1. Gyümölcsturmix ultrakoncentrált folyékony hialuronsavval

Hogy miért jó neked, ha hialuronsavat eszel reggelire? Először is ránctalanítja, feszesíti a bőrt, enyhíti a szárazságát, de ezen kívül az ízületeidet is védi, illetve használják a száraz szem enyhítésére, jó hatással van a csontok egészségére, de ha gyulladás van a szervezetedben, és emiatt fájdalmat tapasztalsz, a hialuronsav ebben is segíthet. Persze, önmagában is fogyasztható, kellemesen savanykás az íze, reggel felhajtasz egy kupicával, és kész, de az is kiváló megoldás, ha beledöntöd a 15 milliliteres napi adagot egy gyümölcsös smoothie-ba. Én egyik nap gyümölcsös, másik nap zöldséges mixszel szoktam berobbantani a szervezetemet reggel. A turmixgépbe ezúttal került egy narancs kifacsart leve, egy banán, némi kivi, eper és egy mangó. Két deci vízzel szoktam összekeverni, mert úgy még pont iható (tehát nem olyan sűrű, hogy kanalazni kelljen), és tettem bele egy lapos evőkanálnyi útifűmaghéjat, hogy még több rost kerüljön a szervezetembe, illetve, hogy ne „fusson át” rajtam pikk-pakk a gyors reggelim. Így délig is simán elvagyok éhségérzet nélkül.

2. Medvehagymás, kale-s, búzafüves smoothie

Egyszerűen imádom ezt a méregzöld kotyvalékot, ráadásul dugig van fontos vitaminokkal. A turmixba került avokádó: a zsírjainak köszönhetően sokáig jóllakottságérzést biztosít úgy, hogy még a vonalaidra is vigyáz, védi a szívet, csökkenti a vérnyomást. Kihasználva, hogy végre itt a medvehagymaszezon, az illatos levélkékből is dobtam a keverékbe. A liliomfélék családjába tartozó növény koleszterincsökkentő és baktériumölő hatású, így pompás kiegészítője lehet egy tavaszi méregtelenítő kúrának. (Mivel megjelenésre hasonlít a gyöngyvirágra, ami mérgező, érdemes biztos helyről vásárolni, és nem csak a saját szakállunkra nekiállni szüretelni az erdőben.) Hogy garantáltan örökké éljek, tettem még a reggeli italomba kale-port, ami a fodroskel leveleiből készül, igazi szuperélelmiszerként tartják számon: csökkenti a rák a kockázatát, tele van fehérjével, kalciummal, vassal, A-, K- és C-vitaminnal. Emellé simán elfért egy kis búzafű is, amitől szinte érzem: szupererőm lesz a betegség ellen, méregtelenít, segíti az emésztést, megtisztítja a beleket, csökkenti a koleszterinszintet, fokozza az anyagcserét, serkenti az immunrendszer működését.

3. Citromos, almás, céklaporos smoothie

Nagyon szeretem a céklát, ami szintén igazi szuperélelmiszer: nem csak enyhíti a változókor tüneteit, táplálja a hajat és a körmöket, gyógyítja a gyulladt, pattanásos bőrt, védi a szem egészségét, de hangulatjavítóként is funkcionál – ami lássuk be, sokunkra ráfér e vészterhes időkben. Szívesen eszem sütve, fokhagymás tejföllel, vagy vékony lapokra szelve csipszként elkészítve, úgyhogy gyakran szoktam venni, ám sajnos sokszor előfordul, hogy megfeledkezem róla, és mire észbe kapok, pár nap alatt megfonnyad a lilás gumó a hűtőszekrény polcán várakozva. Ezért is szokott lenni nálam otthon a szárított verzióból is, csak összemixelek egy evőkanállal egy felkockázott alma és körte mellé, csorgatok hozzá kifacsart citrom vagy lime-levet (én jobb szeretem így, citrusosan), és máris készen állok bármilyen kihívásra, amit elém sodor az élet.

És ti milyen szuperélelmiszerekkel szoktatok tenni az egészségetekért?

Fiala Borcsa