Talán sokaknak ismerősen cseng Khaby Lame neve. De ha egyből nem is ugrik be, ha azt mondom: a magas szenegáli srác a TikTokról, aki szavak nélkül figurázza ki a túlkomplikált life hack-videókat, akkor már többünknek esik le a tantusz. Ha nevetni szeretnénk, érdemes követni a mára már 138,9 milliós követőbázist felépítő TikTokkert, azonban van jó néhány társa, akik a platform segítségével a szórakoztatás helyett az edukációra fektetik a hangsúlyt, így formálva az Afrikáról kialakított képünket. De kikről is van szó?

Dora moono Nyambe a gyerekjogok élharcosa, aki iskolát is nyitott

Ha létezne a kiemelkedő humanitárius TikTokker-díj, Dora Nyambe vitathatatlanul megérdemelné. A 29 éves nő eredetileg Kínában dolgozott tanárként, majd Zambiába érkezve szembesült a helyiek életét megnyomorító, extrém szegénységgel, szívszorító és tragikus sorsokkal, gyerekkereskedelemmel, millió megoldandó társadalmi problémával. Ennek hatására döntött úgy, hogy felhagy korábbi életével, csatlakozott Mapapa település lakóihoz, elkezdett tanítani, létrehozott egy általános iskolát, az egészet pedig TikTokon dokumentálta. A TikTok-közösség pedig imádta, pontosabban a mai napig imádja, nem véletlen, hogy 3,5 milliós követőbázisra tett szert. Nyambe oldalán rendszeresen látunk tartalmakat az általános iskola mindennapjaiból, végigkövethetjük a gyerekek fejlődését és küzdelmeit, mindezt pedig könnyed, játékos ugyanakkor érzelemdús videókon keresztül.

„Az apámnak pénzt ajánlottak, hogy hozzámenjek egy öreg, rossz emberhez. Ő 50 éves” – mondja egy tinilány Dora egyik videójában.

Mivel a tanárnő ügyesen felismerte, hogy a TikTok remek lehetőséget nyújt arra, hogy felhívja figyelmet a fontos ügyekre, így oldala segítségével harcol a gyerekek jogaiért, illetve a gyerekházasságok ellen, hogy a fiatal lányoknak ne kelljen kényszerített házasságokban szenvedniük, hanem esélyt kapjanak az élettől. Munkásságát folyamatosan dokumentálva fellép a nők ellen elkövetett erőszak ellen, az iskolája menedéket nyújt a rászorulóknak, a követők pedig megismerhetik a történeteiket.

@doramoononyambe

Together we can

♬ Unstoppable - Sia

Emellett harcol az ellen a rögeszme ellen, miszerint a lányoknak nem szükséges iskolába járniuk. Videóiban gyakran foglalkozik az oktatás fontosságával, a gyerekeket érintő abúzussal, a nőket sújtó nemi erőszakkal, szegregációval, és szembemegy mindennel, amivel muszáj.

Esther Kazungu a politikai korrupciónak, az inkompetens döntéshozóknak int be – úgy, ahogy senki

Az ex-youtuberként ismert tartalomgyártó a TikTok egy eddig kiaknázatlan területét hódította meg. Népszerűségét és több mint 149 ezres követőbázisát az elmésen szatirikus videóinak köszönheti, amiket az afrikai parlamenti eljárásokról készít.

Az eredetileg kenyai TikTokker jóízű nevetéssel mutat be a politikai korrupciónak, a döntéshozók inkompetens rendelkezéseinek, meg úgy az egész politikai elitnek egyaránt. Bár hírnevét a dél-afrikai parlamenti vitákról készült videóinak köszönheti, mára már rengeteg afrikai náció politikai életével foglalkozik, többek között terítékre került Kenya, Nigéria, Ghána, Szomália, Namíbia vagy Malawi.

Videóiban a választások szürrealitását kiparodizálva buzdítja az embereket arra, hogy menjenek szavazni, vagy épp megmondja, miért nem oké, ha csak 60 év feletti, évek óta hatalmon lévő férfiak irányítanak egy országot.

Nevetség tárgyává teszi a politikusokat, akik elbagatellizálják a társadalmi változásokat elősegítő felvetéseket, és gondolkodásra, sőt még fontosabb, hogy cselekvésre ösztönzi a nőket és a fiatalokat egyaránt. Lehet, hogy nekünk is van mit tanulnunk tőle!

