Mit szeretnek a gyerekek a legjobban? Ketchup, virsli, sajt, tészta

Ez a négy hozzávaló tényleg a gyerekek 80 százalékánál toplistás. Így nem tévedhetünk, ha összerakjuk egy étel formájában. Az angolszász „pig in blanket”, vagyis „malac a takaróban” valójában leveles tésztába tekert virslit takar. De mivel ez szerintem önmagában kicsit száraz fogás, mindegyik tésztalapocskára tettem egy kis darab szeletelt sajtot, és megkentem egy kis ketchuppal (tényleg csak kicsi kell, én általában túltolom, és kifolyik).

recept virsli roló pigs blanket

Ez nem is igazi recept, csak egy alapötlet, amit mindenki úgy valósít meg, ahogy a szájíze (vagy a gyerekeié) szerint a legjobb. Azt kimondottan ajánlom, hogy roppanós virsli kerüljön a tésztatakaróba. Azt meg semmiképpen sem javaslom, hogy házi leveles tésztával próbálkozzatok, egyszer nekiugrottam, soha többet. Minden, engem is beleértve, úszott a vajban, ráadásul nem is lett olyan jó állagú, mint a bolti.

recept virsli roló pigs blanket

Általában fekete szezámmagot szoktam a tetejére szórni, alapos tojással kenegetés után, mert a gyerekek bírják a kis fekete magocskákat.

recept virsli roló pigs blanket

Csodás kiegészítő a zöldségfogyasztás helyrebillentéséért

Ez a recept Mautner Zsófi bódvalenkei cigánytúró receptjének és az én családi körözött receptemnek a gyerekbarát fúziója. 

A hozzávalók:

  • 250 g túró
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 kápia paprika
  • 2 kis újhagyma
  • 2 kis paradicsom vagy 8 koktélparadicsom
  • só, bors
  • nem kevés őrölt füstölt paprika (tényleg ne spóroljatok vele, ez a lelke az egésznek)

recept virsli roló pigs blanket

A lényeg, hogy minden zöldséget jó apróra kell vágni. A hagymával szoktam kezdeni, és amíg a többit aprítom, egy picit be szoktam sózni, hogy lágyuljon addig is az íze. Aztán mindent összekeverek, és kész.

recept virsli roló pigs blanket

Betakargatott malackák, extrás verzió

Egyszer valaki mesélte, hogy a bizonyos gyorsétterem emblematikus édes-savanyú szósza valójában baracklekvár és ketchup összekeverésével készül, és azóta én ennek a kicsit turbózottabb változatát készítem mindenbe. A recept ennyi:

  • 4 evőkanál baracklekvár (homogén állagú, lehetőleg magas gyümölcstartalmú)
  • 3 evőkanál ketchup
  • 1-2 evőkanál almaecet ízlés szerint (én kettőt teszek bele)
  • kevés só

recept virsli roló pigs blanket

A felnőtt virsliroló alját ezzel kenem ki, és fekete szezám helyett fenyőmagot szórok rá – és máris egy kicsit extrább az egésznek az íze. És az édes-savanyú szószból jut mártogatósnak is, ami külön jó (de amúgy a korábban leírt túrós recept is tökéletesen passzol ehhez a verzióhoz is).

recept virsli roló pigs blanket

Nem volt még olyan buli, ahol ne aratott volna osztatlan sikert, és ne fogyott volna el az elsők között. Ennek egyébként az egyik titka szerintem a méret. Anyukám annak idején nagy, tésztába tekert egész virsliket csinált, ami az egyik véglet, a másik pedig a falatnyi darabkák, amiket sok recept ír. Szerintem a kettő között van a tökéletes méret: egy virslit három részre vágunk, a tésztát pedig hosszában felezzük, keresztben pedig hatodoljunk, így jönnek ki a pont kétharapásnyi darabkák. Ez az úgynevezett „double-dipping” (vagyis az összenyálazott, összebacizott mártogatnivalók közös mártásba mélyesztése) ellen is véd: bemártod, harapsz, bemártod a másik végét, és kész, nem történt nyálcsere. Természetesen gyerekbuli esetében nem érdemes hosszas prédikációba kezdeni a double-dipping ellen. De a poszt-Covidban elég sok felnőtt háklis erre, ezért érdemes kétharapásnyi méretűnél kisebb, mártogatható ételeket előállítani.

recept virsli roló pigs blanket

Nektek mi a kedvenc gyerek- és felnőtt partiételetek? A következő időszakban nagy szükség lesz az inspirációra.

Képek: Kerepeczki Anna / WMN

Tóth Flóra