-

Éljenek soká a gyerekfeltalálók, az iskolai szakkörök, a szabad gondolkodás műhelyei, és a szülők, akik odaadják a garázsukat a gyereknek, hogy szabadon kísérletezgessen (nélkülük).

Környezetvédelem

A most 22 éves holland Boyan Slat alig volt 14 éves, amikor megszületett a fejében a gondolat, hogyan lehetne az óceánokat megtisztítani a sok szeméttől meg műanyag hulladéktól. 20 évesen már több mint 2 millió dollárt gyűjtött közösségi finanszírozás keretében, és egy 100 tudósból álló csapatot vezetett, akiknek az volt a feladatuk, hogy kidolgozzák az ötlet részleteit. Slat jelenleg a The Ocean Cleanup nevű szervezet vezetője, és most úgy tűnik, 2016-ban elindul a Csendes-óceáni szemétszigetek felszámolását végző első szerkezete is.

Gondoskodás az idősekről

Kenneth Shinozuka, New York-i diák nagypapájánál Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. A 15 éves fiú megdöbbenve tapasztalta, hogy szeretett nagyapja mekkora veszélynek van kitéve, ha felügyelet nélkül elhagyja az otthonát és eltéved, vagy ha az éjszaka közepén felkel, és elesik a házban. Feltalált hát egy olyan zoknira szerelhető kis jeladót, ami egy mobilalkalmazás segítségével jelzi, ha a demenciában szenvedő beteg elhagyja a számára biztonságos zónát. Shinozuka találmányát jelenleg több intézményben is használják.

Küzdelem a rákkal szemben

A hasnyálmirigyrákot az esetek több mint 85 százalékában túl későn veszik észre, amikor a gyógyulás esélye már nagyon alacsony. Ezért is volt hatalmas hír 2011-ben, amikor napvilágot látott, hogy egy olyan tesztet fejlesztettek ki, ami már korai stádiumban képes felismerni a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos elváltozásait. A teszt feltalálója Jack Andraka, 15 éves marylandi diák volt, aki hamarabb vezetett egy teljes rákkutató laboratóriumot a saját ötlete kidolgozására, mint autót. Andraka találmánya jelenleg is tesztelés alatt áll.

Az elmaradott térségek fejlesztése

Három 14 éves nigériai kislány 2013-ban nemzetközi díjat nyert találmányával, amely arról szól, hogyan lehet pisi segítségével elektromos áramot termelni. A lányok által feltalált generátor több problémára is válasz lehet. Az afrikai országok többségében komoly gondot jelent, hogy nincs a háztartásokban villanyáram. A családok sokszor benzinnel működő kis generátorokat használnak, ezek viszont szennyezik a környezetet, ráadásul nagyon nagy a szén-monoxid mérgezés veszélye is. Akaeze Kpakpando és társai ma már a lagosi kormánynak dolgoznak. Az a feladatuk, hogy találmányukat olyan formába öntsék, hogy tömegtermelésre is alkalmas lehessen.

A fantasztikus gyermektalálmányok sorát még hosszan lehetne folytatni.

Hallottatok már például a napenergiával működő hallókészülékről, az összehajtogatható vízhordó edényről, a fertőzések terjedését követő mobilapplikációról, az iskolahajókról, a beszédsérült emberek kommunikációját segítő kártyákról? Ezek mind-mind gyerekek által feltalált elképesztő újítások, melyek jobbá, élhetőbbé, szerethetőbbé teszik az életünket.

És tényleg, ugyan mi szabhat határt nekik (meg nekünk), ha már pisiből is tudunk villanyáramot csinálni?!

Dr. Gyurkó Szilvia

fotó: unicef.org