-

Pedig én is gyógytornára járok. És otthon is végeznem kell a gyakorlatokat, mert a testem már nem a régi. Kétszer vágtak föl a köldökömtől a szeméremdombomig, továbbá fél évig csak kerekes székben tudtam eljutni A-ból B-be, ugyanebben a fél évben kizárólag feküdni bírtam, ezalatt a tumor az idegeket és az ereket fojtogatta bőszen, aminek meg is lett a következménye. Néhány ideg egyszerűen nem működik.

Hogy pontosan mi van odabent, azt csak a jóisten tudja megmondani. Egy biztos, állat módjára nem mehetek neki a sportnak, csak bizonyos mozgásformákat végezhetek, és a többi sporttípusra is fel kell készítenem magam. Mégpedig a gyógytornával.

Ezek a finommozgások, amikkel újra lendületbe hozom magam, csak első ránézésre tűnnek könnyűnek. Én is meglepődtem, milyen mértékben mozdítják ki a szöveteket és a (létező vagy nem létező) izomzatot a megfelelő irányba.

Az elmúlt bő egy hónap alatt volt időm összeszedni azokat a tévhiteket és kérdéseket, amelyek felmerülhetnek benned a gyógytesivel gyógytornával kapcsolatban.

Jöjjön először a három leggyakoribb tévhit:

1. A gyógytorna csak azoknak jó, akik lesérültek vagy betegek

Nemcsak nekik jó pedig, hanem bárkinek, aki javítani akar a mozgásán. Vagy aki tudni akarja, hogy milyen a helyes testtartás amikor például ül.

2. A gyógytorna nem jó semmire, mert nem mozgat meg rendesen

Ez nettó nem igaz. Olyan mélyizmokat hoz mozgásba, amikről nem is tudtuk, hogy léteznek.

3. A gyógytornán csak idős emberek vannak.

Hát persze. És azt tudtad, hogy a Mikuláshoz is csak olyan manókat vesznek fel, akik még nem töltötték be a 12. életévüket?

És most jöjjön a három leggyakrabban elhangzó kérdés – a hozzájuk tartozó válaszokkal:

1. Mit jelent egyáltalán maga a kifejezés?

A „gyógy" kifejezést/előtagot abban az értelemben használjuk, amikor gyógyító szándékról van szó, illetve benne van a gyógyítás, mint folyamat.

2. Mi a különbség a gyógytesi és a gyógytorna között?

A közgondolkodásban ezek ugyanazt jelentik, és nagyon gyakran az orvosok is összekeverik. Az alapvető különbség az, hogy a gyógytorna az egészségügyhöz tartozó szolgáltatás, a gyógytestnevelés pedig a közoktatásban jelen lévő ingyenes tevékenység.

3. Mit csinál a testtel a gyógytorna?

A gyógytorna, ha korszerű, akkor rehabilitál, megelőz, felépít és megerősít. Erről később bővebben is írunk majd.

Szentesi Éva

Köszönöm Szilágyi Enikő mozgásterapeuta, gyógytestnevelő segítségét.

A NoSalty dietetikusa, Bodon Judit ezen a héten a saláták szerepéről írt az IR étrendben.

 A cikkben szereplő kép a szerző tulajdona.