Míg a botok évek óta követnek és küldenek időnként üzeneteket a felhasználóknak, mostanában sokan közülük szüntelenül lájkolják az emberek Instagram-történeteit. Olyannyira, hogy az értesítések gyakorisága már-már inkább aggasztó, mintsem hízelgő.

Az értesítések egy része a felhasználók által „pornórobotoknak” vagy „szexrobotoknak” nevezett fiókoktól származik, mivel a botok profilképe általában egy szexi, hiányos öltözetet viselő nő, a profilra kattintva pedig gyakran hamis pornóoldalakra mutató linkekkel találhatjuk szembe magunkat – a botok tehát gyakorlatilag pornósztároknak adják ki magukat.

Miről is van szó?

Az internetes botok olyan szoftverprogramok, amelyek automatizált és ismétlődő feladatokat hajtanak végre.

Becslések szerint napjaink internetes tevékenységének mintegy felét botok végzik, amik sok esetben bizonyos feladatok automatizálására szolgálnak, például ügyfélszolgálatot nyújtó chatbotok, vagy az online vásárlásban segítő shopbotok.

Attól függően azonban, hogy ki és milyen céllal kódolja, léteznek ennél rosszindulatúbb botok is.

A tavalyi Fülöp-szigeteki elnökválasztáson például a volt diktátor fia, ifjabb Ferdinand Marcos elnök kampánya mögött álló csapat állítólag trollokat és botokat használt, hogy dezinformációt terjesszen az ellenfeléről, a Twitter pedig az esettel kapcsolatban több száz fiókot függesztett fel a vállalat platformmanipulációs és spam-irányelvének megsértése miatt. 

A botok arra is alkalmasak lehetnek, hogy adathalász csalásokon keresztül információkat gyűjtsenek, ráadásul nem csak a közösségi média felhasználóitól.

Tavaly kibertámadók feltörték a Szingapúri Fogyasztók Szövetségét, és több ezer e-mailt küldtek, amelyekben megpróbálták az embereket fizetési tranzakciók végrehajtására rávenni.

A helyzet tehát komoly… de hogy jönnek ide az álpornósztárok? 

Az Instagram-történetek kedvelése, bár elsőre feltűnésmentes lépésnek tűnhet, valójában egy bevált taktika, amit a botfiókok alkalmaznak, hogy legitimnek, valódi felhasználónak tűnjenek.

Ezeknek a botoknak a többsége arra van kódolva, hogy kedvelje az Instagram-történeteinket, hiszen a történetek kedvelése „hiteles viselkedés” a platformon, vagyis jellemzően valódi emberek teszik ezt a nagyon is valódi profilukkal.

Ilyen és ehhez hasonló alapvető aktivitás nélkül a közösségi oldalak megfigyelőrendszerei nagyobb valószínűséggel azonosítanák ezeket a fiókokat botokként. 

Az Instagram először 2014-ben csapott le az addigra már tetemes létszámmal rendelkező kamuprofilokra. A szelektálás során több millió fiókot töröltek, ennek hatását pedig nemcsak a világsztárok, de az átlagos felhasználók is megérezték. Az ezt követő években azonban nem történt hasonló mértékű fióktörlés az oldalon, így szép lassan ismét elszaporodtak a kamuprofilok. A jelenségre az Instagram is felfigyelt, és bejelentették, hogy nemcsak a hamis követőket, hanem a lájkokat és a kommenteket is törölni fogják.

A Meta, az Instagram anyavállalata nemrég elmondta, hogy a vállalat naponta több millió spamfiókot blokkol, majd hozzátették:

„Továbbra is invesztálunk a spamellenes technológiába, valamint a több mint negyvenezer fős biztonsági és védelmi csapatunkba, amelynek tagjai arra összpontosítanak, hogy a spameket és más típusú káros tartalmakat távol tartsák a platformjainktól”.

Ennek fényében előfordulhat, hogy egyes botok csak azért kedvelik a történeteinket, hogy életben maradjanak. És hogy miért próbálnak életben maradni, annak számtalan oka lehet.

Célzott marketing, adathalászat, online térben tévelygő botok

A botokat gyakran egy harmadik fél hívja életre, hogy marketingcélokból automatizálja a közösségi médiában megjelenő lájkokat, kommenteket és követésszámokat. Egyes esetekben a botokat úgy kódolják, hogy egy adott demográfiai csoportot célozzanak meg, máskor pedig úgy tervezik őket, hogy bizonyos témákra vagy hashtagekre összpontosítsanak. Amikor pedig egy bothálózat működésébe hiba csúszik – jellemzően azért, mert már nem kezelik őket –, az álprofilok gyakorlatilag céltalan online bolyongásba (lájkolgatásba, kommentelésbe és üzenetküldésbe) kezdenek.

Persze az sem ritka, hogy a fejlesztők rosszindulatú elemeket kezdenek el hozzáadni a botokhoz, például adathalász-linkeket szúrnak be az adatlapjukra.

Ilyenkor pedig, ha egy üzenettel vagy lájkkal sikerült felhívniuk magukra a figyelmet, és a felhasználó észreveszi, hogy egy meglehetősen szexi nő van tőle csupán pár kattintásnyira, hát, sokan bizony kattintani fognak.

Ezek a linkek többnyire olyan véletlenszerű weboldalakra vezetnek, amik néhány kattintás után pornót ígérnek. Általában személyes adatok, például az e-mail cím megadására csábítják a felhasználókat, mielőtt – elmondásuk szerint – hozzáférhetővé válik a tartalom. 

 

Kiszűrhetjük a pornóprofilokat, de meg nem szabadulunk tőlük

Bár a legtöbb közösségi oldal már rendszeres erőfeszítéseket tesz azért, hogy a botok profiljait töröljék, mi is segíthetjük a folyamatot – ami azért is fontos, mert a beszámolók szerint sok esetben kiskorúakat céloznak az álprofilok.

A biztonságos internethasználat érdekében amúgy is ajánlott, de a botokat is kiszűrhetjük azzal, ha priváttá állítjuk a fiókjainkat. Ha azonban valami miatt nyilvános profilt kell működtetnünk, érdemes tartózkodni a személyes adatok közzétételétől, és lehetőleg semmilyen körülmények között ne kattintsunk ismeretlen vagy gyanús forrásból származó linkekre.

Annak ellenére, hogy a közösségi oldalak igyekeznek tisztán tartani a felületeiket, mindig lesznek újabb és újabb botok, amik működése kijátssza az éppen aktuális szelektálási mechanizmust. Éppen ezért érdemes lehet az Instagram számára jelenteni a fiókokat – hogy ha csak kis lépésekben is, de biztonságosabb hellyé váljon az internet.


Források: ITT, ITT, ITTITT, ITTITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Montázs: WMN; A kép eredetije: Unsplash/Garin Chadwick

Mózes Zsófi