Igazi retró fantaszelet – kicsit újragondolva – Flórától

Anyukámtól tanultam meg, hogy kisgyerekekkel tilos kaja nélkül strandra indulni, ő az a típus volt, aki mindig telepakolta a sárga hűtőtáskát, a szalámitól a szeletelt paradicsomon át a házi limonádéig minden volt benne… meg titkos, hajnalban gyártott finomság. A fantaszelet nem az ő receptje, hanem a nagymamámé, amit minden egyes családi eseményre elkészített, és mindig az fogyott el először, szerintem az én generációm összes gyereke kóstolta… és imádta.

Nem vagyok kiemelten egészségtudatos anyuka, még sosem csavartam ki a gyerekeim kezéből a mackós édességet – de nem is vettem nekik. Ha sütök, akkor igyekszem az arany középutat választani: ahol nem nagy kompromisszum az egészséges verzió, ott azt választom, de azért van, amibe kell valamennyi cukor (vagy liszt). Így lett a saját, félig egészséges fantaszeletem alapja egy feketecsokis, lisztmentes, de nagyon tömény süti: 30 dkg magas kakaótartalmú csokit felolvasztottam 15 dkg vajjal, hozzákevertem öt dkg nádcukrot és hat tojássárgáját. A fehérjét felvertem egy kis sóval, és óvatosan azt is belekevertem. Ez eredetileg egy tortarecept, amit 20–25 percig kell sütni 180 fokon, és aztán kicsit pihenni hagyni. Én a tortaformánál nagyobb tepsiben jobban szétterítettem, ezért csak 15 percig sütöttem. 

A krémhez feloldottam egy csomag lapzselatint egy dl meleg tejszínben, és azt összekevertem 25 dkg túróval, 25 dkg mascarponéval, két dl tejföllel, tíz dkg cukorral egy kis vaníliaaromával és két citrom héjával. A túrós krémet ráöntöttem a csokis alapra, beleszórtam egy-egy marék ribizlit és áfonyát, és elkészítettem a tetejére a fantaszelet legizgalmasabb részét, az (eredetileg) agyonzselézett cukros üdítőt. Na, ezt azért muszáj volt kicsit módosítanom: hozzáadott cukrot nem tartalmazó smoothie-t használtam, de arra is figyeltem, hogy az eredeti receptet vonzóvá tevő izgalmas szín is megjelenjen. Így lett kék a zselém (egy 2,5 decis üveghez három lapzselatint használtam, az egészet megmelegítettem, és a leírás szerint tettem hozzá a lapokat). Miután ez is rákerült a sütire, egy éjszakára (vagy legalább három–négy órára) betettem a hűtőbe, és utána szeleteltem. Nagy sikert aratott!

Ha már strand, akkor edd meg az egész vízpartot! – Borcsától

A tápiókapuding nagy kedvencem, ugyanis roppant könnyen és gyorsan el lehet készíteni, és már egy picike marék tápiókagyöngyből is kiadós méreteket lehet kotyvasztani, ami feneketlen bendőjű kamaszok mellett bizony roppant nagy előny! 

És ha már strandos tematika, akkor gondoltam, őrüljünk meg teljesen, és kebelezzünk be egy komplett vízpartot. Négy deci kék smoothiet és egy deci vizet elkevertem két evőkanál cukorral és nyolc dkg tápiókagyönggyel (kevésnek tűnik az elején, de hidd el, mire megfő, úgy besűríti az egész kulimászt, hogy jobban nem is kell!), majd folyamatosan keverve addig főztem lassú tűzön, amíg a gyöngyök áttetszővé nem váltak, és az egész massza be nem sűrűsödött (amíg kihűl, még tovább fog kocsonyásodni). Akkor belekevertem két deci kókusztejet és egy fél citrom kifacsart levét. Tálakba mertem a „tavat”, majd beledugtam egy-két gumicukorhalat a vízbe. Végül a tetejére szórtam a homokos fövenyt, azaz sótlan pörkölt mogyorót keksszel összedarálva. A gyerekek mostanában már ritkán lelkesednek látványosan a főztömért, de ezúttal hajlandók voltak elismerésüket kifejezni.

Harsogóan zöld, ízesen laktató – pesztós tésztasaláta Borcsától

Én magam nem vagyok kifejezetten édesszájú, így a strandra szívesebben viszek tésztasalátát. Nem baj, ha kicsit felmelegszik, amúgy is szobahőmérsékleten a legfinomabb, egy kiadósabb úszás után pedig igazán jólesik a parton belapátolni a bazsalikomtól illatozó tésztadarabkákat.

Aprítógépbe teszek egy marék fenyőmagot, fél bögre parmezánt, egy fokhagymát, sót, borsot, két nagy marék bazsalikomot, két nagy marék bébispenótot, egy bögre párolt zöldbabot, egy fél bögre keményebb típusú sajtot és kábé fél deci extraszűz olívaolajat, majd az egészet összekeverem egy csomag kifőzött tésztával (én ezúttal csokinyaki típust – azaz farfallét használtam). Végül keverek hozzá paradicsomot, olajbogyót, de ha van otthon kígyóuborka, rukkola, azzal is felturbózhatod!

Mindenkinek jó strandolást kívánunk a nyár hátralevő részében!

Tóth Flóra és Fiala Borcsa