-

Szász Marci

Több mint húsz évvel ezelőtt ismerte meg az ország egy tévéműsorból. Akkor egycsapásra vált mindenki kedvencévé. A 195-ös intelligenciahányadossal rendelkező fiú két hónap alatt végezte el az általános iskola első osztályát, 15 évesen érettségizett, és 16 éves korában megkezdte egyetemi tanulmányait, amit végül nem fejezett be. Elmondása szerint erős hátrány volt az ismertsége és a tudása, a tanárai pedig sportot űztek abból, hogy megbuktassák. Marci már az egyetem alatt is dolgozott, azóta is komoly munkái vannak az informatika területén, most épp nagy terheltségű weboldalak fejlesztésével foglalkozik.

Shree Bose

2011-ben az első Google Science Fair tudományos pályázaton elnyerte a fődíjat, mert felfedezte, hogyan lehet segíteni azoknak a daganatos betegnek, akiknek a szervezete ellenáll a Cisplatin nevű kemoterápiás szernek. 50 ezer dolláros ösztöndíjat nyert, és emellett támogatták, hogy Galapagoson részt vehessen egy gyakorlaton a CERN-nél (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet). A fiatal hölgy jelenleg a Harvard Egyetem hallgatója.

Tóth-Vajna Gergely és Tóth-Vajna Zsombor

Az egypetéjű ikerpárral nemrégiben találkoztam egy TED-előadáson. Lenyűgözőek és roppant édesek voltak. Kicsit kinőttek már a csodagyerekek életkorából, engem mégis elbűvöltek tudásukkal, humorukkal és lazaságukkal, na meg a közvetlenségükkel. Mindketten orvosok, Geri gyermekorvos, Zsombi pedig kutatóorvos. Emellett van idejük a zenére is. Zsombor az orvosival párhuzamosan a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet is elvégezte. Orgonán és csembalón játszanak. Saját barokk zenekaruk (Harmonia Caelestis) van, amelynek Zsombor a karmestere. A zene tökéletes kikapcsolódás számukra az orvosi szakma mellett.

Nézzétek meg a Talentn kisfilmjüket, tényleg csak egy perc:

Tanishq Abraham

Az indiai származású kisfiú 2003-ban született Amerikában, de már tízévesen leérettségizett, és tavaly átvehette harmadik oklevelét is a sacramentói American River College-ben. A kisfiú álma, hogy a Stanford Egyetemen tanulhasson és Nobel-díjas kutatóorvos lehessen. Tanishq édesapja mérnök, édesanyja pedig állatorvos. Az általános iskolai tanulmányait otthon folytatta, mert túl unalmasnak találta az oktatást, ezért édesanyja tanította. Kishúga, Tiara is a bátyja példáját követi, ugyanis hasonló képességekkel rendelkezik, mint idősebb testvére. Mindketten évek óta tagja a MENSA-nak.

Tanishq mindössze kilencéves volt, amikor előadott a NASA-konferencián, ugyanabban az évben, amikor TED- előadóként debütált Kaliforniában. A tudományon kívül imád sakkozni, teniszezni, úszni, és szenvedélyesen rajong az amerikai fociért.

Itt megnézhetitek a TED-előadását:

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart
Forrás: Wikipedia/Deutsch, Otto Erich (1965) Mozart: A Documentary Biography. Stanford: Stanford University Press.
 

A csodagyerekség úttörője csak egy véletlennek köszönhette, hogy túlélte gyerekkorát, ugyanis a pestis a XVIII. században igen sok emberéletet követelt. A kis Mozart négyéves volt, amikor először megtanult egy menüettet, ötévesen pedig önálló műveket komponált. A család egyik barátja ezt mondta róla: „Amint zenével kezdett el foglalkozni, érdeklődése minden más tevékenység iránt megszűnt. Egyszer a kis Wolfgangot tollal való bajlódás közben találtuk. Apja megkérdezte tőle, hogy mit csinál, mire a válasz az volt: zongorakoncertet, az első rész nemsokára kész. Az összemázolt papírlapon hangjegyek voltak, amelyeket apja könnyes szemmel kezdett el játszani a zongorán…”

Wolfgang Amadeus Mozart összesen 36 évet élt, élete tragikusan hamar véget ért. De ez alatt a 36 év alatt több mint hatszáz művet komponált, köztük negyvenegy szimfóniát és tizenhat operát. Megszállottként dolgozott, valószínűleg érezte, hogy nincs túl sok ideje. Mérhetetlenül sok zenei kincset hagyott hátra, és mi még ma is élvezhetjük az egykori csodagyerek zsenialitását!

Szentesi Éva

Források: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Kamila Starzycka