Az életben nem volt még a spenót ennyire szexi – Vegán palak paneer recepttel
Mit mesélhetnék el még arról az érzésről, ami az indiai gasztronómiához fűz? Mondjam el újra, hogy a fűszerek hogyan csábítottak el egy életre? Hogy ez a kifejezetten erőteljes, brutális kavalkád, ami tarkón csap, amikor bemegyek a kedvenc indiai éttermembe vagy boltomba, utánozhatatlan? Mert az! Az indiai konyhának nincs párja, én pedig hajlandó vagyok újabb és újabb fogásokat megtanulni. Most épp ezt a remek, csordultig spenótos fogást, a palak paneert vegán verzióban. Szentesi Éva írása.
–
A palak paneer a vajas csirkéhez és a fekete lencsés fogáshoz hasonlóan a legnépszerűbb ételek közé tartozik. Észak-Indiából terjedt el, és körülbelül annyiféleképpen készítik, ahányféleképpen nálunk a paprikás csirkét szokták. A palak spenótot jelent, a paneer pedig egy speckó indiai sajtot, de én ezt most lecseréltem tofura, és kísérletezzetek ti is bátran.
A tofutól egyáltalán nem kell félnetek, semmi ördöngösség nincs az elkészítésében, csak kövesd az instrukciókat, és préseld ki alaposan, hogy az ízélmény még teljesebb legyen. De mondom máris, hogyan csinálom. Ez a fogás százszázalékosan vegán, de ha valaki úgy dönt, kipróbálná csirkehússal, annak sincs akadálya, csak azt már nem palak paneernak hívják, hanem murgh palaknak.
Hozzávalók:
– 300 g natúr tofu
– 600 g spenót (fagyasztottat használtam)
– 1 db közepes vöröshagyma
– 5-6 gerezd fokhagyma
– 150 g aprított paradicsom (konzerv)
– kb. 5 cm friss gyömbér
– 1 dl kókusztej (sűrű, konzerves verzió)
– 2 tk garam masala por
– 1 tk kurkumapor
– 1 tk gyömbérpor
– pácoláshoz Cayenne-bors
A körethez:
– basmati rizs
– koriander
Elkészítése:
1. A tofut kipréselem. Ennek már legalább egy órával a főzés előtt nekikezdek, mert minimum annyi kell neki a satuban. Tofut sok helyen lehet kapni, akár a népszerű drogériákban is fellelhető, én általában ott vásárolom. A préseléshez pedig konyhai papírtörlőbe csomagolom, és nehezéknek ráteszek egy fémlábast, amibe még konzerveket is rakok.
Így szépen kiengedi magából a vizet, amit a papírtörlő egyből fel is szív, aztán megszórom Cayenne-borssal, és hagyom egy kicsit pácolódni.
2. Fagyasztott spenótot szoktam használni ehhez a recepthez, amivel csak annyi dolgom van, hogy szépen kiolvasztom egy fazékban, és addig rotyogtatom a tűz fölött, amíg szépen fel nem forr az egész. Nem adok hozzá semmit, és ajánlatos aprított verziót használni, mert aztán azt könnyebben viszi a turmixgép.
3. A bepácolt tofut egy kis kókuszzsíron megfuttatom, és aranybarnára sütöm az oldalait. Ha ez megvan, egy tányérban félreteszem.
4. A felaprított hagymát ugyanúgy kókuszzsírban megdinsztelem, hozzáreszelem a gyömbért és a fokhagymát, amit szintén tovább forgatok nagyjából öt percig. Ha alaposan összerottyant, akkor mehet rá az aprítottparadicsom-konzerv, és további öt percig főzöm.
5. Közben kész a spenót, amit beleöntök a turmixgépbe, és hozzáöntöm a gyömbéres, fokhagymás, paradicsomos alapot is. Alaposan összepépesítem.
6. A fűszereket egy magas falú serpenyőben, kókuszzsíron megpörkölöm, és mehet rá a gyönyörűségesen zöld, spenótos massza. Az illata ekkorra már páratlan és utánozhatatlan. Szépen elkeverem a fűszereket a spenótos masszával, és beleteszem az előzetesen megpirított tofut is. A végén egy kis sűrű kókusztejjel fellazítom, de ekkor már nem kell a tűzön lennie.
Az étel tulajdonképpen kész is. Ajánlok hozzá főtt basmati rizst vagy naan kenyeret. Amíg Fiala kolléganőm bátran kísérletezik otthon a naan kenyérrel, addig én, tandoori kemence híján, nemes egyszerűséggel rendelek valamelyik közeli, indiai konyhából. De ha érdekel benneteket a házi naan receptje, IDE kattintva elérhetitek Borcsa receptjét.
Jó étvágyat a vegán palak paneerhoz! Ne felejtsetek el rá jó sok koriandert tenni!
Szentesi Éva
A képek a szerző tulajdonában vannak