WMN-Phytotec-Remotiv

Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ment. Mert az egy dolog, hogy nem lehet idejekorán elkezdeni, hogy ne legyen ennyire fájóan gyorsan vége. Most már megint lehetünk bunkók bárkivel, meg mindenkivel is, mert már nincs ünnep, már nem küldözgetünk egymásnak macis, angyalkás, girlandos csetüziket (még annak is, akivel sose találkozunk, de ha mégis elénk kerül az utcán, akkor nem köszönünk neki). Most már lehetünk megint szenyák a kollégákkal, hiszen megkezdődött az év eleji hajtás, most már nyavalyoghatunk megint a kilóink miatt, elkezdhetjük a léböjtkúrát, hogy egy nap után bömbölve abbahagyjuk. Most már visszavihetjük az ajándékokat a plázába, mert egyáltalán nem tetszik nekünk, amit anyánk húga vagy a nővérünk férje vett.

Tehát menthetetlenül itt a január, amikor reggel még-, délután hazafelé meg már sötét van, ami állítólag az év lelkileg legborúsabb időszaka. Ráadásul közvetlenül a fennkölt ünneplések és az áradó szeretet után következik.

Én viszont úgy döntöttem, hogy idén sem fordulok be év elején! És ne lógasd az orrod te se a homokba (bocs, ha te nem a tengerparton vagy)! Mondok néhány tudatos, jó bevált ötletet, hogyan csinálj te is decembert a januárból:

1. Menj nyaralni!

Ints be a paréj kollégáknak, vegyél ki szabit, és költsd az év végi bónuszodat forró égövi nyaralásra. (Ha nem kaptál bónuszt, akkor valamit nem jól csináltál év végén, bocs.) Ebben az esetben vidd vissza az ajándékokat, amik nem tetszenek, és menj el belőlük nyaralni, hogy tovább ünnepelhesd azt, mennyire királyul dolgoztál az elmúlt évben – mielőtt folytatod idén.

2. Ne szedd le a fát!

Anyukám mindig olyan fenyőt vesz, aminek olyan az illata, hogy a legütősebb karácsonyi mécses sem tudná utánozni. Januárban még ne szedd le a szép karifádat, ez maradjon meg még emléknek a szeretetről, a boldogságról, a csillagszórókról, ha már a kollégád, a szomszéd meg a családod úgyis visszaállt az évközi stresszelésre. És ne zavarjon, hogy tele van az egész lakás tűlevéllel, a feljajdulós anyázás – egy-egy balul sikerült lépés után – hozzátartozik az ünnepekhez. És most már a januári decemberhez is.

3. Zabálj tovább!

A december a féktelenség hava, szóval… hagyd a francba a fogadalmakat, zabálj nyugodtan tovább, bűntudat nélkül. Nem az a fontos, hogy jól érezd magad? De! És ha kajálsz, akkor jól vagy? Igen! Akkor zabálj tovább, és szarj le mindent.

Alternatív (és jóval olcsóbb, na meg egészségesebb megoldások)

A. Legyél kedves!

Azért, mert elmúlt a szeretet ünnepe, nem kötelező újra parasztnak lenni. Legyél kedves és figyelmes, mert kedvességre és figyelmességre kedvesség és figyelmesség a válasz. Persze nem mindig akkor és attól, akitől (és amikor) ezt várnád, de hidd el, kedvesnek lenni menő, és előbb-utóbb kifizetődik. A bónuszt, amit a kollégáid elől menekülő vakációra költenél, fektesd be… vagy rakd félre, jobban jársz. És ne felejts el kedvesnek lenni magaddal is.

B. Csinálj nagy év eleji rámolást!

Szedd le a fát, amúgy is tele van vele a nappali szőnyege, szanáld ki a 2017-ben beszerzett felesleges culákat, takaríts, fertőtleníts, frissítsd fel a ruhatárad, adományozd oda a régi dolgokat a rászorulóknak. Ezzel egy kis ünnepet csempészel a szívekbe, és hidd el, hogy a sajátodéba is. Adakozni nemcsak karácsonykor jó és kell, hanem például januárban is, ezzel őrizheted meg legjobban az ünnepet.

C. Sportolj, táplálkozz tudatosan!

Tudom-tudom, hogy év elején zsúfolásig tömve vannak az edzőtermek. Tudom, hogy mindenki ilyenkor vág bele a nagy életmódváltásba meg léböjtkúrába. És tudom, hogy ilyenkor bukik meg a legtöbb fogyókúra és fogadalom. Először is, ha voltál annyira felelőtlen, mint én, és a decembert úgy ahogy van, ráengedted a karácsonyi hedonizmus oltárára, akkor itt az alkalom, hogy megtedd magadért a legfontosabb dolgot: menj el sportolni, és ne zabálj eszetlenül. Ünnep majd az lesz hónap végén, hogy megint rád megy a nyár végi gatya, annak pedig sokkal jobban fogsz örülni, mint a plusz négy kilónak február elején. Hidd el!

Szóval a december az azért jó, amiért. De ne akarj januárban is decembert, mert januárban sokkal fontosabb dolgod van.

Mégpedig: kedvesnek lenni (továbbra is), foglalkozni az egészségeddel, tenni azért, hogy jól érezd magad a bőrödben, és elkezdeni sok lóvét keresni, hogy mire eléred a nyugdíjkorhatárt, annyira gazdag legyél, hogy ezt az egészet leszarhasd, és valahol egy szépségfarmon heverhesd ki a téli ünnepeket.

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Oksana_Bondar