Bár tudományosan nem alátámasztott, abban minden endometriózis-szakértő orvos is egyetért, hogy a betegeik többsége jelentős életmódbeli változásokról számol be, miután elhagy, vagy legalábbis mérsékel bizonyos élelmiszercsoportokat.

A legtöbben a cukrot és a vöröshúst emelik ki mint tiltólistás ételek, hiszen ezek növelhetik a gyulladás kialakulását a szervezetben, de nem ritka, hogy valaki a tej- vagy éppen a gluténmentes étrendre esküszik.

Az biztos, hogy általános csodarecept, ami mindenki számára beválik, sajnos nincs. Türelem, kitartás szükséges ahhoz, hogy az ember kikísérletezze, neki mi működik, és azzal is számolni kell, hogy ezek sem feltétlenül jelentenek örök érvényű megoldásokat.

Nemrégiben volt éppen egy éve, hogy átestem a második endometriózis-műtetemen, ahol mivel a bélérintettségem révén nyolc centit eltávolítottak a vastagbelemből, jó időre átalakultak az étkezési szokásaim. A beavatkozás után négy hétig kellett tartanom egy kímélő rost-, fűszer- és zsírmentes diétát, gyakorlatilag alapleven, almapürén, párolt csirkemellen és répán éltem. Hedonista hónap volt a javából!

Ehhez képest üdítő változásként éltem meg, amikor már visszaépíthettem minden egyebet, és „csak” arra kellett kiemelt figyelmet fordítanom, hogy a cukrot és a vöröshúst kiiktassam, illetve lehetőség szerint jó szénhidrátokat, például teljes kiőrlésű vagy rozskenyeret fogyasszak, ami kovásszal készül. Ezt az alapelvet azóta is tartom, de általánosságban elmondható, hogy jóval kevesebb húst fogyasztok, nyers tejet pedig egyébként sem iszom évek óta. Persze mindig lehetne fokozni a tudatosságot, de lekopogom, nekem egyelőre ez a diéta a mozgással és az egyéb alternatív terápiákkal működni látszik. Tünetmentes vagyok, nincsenek új összenövéseim, nincsenek fájdalmaim, és a lombikprogramban alkalmazott hormonkezelés sem lobbantotta be a betegségem.

Nem mondom, hogy mindig könnyű figyelni arra, mit eszem, nem is állítom, hogy mindig sikerül. Sőt.

Az mindig egyszerűbb, ha az ember saját magának készíti el az ételeit, nem pedig vendégségben vagy étteremben eszik, hiszen ott kevésbé nyomonkövethető, mi miből készült, és nincs is mindig alternatíva, ami teljesen belesimulna az ember diétájába. Ezzel szemben az otthoni főzés egyik nagy kihívása, amit a rutinos háziasszonyok valószínűleg különösen átéreznek, hogy egyáltalán kitaláljam, mit készítek, mi az, amit nem unok, ami gyors, egyszerű, mégis finom. Ha ennek tetejébe még egészségesnek is kell lennie, nincs egyszerű dolgom. Szerencsére ma már egyre több speciális étrendhez igazodó szakácskönyv jelenik meg a piacon, amelyek abban segítenek minket, hogy garantáltan az igényeinknek megfelelően készítsünk el egy-egy ételt.

Fellegi-Penyigei Szilvia foodstylistot és ételfotóst tíz évvel ezelőtt diagnosztizálták endometriózissal, akit nemcsak a munkája köt a konyhához, de szabadidejében is szívesen süt-főz, különösen azóta, mióta két kisfiú édesanyja. Mint mondja, minden ételt igyekszik addig fejleszteni, alakítani, míg teljesen bele nem passzol a családjuk ízlésvilágába. Rendkívül fontos számára, hogy az étel ne csupán táplálék legyen, hanem élmény, öröm, élvezet is. Just my Endo Diet című e-bookjában 56 olyan gyors, egyszerű receptet állított össze, melyek mindegyike beilleszthető az endometriózisosok diétájába, hús-, cukor-, fehérliszt- és tej- vagy laktózmentesek. A receptek között találhatsz reggeliket, salátákat, tésztákat, leveseket, nasikat és mártogatósokat, amelyek mindegyikénél meghatározó szempont volt, hogy a rohanó hétköznapokban is akár már negyedóra alatt elkészíthetők legyenek.

diéta főzés endometriózis
Kép forrása: Fellegi-Penyigei Szilvia

De ez a könyv azoknak is jó mankó lehet, akik még csak most ismerkednek azzal, hogy mi az, amit nyugodt szívvel ehetnek endósként.

Az én személyes kedvenceim a levesek, családon belül én vagyok a krémlevesek helytartója, így külön örültem, hogy a fokhagyma-, a brokkoli, a tepsiben sült paradicsom- és a sütőtök-krémleves receptje is helyet kapott a könyvben. A levesek mellé kiváló kiegészítők lehetnek a mártogatósok, amelyek akár pirítóssal, vagy zöldségrudakkal is szuperek, főleg egy-egy kiadós leves után, ha szeretnénk jóllakni, de nincs időnk sokat pepecselni a konyhában.

Ősz lévén hadd emeljem ki nektek ezt a szupergyorsan elkészíthető sütőtök-krémlevest:

Hozzávalók:

  • 1 darab kisebb sütőtök
  • 1 dl tejszín (ez lehet akár laktózmentes vagy vegán is)
  • 1 db húsleveskocka és ½ liter víz (ezt én inkább egy kis alaplével helyettesítettem, mert volt itthon)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma fele
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 1 marék pirított tökmag (én a leves tetejét még megspékeltem egy kis tökmagolajjal is)

diéta főzés endometriózis
A kép a szerző tulajdonában van

Elkészítés:  

A sütőtököt alaposan megmossuk, meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, és kisebb kockákra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük, ezután hozzáadjuk a sütőtököt. Sóval, borssal ízesítjük, rádobjuk a zúzott fokhagymát. Felöntjük alaplével, vagy az eredeti leírás szerint vízzel, és hozzáadjuk a leveskockát, majd 15-20 percig főzzük. Amikor a tök puha, lehúzzuk a tűzről és botmixerrel krémesre pürésítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, majd pár percre visszatesszük a tűzre, hogy összeforrjon. Tálaláskor megszórhatjuk pirított tökmaggal, és egy kis tökmagolaj is jót tesz neki.

Ha esetleg nagyobb sütőtököd van otthon, egy részéből készíthetsz sütőtökkrémet vagy salátára is rádobhatod (amelyekhez receptet szintén találsz a könyvben).

Kiemelt képünk a szerző tulajdonában van.

Krajnyik Cintia