Borcsa halloweeni pizzás csigája

Egy kis üveg (körülbelül 250 grammos) aszalt paradicsomot összedarálok aprítógépben. Az olaját félreteszem, ebből négy evőkanálnyi megy majd bele a tésztába. Fél kiló lisztből, egy kiskanál sóból, három evőkanál pizzás fűszerkeverékből, három deciliter vízből és egy csomag száraz élesztőporból, illetve az aszalt paradicsom őrleményéből tésztát gyúrok, majd félreteszem egy órát kelni. Lereszelek 200 gramm cheddar sajtot, és aprítógépben összedarálok két bögre lecsöpögtetett fekete olajbogyót. Amikor megkelt, kinyújtom vékonyra (körülbelül fél centi vastagra) és téglalap alakúra, megkenem az olajbogyóval úgy, hogy a távolabb lévő hosszú oldalán két ujjnyi rész tisztán maradjon. Megszórom a sajt háromnegyedével, feltekerem, majd egy éles késsel egy-másfél centi vastag szeleteket vágom. A csigákat sütőpapíros tepsire fektetem, a tetejükre szórok még egy kevés reszelt sajtot, és még egy fél órát így pihentetem-kelesztem. Közben a sütőt felmelegítem 180 fokra, és 20 perc alatt készre sütöm őket.

Flóra pókos tacotortája

Azért választottam a pókos tacotortát, mert mindenki kedvére variálhatja aszerint, hogy mit szeret (vagy szeretnek a vendégei). 

A lényeg az, hogy a rétegeket egymásra kell pakolgatni, és végül tortilla chipsszel kimártogatni vagy tacolapokba kanállal belemerni.

Elmondom, mi volt az én – amúgy nagy sikert aratott – tacotortámban.

  1. réteg: tipikus tacohús, vagyis lassan sült darált marha, hagymával, füstölt paprikával, cayenne borssal, római köménnyel és fahéjjal fűszerezve. (A fahéj szinte minden mexikói húsos ételbe nagyon jó!) Én ezt a réteget előző nap megcsináltam, mert úgy jó, ha lassú tűzön két órát sül, egy kis vízzel vagy alaplével néha meglocsolva. 
  2. réteg: sajtszósz, vagyis gouda sajt és tejszín összeolvasztva, kakukkfűvel fűszerezve.
  3. réteg: aprított kápia paprika.
  4. réteg: reszelt sajt
    (Amikor ezt a négy réteget összeállítottam, tizenöt percre bedobtam a kis tortácskát a sütőbe, amitől a hús felmelegedett, a sajt pedig ráolvadt.)
  5. réteg: pácolt hagyma, vagyis egy fej aprított hagyma megsózva, két evőkanál barna cukorban és két evőkanál lágyabb ecetben legalább fél óra állás után (ezt szintén előző nap csináltam meg, mert amúgy a hűtőben napokig eláll).
  6. réteg: guacamole, vagyis egy fél hagyma, két koktélparadicsom, két avokádó, kevés só, bors, római kömény és egy fél citrom leve aprítógépben vagy botmixerrel simára keverve. Ha csak magában csinálok guacamolét, szeretem késsel aprítani és rusztikusra hagyni, de itt jobb volt homogénen.
  7. réteg: tejfölpókháló, ami sokkal szebb lesz, mint az enyém, ha egy kevés vízzel lágyítod a tejfölt.
  8. réteg: olajbogyó pókok. A teste egy nagyból van, a lábai meg kicsikből, amiket elfeleztem, majd a feleket negyedeltem, mert a póknak nyolc lába van, bár én rendszeresen azt hiszem, hogy hat.

A szuperül passzoló vörösbabot én most mellé tálaltam, de egy vega verzióban lehet az a hús helyett. Ha pedig vegánban gondolkoztok, akkor a sajtot helyettesíthetitek kukorica salsával vagy akár vegán sajtszósszal.

Borcsa pofonegyszerű kacsa rillette-je

Négy zsíros pecsenyekacsa-combot bedörzsölök sóval, borssal, fokhagymaporral – ezúttal jobb a por, mint a friss zöldség, mert így nyugodtan benne maradhat a fokhagyma íze a kész termékben, nem fog idővel megsavanyodni. Rákanalazok még egy kisebb bödön kacsazsírt, annyit, hogy félig ellepje. Többet nem érdemes, mert a combokból is fog még bőven kisülni, én már jártam úgy, hogy elkalkuláltam magam, és a végén kifolyt, azt a hervasztó sütőtakarítást pedig nem kívánom senkinek. Szóval: a kacsacombokat a zsírral lefedem alufóliával, és beteszem 90 fokra a sütőbe egy éjszakán át. Nyugi, nem lesz semmi baja, nyolc–tíz órát simán elvan, az utolsó kettőre érdemes levenni a fedelet. Amikor elkészült, egy picit lehűtöm, majd a kacsahúst – ami mostanra őrületesen omlós és puha lett, miután lefejtettem róla a bőrét, villával széttépkedem, és kapcsos vagy csavaros tetejű üvegcsékbe nyomkodom. A tetejére ráöntögetem a zsírt szépen elosztva, így légmentesen lezárja a húst, azaz tartósítja. Hűtőben sokáig eláll, bár én ezt se nem mertem, se nem bírtam letesztelni. Ha megdermedt (ez másnapra történik meg megbízhatóan, akkor mehet is fehér kenyérre kenve, mellé valami savanyúsággal, pohár borral. Négy combból én nyolc kis üveggel készítettem, ajándékba is ment, szóval, ha már a karácsonyon is gondolkodnál, annak sem utolsó ötlet! A bőrét felkockáztam és lesütöttem töpörtyűnek… eredetileg azt terveztem, hogy az egész mókába beleszórom, de valami hiba lehetett a számításaimmal, ugyanis megkóstoltam egy darabkát, és mire ködös tekintettel felnéztem, már egy falat nem sok, annyi sem maradt belőle.

Flóra meggyes koporsópitéje

Örök aduászom a vajas leveles tészta, amibe édeset, sósat, halat, húst, lekvárt, Nutellát, szóval bármit bele lehet tölteni, ráadásul a formáját is nagyon kreatívan tudom variálni, szóval szoktam belőle „egykezes” falatokat és klasszikus piteformában készülő ételeket is készíteni. Itt most a halloween határozta meg a formát: koporsófazonra vágtam két lap tésztát, közé tettem a meggyszószt, villával alaposan összenyomkodtam a szélét, és vágtam rá egy keresztet, hogy a meggyes „vér” szépen kicsorogjon rajta. 

A meggyszószt húshoz is szoktam használni, szóval ez nálam gyakran készül: 40 dkg fagyasztott meggyet tíz–tizenöt dkg cukorral, egy vaníliarúd belsejével (vagy vanília-kivonattal vagy akár fahéjjal) forralok addig, amíg a meggyek kiolvadnak, és kicsit összeesnek, majd beleteszek két–három evőkanál keményítőt, és még egy picit melegítem kis lángon, amíg nem kezd sűrűsödni. Ez kerül a „koporsóba”, amit lezárás után megkenek tojással, és fél óra alatt 180 fokon készre sütök.

Tálalási tippek halloweenre

Fiala Borcsa és Tóth Flóra