Kerepeczki Anna varázsol

Mert az ő fantáziájának a hó vége sem szabhat határt!

„Ha hónap vége van, és megkívánok egy jó ráment (vagy ha nincs kedvem elmenni valahova, vagy egész nap főzni), akkor kedvencem a smack leveses rámen.

A recept nagyon egyszerű: felteszek két tojást főni, fokhagymát (gyömbért is, ha van) megpirítok, majd ráteszem a levestésztát a levesporral és a vizet, összefőzöm. Ha megfőtt minden, akkor tálba merem a levest, ráteszem a félbe vágott tojásokat, szeletelek rá újhagymát, megszórom kis szezámmaggal, és rálocsolok egy kis szójaszószt.

A levesen kívül mindig van itthon hozzá minden, és gyorsan megvan. Tudom, nagyon gourmet! Nemrég vettem szárított fafülgombát is, és azt is belefőzöm, nem drága, és sokáig elég.”

Csepelyi a Föld körül

A lányokkal beszélgetve arra a megállapításra jutottam,

milyen érdekes, hogy melyikünknek mi tartozik az alapkonyhájába. Anna például sok távol-keleti ételt főz, nálam bármikor összeállhat 25-30 perc alatt valami közel-keleti vagy akár indiai fogás, mert ezeket a fűszereket tartom otthon.

Van is két spórolós receptem, az egyikbe épp szilveszterkor szerettem bele:

Cajun lencse

Ilyen étel amúgy nincs, én találtam ki, mert nem volt semmi más kéznél január elsején, és, ugye, muszáj volt lencsét csinálnom. Mondhatnám főzeléknek, de valójában nem sűrítem semmivel, és simán működhet akár magában, kenyérrel, akár némi rizzsel is. Beáztatok egy kis lencsét, és felvágok apróra 2-3 nagyobb fej hagymát, amit dinsztelek, aztán sózom, végül pedig cajun fűszerkeverékkel átpirítom – aztán pedig beleöntöm a lencsét, és összeforralom. Működik bármilyen lencsével és tex-mex vagy mexikói fűszerkeverékkel éppúgy, mint a cajunnal – csak nekem az a kedvenc keverékem.

A másik pedig, amit gyakran reggelire eszem – egy libanoni étteremben ettem hasonlót (ne idegeskedj, Budapesten), ezt egyszerűsítettem kicsit. 

Zaataros lepény

Amikor valami elegánsabban hangzik, mint amilyen valójában. De elképesztően finom!

Mindig van otthon zöld zaatar, ez a közel-keleti, jellegzetes ízű fűszerkeverék, amiben rengeteg szezámmag van. Egy csomag nagyon sokáig elég, és tényleg van, hogy napokig ezt eszem reggelire – egy lepény kb. 150 forintra jön ki, mert a hozzávalókat mindig olcsón megveszem, és csak elő kell kapnom a hűtőből/kamrából (ami egy szekrény, nem urizálok).

Két teáskanál zaatart összekeverek kb. egy deci olívaolajjal (csóróbb napjaimon napraforgóval is kipróbáltam már, és élek). Egy arab kenyeret (vagy bármilyen vékony lepényt, sőt: a fúziós konyha jegyében maradék tortillával is kipróbáltam már, és működött…) tepsibe rakok, megkenem a zaataros olajjal, ráütök egy tojást (ez nem autentikus, de finom), és betolom tíz percre sülni. Amikor kiveszem, kap egy pici gránátalmaszirupot és/vagy tahinit, ha meg már megjött a fizu, még pár szem diót is rámorzsolok. Egyszer élünk! 

Lőrincz Emma sváb fogása: almás tészta!

„Nem tudom, hogy ez egy sváb dolog-e, de mivel eddig csak a családomban nem néztek űrlénynek, amikor ezt kimondtam, gondolom, igen. Elég beszédes neve van, mert tészta és alma kell hozzá.

Az almát (tetszőleges mennyiséget) meghámozzuk és lereszeljük, és egy kis olajon vagy vajon megdinszteljük. Ezután összekeverjük a kifőtt tésztával. Ízlés szerint mehet bele egy kis cukor és fahéj, amitől karácsonyíze lesz. Kész is!

A nagymamám általában akkor csinálja ezt a tésztát, ha egy kiadós levest készít ebédre és nem akar valami nehéz ételt másodiknak. Emellett mivel ez egy édes tészta, akár a desszertet is helyettesítheti.”

És ha már sváb, takarékos finomságok, Emmának eszébe jutott egy másik klasszikus is: a babos tészta!

„Amikor bableves készült, sokszor jóval több babot tettünk bele, mint amennyit a leves igényelt volna. Amikor elkészült, ezt a plusz babmennyiséget kiszedtük a levesből, és bő zsiradékon átpirítottuk. Ezt a pirított-főtt babot pedig főtt tésztával összekevertük, és már kész is volt a második fogás. Nemcsak pénzt, de időt is spórol!”

