A palak paneer a vajas csirkéhez és a fekete lencsés fogáshoz hasonlóan a legnépszerűbb ételek közé tartozik. Észak-Indiából terjedt el, és körülbelül annyiféleképpen készítik, ahányféleképpen nálunk a paprikás csirkét szokták. A palak spenótot jelent, a paneer pedig egy speckó indiai sajtot, de én ezt most lecseréltem tofura, és kísérletezzetek ti is bátran. 

A tofutól egyáltalán nem kell félnetek, semmi ördöngösség nincs az elkészítésében, csak kövesd az instrukciókat, és préseld ki alaposan, hogy az ízélmény még teljesebb legyen. De mondom máris, hogyan csinálom. Ez a fogás százszázalékosan vegán, de ha valaki úgy dönt, kipróbálná csirkehússal, annak sincs akadálya, csak azt már nem palak paneernak hívják, hanem murgh palaknak. 

Hozzávalók:

– 300 g natúr tofu
– 600 g spenót (fagyasztottat használtam)
– 1 db közepes vöröshagyma
– 5-6 gerezd fokhagyma
– 150 g aprított paradicsom (konzerv)
– kb. 5 cm friss gyömbér
– 1 dl kókusztej (sűrű, konzerves verzió)
– 2 tk garam masala por
– 1 tk kurkumapor
– 1 tk gyömbérpor
– pácoláshoz Cayenne-bors

A körethez:

– basmati rizs
– koriander

Elkészítése: 

1. A tofut kipréselem. Ennek már legalább egy órával a főzés előtt nekikezdek, mert minimum annyi kell neki a satuban. Tofut sok helyen lehet kapni, akár a népszerű drogériákban is fellelhető, én általában ott vásárolom. A préseléshez pedig konyhai papírtörlőbe csomagolom, és nehezéknek ráteszek egy fémlábast, amibe még konzerveket is rakok. 

Így szépen kiengedi magából a vizet, amit a papírtörlő egyből fel is szív, aztán megszórom Cayenne-borssal, és hagyom egy kicsit pácolódni. 

2. Fagyasztott spenótot szoktam használni ehhez a recepthez, amivel csak annyi dolgom van, hogy szépen kiolvasztom egy fazékban, és addig rotyogtatom a tűz fölött, amíg szépen fel nem forr az egész. Nem adok hozzá semmit, és ajánlatos aprított verziót használni, mert aztán azt könnyebben viszi a turmixgép. 

3. A bepácolt tofut egy kis kókuszzsíron megfuttatom, és aranybarnára sütöm az oldalait. Ha ez megvan, egy tányérban félreteszem. 

4. A felaprított hagymát ugyanúgy kókuszzsírban megdinsztelem, hozzáreszelem a gyömbért és a fokhagymát, amit szintén tovább forgatok nagyjából öt percig. Ha alaposan összerottyant, akkor mehet rá az aprítottparadicsom-konzerv, és további öt percig főzöm. 

5. Közben kész a spenót, amit beleöntök a turmixgépbe, és hozzáöntöm a gyömbéres, fokhagymás, paradicsomos alapot is. Alaposan összepépesítem. 

6. A fűszereket egy magas falú serpenyőben, kókuszzsíron megpörkölöm, és mehet rá a gyönyörűségesen zöld, spenótos massza. Az illata ekkorra már páratlan és utánozhatatlan. Szépen elkeverem a fűszereket a spenótos masszával, és beleteszem az előzetesen megpirított tofut is. A végén egy kis sűrű kókusztejjel fellazítom, de ekkor már nem kell a tűzön lennie. 

Az étel tulajdonképpen kész is. Ajánlok hozzá főtt basmati rizst vagy naan kenyeret. Amíg Fiala kolléganőm bátran kísérletezik otthon a naan kenyérrel, addig én, tandoori kemence híján, nemes egyszerűséggel rendelek valamelyik közeli, indiai konyhából. De ha érdekel benneteket a házi naan receptje, IDE kattintva elérhetitek Borcsa receptjét. 

Jó étvágyat a vegán palak paneerhoz! Ne felejtsetek el rá jó sok koriandert tenni!

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak