Amikor még fiatal és balga voltam, emlékszem, olvasgattam otthon anyukámmal valami pletykalapot, amiben egy híres és gyönyörű amerikai színésznő mesélte el, hogyan tudja könnyedén megőrizni a vonalait a kiegyensúlyozott étrendje segítségével, ám mielőtt felcsillanhatott volna a szemünk, hogy végre a kezünkbe kaparinthatjuk az örök szépség és nádszálderék receptjét, azt is hozzátette, hogy az ételeket a saját séfje készíti el és tálalja fel neki minden áldott nap. Hát így könnyű, állapítottuk meg édesanyámmal, majd legyintettünk: ilyen luxusra nekünk bizony nem futja.

Aztán telt-múlt az idő, felcseperedtem, mostanra már öreg és balga vagyok, ami lássuk be, nagy különbség, cserébe viszont rengeteg olyan receptet tudok, amit szeretek elkészíteni és megenni is, és amik nemcsak igen ízletesek és a kedvemre valók, de még szuperegészségesek is. Így végül is megvalósítottam magamnak az amerikai álmot, ráadásul duplán, hiszen nemcsak hogy lett személyi séfem (a magam személyében), aki majd gondoskodik róla, hogy én is szép és karcsú legyek, de mellé még munkát is találtam, és főzhetek egész nap egészséges finomságokat magamnak!

Ha te is szeretnél (lélekben legalábbis) gyönyörű amerikai színésznő ÉS sztárséf lenni, rajtam ne múljon, mondom is a 2+1 receptet hozzá!

1. Szivárványos feketelencse saláta

Egyszerűen rajongok a feketelencséért, nemcsak azért, mert csodás emlékeim fűződnek hozzá, hiszen minden szilveszterkor ebből készítem a hat nyelven beszélő, elképesztően telt ízvilágú dhal makhanit (természetesen Mautner Zsófi receptje alapján, mint az ország háromnegyede), de annyira gyönyörű ez a kaviárra emlékeztető fekete szín, ami főzés közben sem fakul, hogy élmény csak rápillantani is.

A feketelencsét egyébként beluga lencsének is hívják, és mivel tele van rosttal és fehérjével, vegán vagy vegetáriánus étrend mellé kifejezetten ajánlatos a fogyasztása, illetve bárkinek hasznos, aki az egészséges életmódra törekszik, hiszen van benne többek között B-vitamin, magnézium, vas, cink, és kálium is. Nagy előnye, hogy nem kell előre beáztatni (mint a babot), és relatíve hamar – fél óra alatt – megfő. A többi lencsével összehasonlítva a feketének ráadásul vastagabb is a héja, emiatt nem annyira hajlamos arra, hogy szétfőjön és egy kevésbé gusztusos massza legyen belőle – ez főleg ennél a receptnél, ami legalább annyira szolgálja az ízlelőbimbókat, mint az esztétikai érzékünket (szerintem) különösen előnyös!

Egy bögre feketelencsét másfél bögre sós vízben 30 perc alatt puhára főzök, majd leszűröm, és ezzel a főzés részét a projektnek le is tudtam. A többi zöldséget, gyümölcsöt már csak fel kell szépen kockára vagdosni: egy fél kígyóuborkát, egy lilahagymát, három paradicsomot, egy érett mangót, egy dundi csokor petrezselymet. Végül elkészítem a szószt: egy tálban kikeverek három evőkanál tahinit, két evőkanál extraszűz olívaolajat, öt evőkanál vizet, egy citrom kifacsart levét és egy kis sót, majd alaposan összeforgatom a salátával. 

via GIPHY

Megmondom a frankót, amikor elkészítettem ezt a jelentős mennyiségű zöldséges ételt, azt hittem, jó sokáig el fog tartani… ám rögtön ebédre sikerült beburkolnom a kétharmadát, és mivel valóban nagyon finom, rá-rájártam délután is, és aztán nem tudom, mi történt, de estére teljesen elfogyott. Egy szó, mint száz: igencsak addiktív.

2. Gomba-esszenciás gombaragu polentával

Nagyon jól teszed, ha a kamrában tartasz szárított gombát, azzal ugyanis sok mindent remekül fel lehet dobni, például egy egyszerű pirított gomba receptnek is lehet adni vele egy kis csavart.

Egy fazékba 700 milliliter vízzel felteszek főni egy kisebb marék szárított gombát, 200 gramm friss gombát, két salotta hagymát felaprítva, hat gerezd fokhagymát, egy-két rozmaring ágat, kakukkfüvet, hat–nyolc szem színes borsot, sózom, majd egy órán keresztül lassú tűzön forralom fedő nélkül. A végére a víz java része elpárolog, de nem kell megijedni, ez volt a cél! Óvatosan leszűröm, a levet ehhez a recepthez használom, a leszűrt gombákat pedig a következő fogáshoz fogjuk felhasználni a zero waste jegyében!

Fél kiló friss gombát mérettől függően félbe-négybe vágok, majd olívaolajon lepirítom, amíg szépen meg nem barnul. Ekkor ráöntöm a gomba-esszenciát (azaz az imént leszűrt levet), abban főzöm egy kicsit, végül megszórom friss petrezselyemmel.

A polentához felforralok 700 milliliter vizet, sózom, belekeverek 200 gramm kukoricadarát, és pár perc alatt készre főzöm. (Van, aki tejjel készíti a polentát, úgy is nagyszerű.)

A tányér közepére teszek pár kanál polentát, a kanál hátlapjával elsimítom úgy, hogy legyen egy kis karimája, ami aztán bent tartja a gombaragut. Ráhalmozom a gombát, meglocsolom extraszűz olívaolajjal, és ha nem vegán verziót készítek, akkor ennél a pontnál meghintem egy kevés reszelt parmezánnal. 

3. Tahinis gombakrém

Ha össze kellene állítanom egy tucat fűszerféléből álló kapszulakonyhát, tahini egészen biztos lenne benne, rajongok a kissé kesernyés, gazdag aromájáért, ami nem csak hummuszban tud ám érvényesülni! A tahini egyébként nem más, mint pörkölt szezámmagból készült krém. Különböző színárnyalatokban lehet kapni, a halvány homokszínűtől a karamellesebbig. Attól függően, hogy mennyi ideig pirultak az apró magok, egyre mélyebb lesz a színe és az íze is, az illata pedig egészen bódító.

Az egyik kedvenc séfem, az izraeli születésű brit Yotam Ottolenghi szerint (aki előszeretettel tesz tahinit szinte mindenbe) a közel-keleti embereknek tahini folyik az ereiben is. Folyjon hát a mieinkben is, főleg, hogy a gombához is csudásan passzol. 

Az előző receptből megmaradt főtt gombás keveréket bizony nem hagyjuk kárba veszni. Csak dobáld be a turmixba a gombákat 100 gramm vajjal és két evőkanál tahinivel, tegyél hozzá frissen őrölt borsot, de ha van, akkor friss petrezselymet is, aztán tunkolj ebbe az isteni krémbe kiflicsücsköt vagy kend hófehér belsejű, roppanós héjú kenyérszelet tetejére.

Gondolom, ennél a pontnál felmerül benned a kérdés: ha ilyen egészségesen eszem, akkor miért nem lett belőlem még darázsderekú színésznő! Megnyugtatlak: lett volna, csakhogy én rögtön háromszoros adagot eszem mindenből, hogy még egészségesebb és gyönyörűbb legyek (minek kockáztatni), így az én testembe egyszerre három amerikai, karcsú szépség is be lett gyömöszölve!

Fiala Borcsa

A képek a szerző tulajdonában vannak