Nagyon sok oka lehet annak, hogy valaki inkognitó módra vált: nem szeretné, ha a párja meglátná a keresési előzményekben, hogy jegygyűrűt keres; szeretné elkerülni, hogy a főnöke megtudja, hogy álláshirdetéseket nézeget; illegálisan tölt le egy filmet; ki akarja kerülni a célzott reklámokat; kölcsönadja a gépét néhány percre a kollégájának. Ja, és olyan is van, aki már hallotta valakitől, hogy egyesek pornónézésére is használják.

Ám hiába hívják inkognitó módnak, bármit is csinálunk egy ilyen böngészőben, hiába nem menti el a keresési előzményeinket, van, ahol nyoma marad a tevékenységünknek.

Sok a tévhit

A Chicagói Egyetem és a Hannoveri Egyetem közös, 2018-ban megjelent kutatásából kiderült, hogy az internetezők jelentős része azt hiszi, nyomtalanul garázdálkodhat így a neten, pedig ez nincs így.

A 460 fős kutatásból kiderült, hogy a válaszadók több mint fele, 56,3 százaléka hitte azt, hogy a keresési előzményeiket sehol sem mentik el, 46,5 százaléka gondolta azt, hogy a privát mód használatakor elmentett könyvjelzők nem jelennek meg a normál módban. Továbbá 40,2 százalékuk hitte azt, hogy így elrejthetik a helyadataikat is, valamint 25,2 százalék volt abban a hitben, hogy az inkognitó mód elrejti a nyilvános IP-címüket.

Fény derült valamint arra is, hogy még mindig tartják magukat azok a tévhitek, miszerint így el lehet kerülni a vírusokat és a hirdetéseket, meg hogy bárki, akár a munkáltatónk, a szolgáltatónk vagy esetleg a hatóságok vissza tudják nézni a keresési előzményeket.

Inkognitó mód ≠ teljes anonimitás

Nos, ezek mind tévhitek az inkognitó móddal kapcsoltban, ugyanis ez nem azt jelenti, hogy amire így rákeresünk, az azonnal törlődik is mindenhonnan.

A Google Chrome ezzel a tájékoztatással várja azt, aki a Ctrl+Shift+N kombinációt használja:

A Chrome nem menti a következő adatokat:

  • böngészési előzmények;
  • cookie-k és webhelyadatok;
  • űrlapokon megadott információk.

Eddig tiszta, ám van egy másik oszlop is:

Tevékenysége továbbra is látható maradhat a következők számára:

  • A megtekintett webhelyek
  • Munkaadója vagy iskolája
  • Internetszolgáltatója

Azaz, a fent felsorolt elemek mind tudják és mentik, hogy az adott felhasználó mit csinál a böngészőjében, akkor is, ha inkognitó módban teszi. Ha tehát, tegyük fel, valaki valamilyen illegális tevékenység végrehajtásához keres információt, akkor annak bizony nyoma marad és vissza kereshető. De ha a munkahelyi wifin keres valaki álláshirdetéseket, az is kiderülhet a főnöke számára, ha ellenőrzi a hálózati tevékenységet.

De akkor mire jó egyáltalán?

Az, hogy az inkognitó vagy privátmód nem ad teljes anonimitást, érthető: sokkal veszélyesebb hely lenne az internet, ha három gombnyomásra lenne mindenki attól, hogy eltűnjön a világhálón. Persze, aki szeretne, az tud nyomtalanul böngészni a neten, de ahhoz már egy kicsit alaposabb technikai tudás szükséges. 

A VPN és az inkognitó mód használata segíthet anonimmá tenni a böngészést, de az internetszolgáltató továbbra is meg fogja tudni mondani, mikor csatlakozik és mikor bontja le a kapcsolatot a felhasználó. Valamint a VPN-cég a feltételektől függően naplózhat bizonyos információkat a tevékenységéről.

Összességében tehát nagyon nehéz teljesen elrejteni online tevékenységünket.

Az inkognitó mód azonban valóban törli (vagy nem menti) a keresési előzményeket – arról az eszközről, amin használják. Arra jó tehát, hogy azok elől rejtsük el a tevékenységünket, akik ugyanazt a gépet használják, mint mi. Tehát, ha jegygyűrűt keresünk így, a párunk nem fog rájönni a tervünkre. Arra is jó megoldás lehet, ha valakinek kölcsönadjuk a gépünket, akkor nem kell kijelentkeznünk például a saját e-mail-fiókunkból ahhoz, hogy a másik be tudjon jelentkezni a sajátjába, és az ekkor beírt adatokat sem jegyzi meg a gép.

Azonban azok az oldalak, amiket könyvjelzőként így elmentünk, látszódni fognak a normál módban is. Arról a bizonyos illetőről pedig, akiről már valaki hallotta, hogy pornót néz inkognitó módban, más nem fogja tudni, milyen felnőttfilmre keresett rá, de a szolgáltatója attól még nagyon is tisztában lesz ezzel az információval.

Forrás: ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ acques Julien

Dián Dóri