Mióta van szabadságolás és e-mail, azóta van automatikus válaszüzenet is, mert a folyamatos online elérhetőségnek és az okostelefonoknak hála, sokan akkor is küldik az e-mailt, ha te kiírtad magad vakációzni. Nem állíthatja meg semmi, se arany péntek, se nemzeti ünnep, a Zuckerberg Márk... vagy maga az internet. Ő ír, mert választ akar. Úgyhogy körül is néztem, miből főzhetünk, a LinkedIn gyűjtését nézve nem vagyunk világszinten oly bátrak ebben a műfajban, úgyhogy belőlük inspirálódva, átírtam kicsit őket. A 12 automatikus válaszüzenet közül akad olyanok is, ami épp be van állítva egy vakáción lévő kollégánknál (egy pedig, majd lesz, ha én megyek). 

1. „Én így. Ne keress."

via GIPHY

(A fönti lakonikus „out of office” üzenet, és a hozzá tartozó GIF nem más, mint a mi Gyurkó Szilvink automatikus üzenete.)

2. 

Kedves Levélíró,
jelenleg irodán kívül tartózkodom. A telefonom nálam van, nem fogom felvenni, akárhányszor is hív. Sem visszahívni nem fogom, sem az e-mailekre és SMS-ekre válaszolni, épp ezért mentem szabadságra.
Üdvözlettel,

(2. válaszlevél, ha még mindig próbálkozik)

Én nem küldenék a helyedben még egyet.  

via GIPHY

3. 

Kedves Levélíró, 

szabadságra mentem. Addig is küldöm sok szeretettel a nyár slágerét.

(2. válaszlevél, ha ez sem tartja vissza, hogy írjon)

Továbbra is szabadságon vagyok, egészen július 17-ig. Ha már eleget hallgatta az előző dalt, sok szeretettel küldöm a Justin Bieberes karaoke változatát. 

4.

Tisztelt Levélíró,
jelenleg az éves szabadságomat töltöm egészen július 17-ig. Ez idő alatt mindenkinek egyetlenegy e-mailt engedélyezek, amit nekem küldhet. Amennyiben többet küldene, teljesen random módon elkezdem törölgetni az üzeneteit, egészen addig, amíg csak egyetlen üzenet marad. Döntsön okosan, és vegye figyelembe, hogy ha ezt az üzenetet megkapta, akkor az azt jelenti, hogy egy e-mailt már küldött. 
Üdvözlettel,

5.

Ha ezt a levelet kapod, akkor az azt jelenti, hogy szabadságon vagyok. Ebből következik, hogy ha nem lennék, akkor nem kapnád meg ezt az automatikus üzenetet.

6.

Mail Delivery Subsystem <[email protected]>
Tárgycím: No Such User

Final-Recipient: rfc822; <[email protected]>
Action: failed
Status: 5.0.0
Remote-MTA: dns; (146.110.3.31, the server for the
domain wmn.hu.)
Diagnostic-Code: smtp; 550 No such user
Last-Attempt-Date: Fri, 07 Jul 2017 01:58:41 -0700 (PDT)

7.

Köszönjük e-mailjét. Minden egyes leütött karakter után bankkártyájáról levonásra kerül 100 Ft, amivel a Máltai szeretetszolgálatot támogatja.

8. 

9.

Keves Levélíró,
jelenleg nem tartózkodom az irodában. Amennyiben sürgős, javaslom, posztolja ki azt Facebookra a következő hashtaggel: #éppelcseszemmásvakációját.

10.

Keves Levélíró,
jelenleg nem tartózkodom az irodában. Amennyiben sürgős, hívjon mentőt.
Tisztelettel,

11.

Köszönöm megtisztelő e-mailjét, mely jelenleg a 352. az olvasatlan leveleim listáján. Talán jövő júniusra sikerül megválaszolnom levelét.

12.

Hello!
Jelenleg az irodán kívül tartózkodom. Amennyiben az e-mailed sürgős válaszra vár, akkor elkezdhetsz pánikolni.

E pillanatban ugyanis 1.) a tengerparton vagyok; 2.) koktélozok; 3. ) a tengerparton vagyok és koktélozok.

Bár a mobilom nálam van, nem áll szándékomban dolgozni. Amennyiben az ügy valóban vészhelyzetért kiált, forduljon kollégámhoz bizalommal az alábbi elérhetőségen, és vesztegesse meg őket gumimacikkal.

Annak ellenére, hogy néha csekkolom az üzeneteimet, és annyi fotót posztolok Facebookra és Instagramra, mintha nem lenne holnap, attól még elfoglalt vagyok.

Július 17.-től újra elérhető leszek, és elkezdem #tbt #latergam hashtagekkel posztolni a maradék képeimet a nyaralásomról.
Üdv,

Tegye fel a kezét, aki nem vágyott arra, hogy a nyaralás alatt az automatikusan beállított válaszüzenetek helyett őszintén elküldhesse a francba azokat a troll ügyfeleket és kollégákat, akik megállás nélkül zargatják. Én mindenképp.

Szőcs Lilla 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Melpomenem