-

A férjem egyszer elkövette azt a hibát, hogy elvitt magával a céges karácsonyi bulijára, és még a közvetlen főnökének is bemutatott. Biztos te is érzed a helyzetben rejlő csapdákat. Sok felnőtt egy helyen, ingyenes italoktól roskadozó asztalok...

Nos, az első harminc percben (tehát egészen pontosan négy kör röviditalig) fantasztikusan álltam a sarat! Hoztam az elvárt formámat, én voltam a kedvesen mosolygó csendes oldalborda, aki legjobb tehetsége szerint támogatja férjura előmenetelét, magát előzékenyen háttérbe szorítva. Azonban valahol az ötödik feles és harmadik pohár bor után repedések keletkeztek ezen a hagyománykövető modellemen.

A bevitt alkoholmennyiséggel párhuzamosan egyre szűkebbnek éreztem tradicionális nemi szerepek maskaráját. Mire a főnökkel kezdtem társalogni a szivarszobában, már egészen feloldódtam. E röpke ismeretség után úgy éreztem, feltétlenül vagyunk annyira országos cimborák, hogy elővezessem neki az egyik régi vesszőparipámat.

Szent meggyőződésem ugyanis, hogy a társadalmi sztereotípiák nem kell, hogy kőbe legyenek vésve, dobjuk is sutba őket rögvest, az arcunkba meg még egy felest!

Nyilván szülni és szoptatni (egyelőre) csak a nők képesek, de ezen kívül mindkét nem egyformán el tudja látni a feladatokat. Ha egy férfi megszerel egy karburátort, vagy összedob egy IKEA polcot, nyilván pelenkázni is tud majd. És az a nő, aki csont nélkül megszervez egy gyerekzsúrt tizenöt elsősnek, nyilván egy céget is lazán elvezetget... – így érveltem.

Nos, szó szót követett, én pedig annyira bölcsre iszogattam magam az ingyenes pálinkákkal, hogy szívem teljes őszinteségével, gavallérosan felajánlottam az óriásvállalat vezetőjének: cserélhetünk egy hónapra. Ő otthon marad az én gyerekeimmel meg a sajátjaival is, jót fog tenni a jellemfejlődésének egy egészen másfajta kihívás. Cseppet se aggódjon, majd én addig eldirigálgatok az ő párnás foteljéből, nem lesz itt semmi gikszer, meg fogja tudni csinálni. És nyilván az én dolgom sem lesz olyan nehéz, ha még neki is megy! – tettem hozzá megnyugtatóan.

Az elkövetkező hónapokban, amíg a férjemnek segítettem új munkahelyet keresni, bőven volt időm ezen gondolkodni, és még alaposabban kidolgoztam a briliáns elméletemet. És (immár józanul) felmérve a helyzetet, továbbra is úgy gondolom, rég túl vagyunk már azon, hogy bizonyos tevékenységek csak egy nemhez fűződjenek.

Na, és hogy jön mindez az emojikhoz? Úgy, hogy a Telenor szakembereinek is feltűnt: hiába írunk 2016-ot, a telefonokon használható ikonok még mindig egy letűnt rendszer által tükrözött sztereotip képi világával dolgoznak. Így tulajdonképpen hiába szeretném testemhez (és az ideológiámhoz) passzítva képekkel színesíteni a csetelésemet, két dolgot tehetek csak:

vagy férfiénnel ruházom fel magam a képi megjelenítésemben, vagy megmaradok a klasszikus nemi szerepekben benne ragadt hangulatjelek alkalmazásánál.

A régi készletekben ugyanis a többnyire rózsaszín ruhás női karakterek csak táncosnők, menyasszonyok, vagy nyusziruhában táncikáló huncutkák lehetnek, és már megint a pasiknak jutottak az izgalmasabb, vagányabb feladatok, ők dolgozhatnak egyedül rendőrként és edzőként, ők a sportolók, úszhatnak, biciklizhetnek, meg szaladgálhatnak rogyásig. (Míg a női ikon otthon beteljesíti a princípiumát, gondolom.)

A WMN főszerkesztője és két szerzője is részt vett azon a beszélgetésen, ahol az emojik kapcsán nemi szerepekről és sztereotípiákról, és azok hatásáról beszélgettek. A képen balról jobbra: Kormos Anett, D. Tóth Kriszta, Buda Márton, Pintér Ada, dr. Gyurkó Szilvia, Banovic Aleksandra, a Telenor digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese és Puskás Péter

A telekommunikációs cég gyorsan orvosolta ezt a régi ovis farsangokat megidéző képi világot, és rengeteg új hangulatjellel rukkolt elő. Most, nőnap alkalmából a lányos készlet lett felturbózva, hamarosan pedig a fiúk is megkapják ikonilag, ami dukál.

Ezzel pedig mi, a fiatalok lehetőséget kapunk rá, hogy a telefonunkon keresztül, az emojik segítségével is szembesülhessünk a lehetőségeink végtelen tárházával, és az avítt elvárásoktól függetlenedve kommunikáljunk egymással.

Hogy többé ne legyen egyenlőségjel a férfiak és a geek, a dobos, a jogász, a szónok, vagy a boxoló között. A multi vezére pedig egészen nyugodtan bevállalhassa, hogy egy hétre helyet cserél mondjuk... velem.

És most megyek, hogy kipróbáljam, vajon képes vagyok-e ezt az egész cikket megírni szavak helyett képekben.

Fiala Borcsa

Az új emoji-készlet elérhető See Myself néven a Google Play-en és hamarosan az App Store-ban is.