Sokan, sokféle élethelyzetben éreztünk már tanácstalanságot, kétségbeesést, megoldhatatlannak tűnő problémát, magányt, kiszolgáltatottságot vagy depresszióra utaló jeleket. Esetleg épp az egyik kedves ismerősünk megjegyzése ütött szíven bennünket: „Nem gondolod, hogy el kéne menned szakemberhez?” Aztán jönnek a sablonos válaszok: „Az én problémám, nekem kell megoldanom." „Úgysem tud nekem senki segíteni, inkább nem égetem magam!" „Nem vagyok én hülye!" "Még a végén a diliházban kötök ki!"

A kérdés az, hogy kihez is mennek azok, akik nem annyira hülyék? Pszichiáterhez vagy pszichológushoz? Ilyen és ehhez hasonló téves feltételezések élnek velünk kapcsolatban még mindig. Mindenekelőtt leszögezném, hogy a hülye, avagy nem hülye fogalom, nem létező meghatározás a szakmában. Aki segítséget kér, az bajban van, netán súlyos élethelyzeti  krízisben, a  problémáit képtelen megoldani, de semmiképp sem elmebeteg, és nem zárt osztályra való. Vannak olyan emberek, akik viszonylag jók problémamegoldásban, és életük nehézségeit rutinosabban kezelik. Mások elakadnak, elbizonytalanodnak, esetleg rossz szülői mintát hordoznak, mindezek nehezítik, hogy a különböző életszakaszok adta kihívásokat megfelelően, segítség nélkül kezeljék.

Amennyiben szakember segítségét kéred, érdemes átgondolnod az alábbiakat:

Ki és mi miatt kérsz segítséget?

Ne a szüleid, férjed, feleséged, gyereked megnyugtatása miatt menj el, hanem a saját döntésed legyen, persze figyelj a környezeted jelzéseire is!

Alaposan tájékozódj, mielőtt kiválasztod a megfelelő szakembert!

Kérdezz meg egy jó barátot, esetleg egy egészségügyben jártas ismerőst, kit ajánlana? Mindenképpen megfelelően képzett pszichológust válassz, ebben segítenek a különböző internetes oldalak is.

Gyakran él a félelem a segítséget kérőben, hogy mit fog majd a pszichológusnál csinálni.

„Biztosan nagyon kínos lesz, attól félek, hogy nem tudok megszólalni. Egyáltalán miről kell ott beszélni?" Ezektől nem kell tartani, egy képzett szakember rutinosan kezeli a helyzetet, hisz a hozzá fordulók jelentős részének is hasonló fenntartásai vannak. Segíteni fog a feszültség oldásában, fogódzót ad ahhoz, hogyan kezdj neki.

– Hogyan is segít a pszichológus?

Természetesen a gondjaidat neked kell megoldanod, ezzel mindannyian így vagyunk, de nem mindegy a hogyan. Az sem mindegy, milyen konfliktuskezelési, problémamegoldási eszköztárral rendelkezel, hiszen ez  már a korábbi hibás döntéseidet is befolyásolta. Iránymutatásra lehet szükséged, mert a korábbiak talán nem voltak célravezetőek. A pszichológus nem lát a fejedbe, nem „agykurkász.” Az emberi kapcsolatokról és a lélekről vannak mélyebb, pontosabb ismeretei. Nem a problémádat oldja meg, és nem adhat tanácsot! Viszont tükröt tart neked, melyben reálisabban látod magad, a jelenlegi helyzetedet, életed nehézségeit, a kínálkozó megoldásokat, ő ebben segít eligazodni.

Előfordulhat az első találkozás után, hogy nem érezted jól magad, nem éreztél bizalmat, nem erre számítottál.

Ez megtörténhet a szakember legnagyobb igyekezete és felkészültsége ellenére is, optimális esetben erre ő fel van készülve, sőt észre is veszi a páciensen. Ez esetben nyugodtan vállald az érzéseidet, beszélj erről! Amennyiben ez nem oldódik, akkor sem érdemes feladni, inkább újabb szakemberrel próbálkozz!

Mi történik az első alkalom után?

Az első találkozás után a szakember összefoglalja a problémádat, elmondja, ő hogyan látja a helyzetedet. Majd javaslatot tesz a további megoldási lehetőségek tekintetében. Ezen érdemes elgondolkodnod, kérdezhetsz, nem kell azonnal döntened. Amennyiben biztos vagy abban, hogy a személye számodra szimpatikus, hiteles, nyugodtan kérj újabb időpontot, mivel egyetlen alkalom általában csak a probléma feltérképezésére elegendő.

Mire gondoljak, akkor, amikor a pszichológus pszichoterápiát javasol?

A pszichoterápia tulajdonképpen „lélekgyógyászat", egy olyan kezelési módszer szakember és páciens között, mely egészen biztos, hogy nem csupán egyetlen találkozásból áll. Előzetes megegyezés alapján történik (terápiás szerződés), mikor a terapeuta tájékoztatja a páciensét milyen típusú terápiát, milyen problémára, milyen időtartamban, hányszor és mennyiért végez. A szakemberek különböző típusú terápiákban képzettek, ezeket a módszereket alkalmazzák a kezelések során. Érdemes ennek is pontosan utánanézni.

Lehetséges, hogy olyan típusú problémával fordulsz szakemberhez, amikor nem elég a pszichoterápia, gyógyszerese terápiára is szükség van.

Súlyos szorongásos állapotokban, vagy a depresszió bizonyos formái esetén fordulhat elő. A pszichológus soha nem írhat fel gyógyszert, ezt csak a pszichiáter teheti meg. A pszichológus rendszerint felismeri a probléma súlyosságát, ő az, aki javaslatot tesz a páciensnek arra, hogy pszichiáterhez forduljon.

Párkapcsolati nehézségek, krízis esetén gyakran érezheted úgy, hogy a másik féllel van a nagyobb baj, és őt próbálod rávenni az első lépésre.

Ez esetben inkább azt javaslom, hogy mindig az kérje a segítséget, akiben ez először felmerül, ezt követheti majd egy későbbi közös látogatás a szakembernél.

– Fontos leszögezni, hogy egyetlen pszichológus sem tud csodát tenni, pláne nem egyetlen alkalommal.

A változáshoz, gyógyuláshoz szükség van: időre, elköteleződésre, bizalomra, motivációra és kitartásra. Valamint a hitre abban, hogy képes vagy túllépni életed nagy nehézségein, saját korlátaidon. A javulás, illetve a gyógyulás mindig, minden esetben kettőtök közös munkájának eredménye.

Szalánczi Kriszta

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/ESB Professional