. Magát a hot dog elnevezést pedig Tad Dorgan sportkarikaturista találta ki 1901-ben, akit megihletett a német elnevezés, és készített egy rajzot egy tacskóról egy kifliben, mustárral a hátán.

Na de ennyi forrókutya-történelem után kanyarodjunk rá a már említett dán hot dog receptjére, amiben jó sok hagyma és remulád mártás (sauce remoulade) van:

Hozzávalók:

  • hot dog kifli
  • virsli
  • ketchup
  • remulád mártás
  • apróra vágott vörös- vagy lila hagyma
  • pirított hagyma
  • savanyú uborka

A remulád mártáshoz:

  • 6 evőkanál majonéz
  • 2 mokkáskanál mustár
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 savanyú uborka, apró kockákra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 csapott mokkáskanál cukor
  • petrezselyem, só, bors ízlés szerint

Töredelmesen bevallom, amióta egyszer megpróbálkoztam pizzatészta-készítéssel, és a végeredmény inkább fegyvernek, mintsem ételnek volt alkalmas, azóta nem szívesen kísérletezem különböző tészták összekeverésével és kisütésével. Így én bolti hot dog kiflit használtam, de akiket nem traumatizáltak betonkemény tészták, azok rengeteg jó házikifli-receptet találhatnak a neten.

Én ezt a lépést kihagytam, a mártás elkészítésével kezdtem. Többféle recept van a neten, nekem az imént leírt hozzávalók váltak be. A savanyú uborkát apró kockákra vágtam, a gerezd fokhagymát összezúztam, az újhagymát felkarikáztam, összeöntöttem a majonézzel, mustárral, pirospaprikával, citromlével és a cukorral, sóztam-borsoztam, majd ment bele egy kis petrezselyem, végül jó alaposan összekevertem.

Ezután feltettem főni a virslit, közben apró kockákra vágtam a lila hagymát. Amint elkészült a virsli, kettévágtam egy bucit, az aljára nyomtam egy kis ketchupot, ment rá a virsli, annak a tetejére egy jó adag remulád mártás, jött a pirított, majd a lila hagyma, és az uborkaszeletek koronázták meg a hot dogot. Egy harapás, és újra a Nyhavn színes házai mellett, a híres kikötőben éreztem magam.

Imádom a mexikói konyhát, így nem hagyhattam ki, hogy ezeket az ízeket ne passzítsam össze a hot doggal. Persze nem én találtam fel spanyol – vagy ez esetben mexikói – viaszt, több ilyen recept található a neten, ezekből állítottam össze az én mexikói stílusú hot dogomat:

Hozzávalók:

  • hot dog kifli
  • virsli
  • lime-os majonéz
  • kukoricasalsa
  • reszelt sajt

A kukoricasalsához:

  • ½ konzervkukorica
  • 5 szem koktélparadicsom
  • ½ lime leve
  • egy kávéskanál petrezselyem vagy koriander
  • ½ fej lila hagyma
  • 1 csipet só

A lime-os majonézhez:

  • 4-5 evőkanál majonéz
  • egy csapott mokkáskanál aprított petrezselyem vagy koriander
  • egy fél lime leve

Ahogy a dán hot dog esetében is, itt is a szósszal kezdtem a műveletet: a majonézt, a fél lime levét és a petrezselymet összekevertem, majd betettem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Feltettem a virslit főni, ezután következett a kukoricasalsa. A paradicsomokat apró kockákra vágtam, ahogy a hagymát is. Összekevertem őket a kukoricával, majd meglocsoltam a másik fél lime levével, ment bele a petrezselyem és pici só. Eddigre el is készült a virsli, úgyhogy félbevágtam egy kiflit, kikentem az alját egy kis majonézzel, rátettem a virslit, kanalaztam rá még egy adag majonézt, majd jött a kukoricasalsa és a sajt. Ha megállod, hogy ne harapj bele azonnal, érdemes betenni a sütőbe néhány percre, hogy ráolvadjon a sajt. Én nem tudtam várni…

Végül pedig jöjjön a vegetáriánus verzió, amihez sokat kutakodtam, hogy mégis mivel helyettesíthetném a virslit. Kézenfekvő megoldás lett volna a vegán virsli, és biztosan ezzel is működik a recept (ahogyan az előző kettő is), ehelyett a répára esett a választásom. Ez tehát a répás hot dog receptje:

Hozzávalók:

  • hot dog kifli
  • annyi vékony, kisebb répa, ahány hot dogot készítenél
  • pikáns szósz
  • rukkola
  • vörös- vagy lila hagyma
  • egy evőkanál olívaolaj

A pikáns szószhoz:

  • 3 evőkanál tejföl
  • egy kávéskanál majonéz
  • ízlés szerint csípős paprikakrém

Ezt a hot dogot a répával kezdtem: meghámoztam, majd forró vízben addig főztem őket, míg kívül puhák, belül még kicsit roppanósak lettek. Míg főtt a répa, felkockáztam a hagymát, és egy evőkanál olívaolajon megfuttattam. Ezután jött a szósz: a tejfölt, a majonézt és a paprikakrémet összekevertem egy tálkában. Ha valaki nem szereti a csípőset, használhat édes paprikakrémet – kipróbáltam, remek az is. Amint megfőtt a répa, félbevágtam egy kiflit, kikentem az alját szósszal, belenyomkodtam a rukkolát, rátettem a répát, ment rá még egy adag szósz, végül pedig a sült hagyma.

Ha lecseréljük a kiflit, a tejfölt és a majonézt vegán opcióra, remek hús- és állati eredetű alapanyagoktól mentes hot dogot kapunk, és ugyanez megoldható az előző két recepttel is.

Mindenkinek jó hot dogozást kívánok!

Dián Dóri

A képek a szerző tulajdonában vannak