Sokáig nagy kérdés volt, hogy mit egyek, a reggeleim egysíkúan kezdődtek, hosszú időn át ideig kihagytam a korai étkezéseket, vagy csak kutyafuttában bekaptam valamit. Azt hittem, elég egy turmix, vagy gyorsan kikanalaztam egy gyümölcsös joghurtot, de ami a legrosszabb volt, narancslevet ittam kávéval. A rossz gyakorlatoktól pedig nem volt egyszerű elszakadni. 

Az elmúlt egy évben úgy alakítottam ki a reggeli rutinomat, mintha ez az étkezés szertartás lenne.

Felkelek, elkészítem az italomat, amit éhgyomorra fogyasztok el, közben megcsinálom az aznap kívánt ételemet, majd leülök, felhívom videón az unokaöcsémet (aki a húgom gyereke), és együtt lakmározunk. 

Mutatom, melyek most a slágerreceptek nálam. Kipróbálni ér:

1. Spenótos, paradicsomos frittata kecskesajttal:

Hozzávalók:

1 csomag friss bébispenót
4 koktélparadicsom
3 egész tojás
pici sós lében ázott kecskesajt
1 gerezd fokhagyma
fél deci sűrűbb kókusztej
kókuszzsír

Elkészítése: az olaszok kedvenc tojásételében (ami leginkább az omlettre hasonlít) az a jó, hogy szinte bárhogy elkészíthető. Nálam éppen volt spenót és paradicsom is a hűtőben, mondjuk, kecskefeta mindig van, ezért ezeket tettem bele.

De készítheted megannyi verzióban, olyan feltétekkel, amelyekhez éppen kedved van. 

Azzal kezdem, hogy kókuszzsírt hevítek egy serpenyőben (használhatsz másmilyen zsírt, én ezt szoktam), azon megfuttatom a kinyomott fokhagymát és rádobom a megmosott spenótot. Amíg a spenót fonnyad, addig elkészítem a tojást. 

Egy mélytányérba beleütöm őket, sózom, borsozom, szelek bele csilit (ez opcionális), majd egy kézi habverővel elkezdem habosra verni, miközben lassan csurgatok hozzá egy kevés, sűrűbb kókusztejet (ezt helyettesítheted tejjel vagy tejszínnel, ahogy tetszik). Ha már szép krémes, habos, akkor a közben megfonnyasztott spenótra öntöm, és elkeverem egyenletesen a serpenyőben. 

Megvárom, hogy az alja kicsit megszilárduljon, majd megszórom kecskesajttal, beledobom a felszeletelt paradicsomokat, és sütőbe teszem 200 fokon, nagyjából öt percre. 

Ha szépen megsült, már ehetem is. Isteni és laktató, nagy kedvencem!

2. Málnás-kókuszos zabkása goji bogyóval:

Hozzávalók:

1 bögre natúr zabpehely
2-3 deci kókusztej/zabtej vagy bármilyen tej
1 bögre fagyasztott málna
1 marék kókuszpehely
pár szem goji bogyó

Elkészítése: ezt a reggelit is imádom, és ez is hasonlóképpen laktató, nagyon finom, ötletes és tápanyagdús. 

Az elkészítése pedig egyszerű, mint egy pofon. Fogom a tejet, egy lábosban odateszem forralni, majd míg nem forr, beleteszem a zabot, és elkezdem kevergetni. Kevergetés közben, ahogy kezd sűrűsödni az anyag, beleteszem a málnát, a kókuszt és a goji bogyókat (én rakok még hozzá kollagénport, és gojiport is, de ez szintúgy opcionális), és addig rotyogtatom, amíg szép, krémes állaga nem lesz. 

Végül kókuszchipsszel és málnával tálalom.

3. Avokádós – mediterrán pirítós:

Hozzávalók:

6-7 garnéla
1 deci natúr paradicsomszósz
fél csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
kevés vaj
1 érett avokádó
pirítós

Elkészítése: ezt a receptemet talán már ismeritek. Újabban reggelire is eszem, ha unom a tojást vagy a zabot. Elkészítése pedig egyszerű nagyon, bármennyire is faksznisnak tűnik innen. 

A fokhagymát megfuttatom egy kis zsiradékon, rádobom a rákot, rózsaszínre sütöm, majd ráöntöm a paradicsomszószt, sózom, borsozom, és a végén teszek hozzá egy kis vajat és apróra vágott petrezselymet. 

Közben néhány szelet pirítóst sütök, vágok rá egy érett avokádót, majd erre kanalazok a mediterrán mártogatósból. 

És már kész is!

4. Mozzarellás-bazsalikomos omlett

Hozzávalók:

3 db tojás
fél adag bivalymozzarella
kevés friss bazsalikom
tetszés szerint zöldség (nálam mindig van retek, azzal imádom)

Elkészítése: a tojásokat egy kis tálban felverem, sózom, borsozom, majd egy előmelegített, kiolajozott serpenyőbe öntöm. Aztán beletépkedem a mozzarellát, és megszórom a friss bazsalikommal. Fedő alatt sütöm, amíg kész nem lesz. A végén még adhatok hozzá egy kis bazsalikomot a tetejére. 

Általában gluténmentes kenyeret tartok otthon, én ebből sütök mellé egy kis pirítóst. De tetszés szerint ehető simán csak zöldséggel vagy amivel megkívánod. 

Jó étvágyat a reggeleitekhez!

Ha tehetitek, ne menjetek el üres gyomorral otthonról!

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak!