Mi az, és mire jó a khioszi masticha (vagy mastiha)?

Ezúttal nem túlzás az állítás: bizony, már az ókori görögök is khioszi mastichával gyógyították a gyomorbántalmakat, a hasfájást, az emésztési zavarokat és a gyomorfekélyt. A görög pistacia lentiscus fa (mely kizárólag Híosz, avagy Khiosz szigetén nő) gyantájának gyógyhatását modern klinikai vizsgálatok is igazolták, eszerint hatékonyan bevethető a helicobacter pylori ellen – ami a legelterjedtebb emberi gyomor- bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van (Magyarországon 50-60 százalék a felnőttek átfertőzöttsége, a harmadik világ országaiban pedig a felnőtt lakosság 80-90 százaléka fertőzött). Emellett a használatával megelőzhető a Crohn-betegség, illetve, ha már kialakult, akkor a tünetei enyhíthetők, de bevethető gyomorégés és egyéb bélrendszeri problémák ellen is.

Fogyasztják likőrbe vagy olívaolajba keverve is, én most a kristályos formátumú mastichát porítottam, majd kevertem bele egy kiskanálnyi adagot három evőkanálnyi olívaolajba, és ezeket használtam fel az alábbi receptekhez:

Zöldséges tabulé, a mezzék királya

Hozzávalók:

200 gramm bulgur

200 gramm gomba

1 közepes méretű cukkini vagy két kicsi

1 répa lereszelve

2 kápia paprika felkockázva

2 paradicsom felkockázva

3 dundi csokor petrezselyem felaprítva

Masticha olívaolajjal összekeverve

1 citrom kifacsart leve

A bulgurt feltettem annyi sós vízzel főni, ami egy ujjnyira ellepte, majd nyolc perc forralás után leszűrtem, tálba tettem, összekevertem a mastichás olajjal és a citromlével. A gombát felaprítottam és olívaolajon megdinszteltem. A cukkinit – mivel nagyon kicsi és friss, ropogós volt – nyersen tettem a tabuléhoz, de ha már „tökszerűbb”, akkor nyugodtan kockázd fel, és a gombával együtt süsd meg. Minden zöldséget hozzákevertem a bulgurhoz. Köretnek is jó, de szerintem egy könnyű ebéd vagy vacsora gyanánt is megállja a helyét.

A tabulé egyébként a Közel-Keletről, azon belül pedig nagy valószínűséggel Libanonból származik, melynek nemzeti étele, és ahol július első szombatján ünneplik a nemzeti tabulénapot. A szó maga az arab taabilból származik, ami fűszert jelent. Igen változatos módon elkészíthető, tulajdonképpen mehet bele szinte bármilyen zöldség, de azért hagyományosan dukál bele bulgur (ami nem más, mint tört búza), rengeteg friss petrezselyem, olívaolaj és citromlé is.

Narancsos sült cékla

Hozzávalók:

Fél kiló cékla (alufóliába csomagolva, majd 200 fokos sütőben mérettől függően 40-60 perc alatt megsütve)

1 narancs kifacsart leve

Masticha olívaolajjal összekeverve

Só, bors

Mandula vagy kesudió

A megsült, langyosra hűlt céklákat meghámozom, majd vékonyan felcsíkozom. Összekeverem a narancs levével, a masticha olívaolajjal, majd megszórom a kesudióval. 

Szalonnás zöldborsósaláta

Hozzávalók:

Fél kiló friss vagy fagyasztott zöldborsó

6 szelet húsos szalonna

Két szál póréhagyma

150 gramm mozzarella apróra vágva

Fokhagyma

Masticha olívaolajjal összekeverve

1 dundi csokor petrezselyem felaprítva

A borsót kis vízben sóval puhára párolom. A szalonnát felaprítom, és lassú tűzön ropogósra sütöm, időnként megforgatva. A póréhagymát félbevágom, felszeletelem, majd olívaolajon picit átpirítom kis sóval (óvatosan, nem fog úgy viselkedni, mint a vöröshagyma, jóval hamarabb odakap, így érdemes rajta tartani a szemedet). Végül mindent összekeverek egy nagy tálban. Langyosan a legfinomabb.

Egyetek jól, és legyetek jól!

Fiala Borcsa