-

A nyáron meg kellett barátkoznom azzal a gondolattal, hogy az én rákom olyan, ami egy illetlen büntetőterületen belül ollózza be a gólokat. És bárki is tudja meg a hírt, rögtön a szeme előtt fog lebegni az érem.

A szemérem.

Így aztán vidáman készültem a lehetetlen helyzetekre: mindenkivel, aki az egészségem felől fog érdeklődni, a herémről kell majd beszélgetni. Illetve annak hiányáról. Vagy az egyke hogylétéről.

Meg aztán majd biztosan lesznek, akik emlegetnek, és hát nyilván a következmények is szóba fognak kerülni. Akkor hogyan fognak rólam beszélni? Hogyan tudnak majd kedvesen emlegetni?

Gugli... a barátod

Azt pontosan éreztem, hogy most valami különleges dolog történik velem, beléptem egy olyan klubba, ahová eszemben sem volt. De kik itt a tagok? A válasz ott van az Interneten, ebben biztos voltam! Elég volt beírni a keresőbe, hogy Famous men with only one ball, és 4 790 000 találatot kaptam, kevesebb mint egy másodperc alatt. A civilizáció tényleg megérett a pusztulásra, ha ezzel a témával több mint egy oldal foglalkozik. És sokkal több van…

A névsor pedig elég vegyes bandát mutat. Lance Armstrong minimum határeset, ő hétszer tekert a Tour de France-on az aranyér’. (Az is volt neki?) Meg ott van Arnold Scwarzenegger is, a testépítő szená- és terminátor.

Na, de Franco tábornok?

Napóleon?

Hitler?

Hová keveredtem én?

Arra azért nagyon jó volt ez a keresés, hogy tudjak kikre hivatkozni, ha esetleg valaki sajnálkozni kezdene, hogy mi lesz, mi lesz, jaj mi lesz így velem… Ezek is vitték valamire, nem? De! Sajnos!

Ám térjünk vissza a kedveskedéshez!

Az egyik orvos, akivel érintőleges kapcsolatom volt csak, bedobta a kézigránátot", a kasztrációt. Szóval én kasztrált leszek? Nem! Ez – kérem – mindössze félkasztrálás, szemikasztráció! Akkor én nem eunuch leszek, csak szemieunuch! Milyen szépen hangzik!

Ez annyira megtetszett, hogy elkezdtem gyűjteni a szinonimákat. Ami azért is fontos, mert ezekkel az ötletekkel tudunk segíteni a körülöttünk élőknek, hogy miként nevezzenek bennünket a hátunk mögött, ha maguktól semmi hasznos nem jut eszükbe.

Variációk becenévre

Van egy általam ismeretlen sorstársam, aki bevezette az egyszikű elnevezést. Ez talán a legkedvesebb mind közül.

A következő elnevezések a hímsovén alapállásból indulnak ki, ami eléggé jellemző a kultúránkra. Ha az eddigi isteni mivoltodat az övön aluli területnek tulajdonítottad, akkor ezentúl be kell azzal érned, hogy csak egy félisten maradt belőled.

A műtéttel odalehet a félfiúi büszkeséged.

A kalóz unicornis egy szép kép, ehhez tudni kell, hogy mi jellemző az unikornisok anatómiájára. Kicsit bonyolult, de erős becenév.

A here-küklopsz már ügyesen vegyíti a biológiát és a görög mitológiát, valódi interdiszciplináris nevezéktan.

Az egylevelű lóhere valós eseményeken alapul, az egyik kollégám a nyáron talált több négylevelű lóherét, és nagyon kedvesen, szerencsekívánságként lefotózta őket aztán elküldte nekem. Vidám perceink voltak, amikor találgattuk a számok jelentését.

A félbehagyott kappan kicsit falusias, de én egy kicsi faluban élek.

Az alhasi Jumurdzsák a kötelező olvasmányokra támaszkodó becézés.

Az egyherekű magáért beszél, a lelki egyensúlyozásra utal, amire szükséged lesz.

Az egygombócos kimondottan ízléstelen.

Az értékcsökkent szelfibot pedig aljas.

Ja, és még valami.

Soha többé nem mondom, hogy tele van a tököm, mert azonnal ki fognak röhögni!

Kökéndy Ákos

Olvass el néhányat Kökéndy Ákos sorozatának korábbi részeiből is! A cikkeket itt találod:

Hogyan legyünk hererákosak? - A sufni-urológia négy pontja

7 egyszerű ötlet a kórházi ágy kiválasztásához

„Nem sikerül kikúrálni magam" - Így gyógyít a barátság és a zene

Kiemelt képünk forrása: Plastik hivatalos Facebook oldala