A trendek jönnek és mennek

Ha esetleg valaki lemaradt volna a legutóbbi trendekről, a „clean girl”-t, azaz a „tiszta lány” külsőt – ami natúr sminket, mindig friss és üde megjelenést takart – egyből követte a „tomato girl”, azaz „paradicsomlány” és a „coastal grandma”, vagyis a tengerparti nagyi stílusok is. Előbbi a piros-fehér színeivel, napszemüvegeivel, fejkendőivel, könnyed nyári ruháival, a mediterrán életérzést tükrözve, az Amalfi-partot, Santorini tengerpartjait és Barcelona utcáit idézte, míg utóbbi leginkább a fehér-kék-bézs tengelyen mozgott, és Diane Keaton Minden végzet nehézből ismerős stílusjegyeit hordozta magában. 

@candidlychan Coastal Grandmother (or whatever you want to call it😅) PART 2🫶🏼✨💙 #coastalgrandmother #outfitideas ♬ In the Mood - Glenn Miller

Ha pedig te is azok közé tartozol, akik a közösségi mediában futó trendek alapján alakítják ki a gardróbjukat, szomorú hírem van: most ismét kisöprögetheted a szekrényt, ugyanis

megérkezett az új trónkövetelő, méghozzá a mob wife-trend, amelyet a maffiafeleségek ihlettek.

Pontosabban kettő, az idén 25 éves, kultikus Maffiózók (The Sopranos) című sorozat nőalakjai: Carmela Soprano és Adriana La Cerva. A szériát 1999 januárjában sugározta először az HBO, és az évforduló alkalmából a csatorna hivatalos TikTok-fiókot indított, amely 25 másodperces összefoglalókat mutat be mind a 86 epizód tartalmából. Ennek hatására annak a Z és az alfa generációnak a tagjai inspirálódnak most a sorozat karaktereinek stílusából, akik a premier idején még meg sem születtek – írja a The Guardian

Juliet Polcsa, a Maffiózók jelmeztervezője szerint a stílus újjáéledése hízelgő, ugyanakkor meglepő is. Polcsa anno, amikor Carmela Soprano megjelenését tökéletesítgette, New Jersey plázáiba járt, és ott figyelte meg a vásárlókat, valamint azt, hogy mit is keresnek az újgazdag külvárosi háziasszonyok. „Carmela nem volt kifinomult, mint a legtöbb jómódú család leszármazottja, de volt pénze.

1999-et írtunk, és a divatnak konkrét témája volt. Az egymáshoz passzoló ruhák, ékszerek, körmök és haj nagyon fontosak voltak akkoriban”

– tette hozzá.

A divathullám azonban nem csak fiktív karakterekre épít. Nemrégiben A keresztapa rendezője, Francis Ford Coppola osztott meg egy posztot Instagramon, „Hallom, a mob wife megjelenés visszatérőben van…” felütéssel, majd a legendás direktor így folytatta: 

„Diane Keaton karakterének, KAY stílusának inspirációja a csodálatos feleségem, Eleanor volt, és tudtam, hogy Diane példát fog venni Ellie-ről.

Másrészről a nővérem, Talia Shire karakterének, CONNIE CORLEONE-nak a stílusa egy perzselő, elragadó olasz hercegnőt idézett.”

De elég Donatella Versacéra vagy John Gotti maffiafőnök lányára, Victoria Gottira gondolnunk, és a stílusjegyek máris megelevenedhetnek lelki szemeink előtt.

De miből is áll a maffiafeleség-megjelenés? 

#1 Szőrmebunda, ami lehet igazi vagy kamu is 

Bár az igazi maffiafeleségek szekrényében nyilvánvalóan családi ereklyékként gyűlnek a valódi nercbundák, az Y és alfa generációsok a környezet- és a pénzügyi tudatosság jegyében inkább a műszőrmére voksolnak. Még jobb, ha ezeket nem újonnan, hanem valamilyen használt ruhákat árusító csoportban, boltban vagy applikációban vásárolja meg az ember.

@thesweetpaisana How to dress like a mob wife (in the style of how to dress like you’re from the lower east side) yes this is satire (kind of) use this sound to show me your mob wife style! #mobwife #mobwives #italiangirl #italianamerican #italianamericansbelike #fashiontiktok #mobwifewinter #fyp ♬ Mob Wife Energy Activate - The Sweet Paisana

#2 Fekete szettek – egy kis leopárdmintával megspékelve 

A szőrme mellett fontos eleme a megjelenésnek a bőr, a fekete alapdarabok, és persze a leopárdminta minden mennyiségben. 

#3 Hatalmas napszemüvegek

Túlméretezett keretek, lehetőleg minél hatalmasabb márkajelzéssel – ez egy igazi mob wife alapkelléke. 

#4 Smukkok

Óriási arany karika-fülbevalók, karakteres gyűrűk, vastag aranyláncok és karkötők, ha pedig nem fut ki addigra a trend, nyáron még a bokaláncok is befigyelhetnek. 

#5 Ha lúd, legyen kövér!

A cseppet sem visszafogott megjelenést lehetőség szerint vérvörös rúzzsal és hozzá passzoló körmökkel illik megkoronázni.

#6 Luxus mackó – jelentsen ez akármit is 

Egy igazi mob wife még egy tréningruhát is méltósággal visel, a lényeg csupán annyi lenne, hogy a susogós jó drága legyen.

A trend térhódításának köszönhetően a Depop használt ruhákat értékesítő felületen

213 százalékkal nőttek meg a leopárdmintás termékek utáni keresések a fiatal generáció körében, az arany karika-fülbevalóké pedig 70 százalékkal népszerűbbek, mint korábban.

Nemcsak a ruha teszi az embert, vagyis a maffaifeleséget 

A hullám követői kiemelik, hogy a mob wife-attitűd nemcsak a külsőségekben, a viselt ruhadarabokban vagy kiegészítőkben jelenik meg, hanem a viselkedésben, a hozzáállásban is – sőt, leginkább abban.

Egy igazi mob wife határozott, szókimondó, nem fél vállalni a véleményét.

„Kifejező, merész, és nem kér bocsánatot” – mondja a 29 éves Sarah Arcuri, aki New Jersey-ben él, és a „Mob Wife Aesthetic CEO”-jaként, azaz a „Maffiafeleség Megjelenés Főnökeként” hivatkozik magára a TikTokon. Mint mondja, ő a középiskola óta így vásárol, részben az olasz-amerikai családjában feltűnően öltöző nők miatt, részben pedig a stílusára jelentős hatást gyakorolt Mob Wives és The Real Housewives of New Jersey című valóságshow-knak köszönhetően. Bár Arcuri 2022 óta igyekszik népszerűsíteni az általa képviselt stílust, az csak idén januárban kapott szárnyra a Maffiózók jubileumával.

Sokan úgy vélik, hogy ezek a TikTok-trendek valójában nem többek régi divatstílusoknál, amelyeket egy-egy hangzatos névvel látnak el, és újra a köztudatba emelnek,

majd az algoritmusnak és néhány népszerű influenszernek és/vagy hírességnek köszönhetően tömegek kapnak fel. 

Ti mit gondoltok minderről? Írjátok meg nekünk kommentben!

Kiemelt képünk forrása: TikTok

Krajnyik Cintia