Előételként fogyasztható saláta:

Dijonis-áfonyás bébispenót-saláta fetával

Ez a saláta annyira szép, hogy hozzá is mennék feleségül. Hahaha. (Nem.) De tényleg szép, és vallj színt, soha életedben nem raktad volna össze egy tálba a spenótot, az áfonyát, a fetát és a mustárt, ugye? Pedig majd meglátod, micsoda örömet fog neked okozni, ha elkészíted nagyjából hat perc alatt ezt a receptet.

Hozzávalók:

– 3 bögre bébi spenót
– fél bögre áfonya
– 10 szem pekán dió
– 100 gramm feta sajt
Az öntethez:
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 evőkanál dijoni mustár
– fél citrom leve
– 1 evőkanál agave szirup
– fél evőkanál szezámmag
– só és bors

Elkészítése:

1. A spenótleveleket és az áfonyát megmosom, majd egy nagy tálba halmozom.

2. A pekán diót egy serpenyőben megpirítom (vigyázz, ne égesd meg), majd egy éles késsel felszeletelem őket, és a spenótos alap tetejére teszem.

3. A fetát rámorzsolom a salátára.

4. Egy kis tálba öntöm az olívát, belefacsarom a fél citrom levét, az agavét, a mustárt és a szezámmagot is hozzáadom, majd sózom, borsozom és alaposan összekeverem, amíg világos sárga árnyalatot nem kapok.

5. Ha megvan a szósz, egy kiöntőtálból a salátámra öntöm, és már kész is!

Ebédre is akár – saláta

Kiadós saláta tojással, spenóttal és avokádóval

Na, igen, már megint a spenót. De mit csináljak, ha egyszer annyira szeretem? Frissen is, párolva is. Ehhez a kiadós salátához pedig szépen összerottyantom fokhagymával, így lesz tulajdonképpen belőle nem is saláta, hanem egy igazi, fullos ebédrevaló. 

Hozzávalók:

– 1 termetesebb édesburgonya
– két marék spenót
– 10 szem koktélparadicsom
– 2 db közepes méretű tojás
– 1 érettebb avokádó
– olívaolaj
– fokhagymapor
– füstölt paprikapor
– majoranna
– só, bors

Elkészítése: 

1. A krumplit meghámozom, felkockázom és egy tepsibe szétterítem. Egy kisebb tálba öntöm az olívaolajat, hozzáadom a fokhagymaport, a füstölt paprikaport és a majorannát, majd sózom, borsozom, és alaposan elkeverem, hogy egy gusztusos öntetet kapjak. Ezzel az öntettel pedig meglocsolom a krumplit, és alaposan összeforgatom benne, hogy minden területére jusson. Ezután előremelegített sütőbe teszem 180 fokra.

2. Egy másik edényben odateszem főni a tojásokat nagyjából hat percre, én úgy szeretem, ha a közepe folyós marad egy kicsit.

3. Majd fokhagymát aprítok, és kevés olajon elkezdem hevíteni, közben vigyázok rá, meg ne égjen. 

4. Ha megvan a fokhagyma, rádobom a spenótot, és szépen összefonnyasztom a tepsiben. Aztán ha kész van, félreteszem. 

5. Mielőtt a krumpli készre sül, az utolsó tíz percre hozzáteszem a koktélparadicsomokat. Én nem szedem le a száráról, hanem egyben berakom a krumplikra a sütőbe. 

6. Ha készen vannak a hozzávalók, minden megsült és megfőtt, egy szép kis tálba pakolok mindent egymás mellé, és már kész is.

Ezen a tányéron van minden tápanyagból bőven: szénhidrát is, fehérje is és zsiradék is. Edzés után brutál jó energialöket a testemnek-lelkemnek.

Vacsorára bőven elég ennyi – saláta

Fűszeres lencsesaláta citrusos dresszinggel

Ez a saláta is fehérjedús, épp elég vacsorára, és nagy ördöngösség sem kell hozzá. Pikk-pakk készen van, amíg kettőt pislogsz, már az asztalon egy „pont elég lesz vacsira” kaja.

Hozzávalók:

– fél bögre klasszik barna lencse
– két szép szál sárgarépa
– 5-6 szem koktélparadicsom
– fél fej lila hagyma
– fél deci olíva
– 1 citrom leve
– 1 evőkanál méz
– 2 teáskanál őrölt római kömény
– 1 teáskanál füstölt piros paprika
– 1 csipet fahéj
– kis csokor friss menta
– só, bors

Elkészítése:

1. A répákat megpucolom, csinos hasábokra vágom, és egy tepsibe helyezem.
2. A répához elkészítem az öntetet: 2 evőkanál olívát öntök egy kis tálba, hozzáadok 1 evőkanál mézet, 1 teáskanál római köményt, 1 teáskanál füstölt paprikát, egy csipet fahéjat, majd sózom, borsozom, és alaposan összekeverem. Ha ez megvan, akkor beleforgatom a répákat, és mehet nagyjából húsz percre, 200 fokra a sütőbe.
3. Egy lábosban odateszem a lencsét főni, aminek kábé 15 perc elég, ha előáztatod. 
4. Elkészítem a dresszinget: a lila hagymát nagyon vékony szeletekre vágom, közben 3 evőkanál olívához facsarom a citrom levét, adok hozzá 1 teáskanál őrölt római köményt, sót és borsot is, beleteszem a hagymát. Majd alaposan összekeverem. És hagyom kicsit marinálódni.
5. Ha kész a lencsém, leszűröm, és egy keverőtálba helyezem.
6. Felvágom a koktélparadicsomot és a mentát, azt is hozzáadom a lencséhez.
7. Majd kiveszem a répát a sütőből, és ugyanúgy az alaphoz adom.
8. Végül ráöntöm a dresszinget, alaposan összekeverem, és már kész is.

Jó étvágyat kívánok ezekhez a fantasztikusan szuper, minden ízérzéket kielégítő, frenetikus salátákhoz.

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak! (Kivéve a kiemelt kép, mert az egy hamisítatlan, vigyorgós Stock-fotó)