-

Amikor ott fekszel az urológus asztalán, kicsit türelmetlenül, mert mi tart azon olyan sokáig, hogy kimondja: „Ne aggódjon, minden rendben van, ez egy ártalmatlan dolog!” – szóval úgy fektedben nézd a doki arcát!

Ha már előre elmondtad neki, hogy mit szeretnél hallani, hogy mit is kellene neki látnia, akkor bizony lassabban indul majd el a beszélgetés. Nem azt fogja keresgélni, hogy mit mondjon, hanem azt, hogy hogyan.

Hogy az a kis ártalmatlan dolog, amit nevelgetsz, mint kenguru az utódját, az bizony nem is kicsi és nem is ártalmatlan. Már akkora, mint egy három hónapos emberi magzat, de nem az, (mi vagyok én, csikóhal???), és végképp nem cuki kis kenguru az erszényedben.

Hanem rák. (Nyilván tarisznyarák, ha már ott van.)

És hiába az ultrahang miatt bezselézett zacskód, hiába a kedves, meleg hangszín, amivel majd kimondja; az a szó, hogy tumor, úgy ér majd, mint egy tökön rúgás.

Kezdhetsz rettegni.

Mások (a sok mocsok egészséges barom) horrort néznek, láncfűrészt meg zombisorozatot, neked viszont ott lesz karnyújtásnyira a hideglelés.

Persze a helyedben mindenki más parázna. Te meg lehet, hogy soha többé nem lehetsz parázna.

Pár kihagyhatatlan lehetőség a szorongásra:

  • Amikor azt mondja az orvos, hogy valószínűleg daganatod van, azt fordítsd le magadnak úgy, hogy: meg fogsz dögleni!

    Amikor azzal próbál nyugtatni, hogy az elmúlt tíz évben a hererák kezelése terén nagyon nagy lépések történtek, azt értsd úgy: lassan fogsz megdögleni, kémiai kínok között!

  • Amikor azt látod, hogy elkezd telefonálni, és intézkedik az alapos kórházi kivizsgálásod felől, akkor gyanítsd, hogy a temetésedet azonnal elkezdi szervezni, amint kilépsz a vizsgálóból.
  • Ha nem tudják azonnal kiadni a mellkasi röntgenleletedet, mert három orvos munkáját aznap épp egynek kell ellátnia, akkor legyél arról meggyőződve, hogy ez rossz duma, egyszerűen olyat láttak a felvételen, hogy maguk sem hiszik el, neked meg végképp nem merik megmutatni.
  • Ha gombóc nő a torkodban, mert izgulsz a laboreredmények miatt, képzelj oda gyorsan egy új daganatot! Így lassabban múlik majd el, és tovább retteghetsz!
  • Ha egész éjjel nem tudsz aludni, mert annyira félsz, hogy mit fog másnap mondani az orvos, akkor nehogy azt hidd a verejtékedben úszva, hogy az izzadás az éjszakai hőség miatt van! Inkább gondolj arra, hogy már az agyadban is megjelent a rák, és a kis bontóollójával épp most nyiszeteli apró darabokra a hőháztartásért felelős agyi központodat.
  • Amikor a műtét harmadnapján otthon rettenetesen fájni kezd a nyakad, akkor eszedbe se jusson ezt a gerincvelői érzéstelenítés számlájára írni, inkább fantáziálj egy új típusú nyakrákot (valami ilyesmitől félnek a méhészek is), ami nem látszott a röntgenen…

Ugye, milyen jó kaland ez a hererák? Tele van izgalommal!

Testi, lelki és szellemi kihívás!

Annyira fogsz félni a haláltól, hogy lepereg előtted az életed:

Gyermekként még szellemes voltál.

Fiatalként lelkes.

Ma már csak testes vagy.

De le fogsz fogyni!

Már a műtőasztalon ledobsz pár dekát...

Kökéndy Ákos

Ákos előző cikkét a témában ITT OLVASHATOD.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Viktor Gladkov