@estherkazungu_ If the politicians in your country do this, mark the register in the comments 😂😂 #estherkazungu #fyp #civiceducation ♬ original sound - Hi 🤓

Charity Ekezie az afrikaiak életét érintő sztereotípiákat humorral zúzza darabokra 

„Az afrikaiak nem használnak autót, ha szegény vagy, úszol, a gazdagok pedig a vadállataikon lovagolnak, szóval nem, Afrikában nincsenek autók. Mi csak a vadállatokra hagyatkozhatunk, ha közlekedésről van szó” – válaszolja a nigériai lány egy kommentelő kérdésére miközben a háttérben – bár Afrikáról van szó (irónia!) – felsejlik néhány jármű.

Aki imádja a hülye kérdésekre adott okos válaszokat, annak mindenképpen érdemes csatlakoznia Ekezie 783,1 ezres követőbázisához. Rendszeresen posztolja a kliséket parodizáló videóit TikTokra, szóval, ha kiderítenéd, igaz-e, hogy Afrikában tényleg csukott szemmel idézik meg az ősöket, azért, hogy angolul beszélhessenek, vagy valóban vízilovak fenékből nyerik az áramot, esetleg igaz-e, hogy Afrikában egyáltalán nincs víz, akkor mindenképp nézz be az oldalára. (Fun Fact: nem igaz!)

@charityekezie It's true. We use Elephant Saliva as water. 😫 p.s meet my cousins @oge_smallie and @nameisbeee #charityekezie ♬ Title - Meghan Trainor

Barbara Nyambura elmés szarkazmusával világít rá társadalmi és egyéni problémákra

Bár a kenyai TikTokker nem csupán egyféle tematikát követ, az egyszerűbb lip sync és a tipikus Z generációs szülő-gyerek problémákat kifigurázó videókon túl az afrikai politikai rendszert elmés szarkazmussal kritizáló tartalmai miatt is érdemes lehet követni a profilját. Nyambura 2018-ban csatlakozott a TikTok-közösséghez, ekkor még a kenyai társadalmi problémákat szatirikusan bemutató videókkal kezdett.

Miért is rosszabb elsőszülöttnek lenni egy kenyai családban? Hol a gyerek helye, ha az anya akar valamit? Mit ér az ember azzal, ha tanul?

Két évvel később azonban már bátrabban beleállt az afrikai politikai döntéshozók kifogásolható rendelkezéseibe. Elmésen reagált a Covid kapcsán kialakult helyzetre vagy éppen az olyan felháborító döntésekre, mint hogy a kormány biometrikus adatokat rögzítene az országban tartózkodó személyek nyilvántartására. Bár tartalmainak mélysége változó, időről időre érdemes lehet belekukkantani.

@barbara.nyambura Kufixiwa, tulifixiwa. 😂😭😂 #barbaranyambura #ukonaufala #africanmeme #africanparents #africanmom #wesurvived #though ♬ ZaZoo Zehh - Pocolee

Ndlovu Youth Choir az autentikus afrikai kultúrát hozza közelebb

A zene szerelmeseinek mindenképpen ajánlott a Ndlovu ifjúsági kórus TikTok-profilja, ugyanis rendszeresen jelentkeznek be autentikus viseletben, gyönyörű afrikai helyszínekről, hol populáris, hol pedig tradicionálisabb dalokat énekelve. Élettel teli videók, színes ruhák, nyüzsgő afrikai élet. Ezekről gondoskodnak ők a TikTokon.

@ndlovuyouthchoir

Our album has just dropped. Hope you guys enjoy! 🙌🏾🔥

♬ Bela Ciao (feat. Tyler ICU) - Ndlovu Youth Choir

Wode Maya utazásain keresztül tanít minket

Bár a tartalomgyártó kicsit kilóg a sorból, mivel ő nem TikTokon, hanem YouTube-on van jelen, mégis érdemes figyelemmel követni a munkásságát. A szabadúszó ghánai vlogger küldetése, hogy megváltoztassa az kontinensről alkotott negatív narratívát, ezért beutaz és videóra vesz 55 afrikai országot, bemutatva a kultúrát, a helyiek szokásait és életmódját. Csatornáján hallhatunk értékesebbnél értékesebb interjúkat, így pedig olyan különleges képet kapunk a kontinensről, amit a médiában nem, vagy csak nagyon ritkán látni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

WodeMaya (@mrghanababy) által megosztott bejegyzés

Révész Boglárka