Tóth Flóra tuti tippje: házi kenyér és tócsni

Flóra a gyorsaság nagymestere a konyhában – de spórolni ő is szeret. És tud is!

„Házi kenyér, ezért tartok otthon mindig porélesztőt, mert ha nincs friss, abból szoktam sütni, sőt kis darab maradék sajtot is belesütök lereszelve, ha úgy van.

Zöldségtócsni – kb. minden gyökérzöldség (répa, krumpli, zeller, hagyma, ami épp van ezekből) aprítóban megfuttatva, tojással és pici liszttel kisütve.

És mivel nekem mindig van alaplevem a fagyasztóban, francia hagymaleves szokott még lenni. Illetve most már drága szokott lenni a karfiol, de amúgy amikor nem, akkor egészben sütve vagy rózsákra szedve, sütve. Ja, meg a bármi maradékkal megtöltött sós palacsinta.

Recept (4 főre): 6-8 közepes krumplit, 4 répát, 1-2 hagymát és esetleg 1-2 gerezd fokhagymát lereszelek vagy aprítóval kimondottan apróra vágok, majd megsózom, és 15 percre állni hagyom. Utána kinyomkodom a levét, és a lé nélkül maradt zöldségekhez keverek 2 tojást és 5 evőkanál lisztet, majd borsozom. Az így kapott masszából kanálnyi adagokat lapogatok le egy kicsit megolajozott, forró serpenyőbe, mindkét oldalukat aranybarnára sütöm. Tejföllel a legjobb, de tejföl nélkül is finom szerintem. Nálunk a gyerekek is szeretik.”

Szabó Anna Eszter, a maradék megmentője 

Annának van egy tuti ötlete azok számára, akik nagy mennyiségben főznek, de nem mindig fogy olyan ütemben a koszt, mint tervezték.

„Ha már unjuk az olcsó megoldásként hó végén bevetett sült zöldségeket (vagy a már kétnapos húsleves zöldségeit), fogom és összeturmixolom őket, hozzáadok annyi alaplevet, amennyitől krémes állagú lesz, sózom, borsozom, és maximum egy evőkanál sörélesztőpelyhet teszek hozzá, ettől lesz sajtszószra emlékeztető íze.

De ugyanígy krémlevest is szoktam csinálni maradék zöldségekből, akkor a sörélesztő elhagyható. Ennél receptebb receptem nincs, mindent csak érzésre.” 

Both Gabi a bundáskenyérre szavaz 

És nekem is ez az egyik kedvenc laktató, de jó ár–érték arányú fogásom.

„Nem egy nagy recept, de a célnak megfelel: bundáskenyér a fagyasztóba elrakott kenyérmaradékokból.

Négyünknek négy tojás elég, szóval max. négyszáz forintból kihozható egy kiadós reggeli vagy vacsora. Ha nagyon luxizni akarok, még egy kis mirelitspenótot is rittyentek hozzá. És akkor egy ezresből eszünk.

Azon kevés menük közé tartozik, ami abszolút konszenzuális. Kivételesen mindenki szereti. Amúgy mind a három gyereknek tök más az ízlése a kaják terén. A fagyasztóban és a kamrapolcon talált maradékok, konzervek is életmentők ilyenkor. Kuszkusz-, bulgur-, rizs- vagy tésztaalapra bármit fel lehet húzni. Jellemzően a zöldségfélék maradnak ki ilyenkor a menüből. Gyümölcs mindig van, mert egy kis almára azért mindig telik. Az is konszenzuális ételünk.” 

És a végére Filákovity Radojka, a főtroll

Pedig őszintén azt hittem, lesz végre egy gyűjtés a csoportban, amit mindenki komolyan vesz. Majdnem sikerült is.

„Tejfölös kenyér – mikor eszem? Ha éhes vagyok. További receptekért kövessétek az oldalamat!

Kivételesen halál komolyan írtam, most is azt vacsoráztam. Lerobbant a kocsink, egy hete szervizben van, és még nem tudni, mennyi lesz a szerelés – én meg előrelátó menyecske vagyok. 

Recept

Fogj egy éles kenyérvágó kést, megfelelő óvatossággal kanyaríts vele egy szép, derék karéjjal a kenyérből. Tedd félre a kenyeret pihenni egy fél percre, amíg a tejfölösbödönt kiveszed a hűtőből. Egy kanál segítségével vidd fel a megfelelő mennyiségű tejfölt a kenyérszeletre. Tucsmákold szét, hogy elkenődjön a kenyér felületén. Nagy, grandiózus mozdulatokkal csináld, hogy megfelelően rusztikus legyen. Hintsd meg sóval a tetejét – az igazán gourmet élményért vegetát is használhatsz. Tálalás után fogyasztható!”

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Anton Vierietin

Csepelyi Adrienn