Adj hangot magadnak!

A test állandó, egymásnak feszülő erők színtere: a külső elvárások és a belső lelki szükségletek folyamatosan ellentétbe kerülnek.

A legtöbb feszültséget az okozza, hogy nem úgy élsz, ahogy szeretnéd, nem azt mondod, amit valójában érzel vagy gondolsz, és ha mások másként látnak téged, mint ahogyan te önmagadat, az nagyon tud fájni.

Sebzettségedet, csalódottságodat valahogy így fogalmazod meg: ,,elakadt a lélegzetem, torkon ragadott a félelem, összeszorult a gyomrom, mintha hasba rúgtak volna"...

Ezek a kifejezések a nyak és a has területére vonatkoznak, melyek az önkifejezés és az erő zónái. Amennyiben bizonyos érzelmek, sérelmek lenyelése nehezedre esik, esetleg, ha valamit nem mondasz ki, mert elnyomod magadban, holott hangot kellene adni elégedetlenségednek, nyaki feszültség keletkezik, és a kommunikáció energiaközpontja, önmegnyilvánulásod szóbeli csatornája azonnal jelez: megváltozik a hang minősége.

Mi történik tulajdonképpen?

Az erős érzelmi hatás következtében módosul a légzés (kapkodóvá, felszínessé válik vagy egészen lelassul), és a test izomtónusa túl feszes, esetleg túl renyhe lesz. Mert a jó hangfunkció nem csupán a jó szervi működés eredménye, az egész organizmus összerendezett izommunkája szükséges hozzá! A beszédhang csak akkor lesz kellemes és zöngés, ha a belső életigenlés garantálja azt: tiszteled önmagad a szükségleteiddel, az igényeiddel és a választásaiddal együtt.

Csodálatos érzés, ha a hangod átjárja tested összes rezonáló üregét!

Ha a hangzás élettelivé válik, akkor az öntudat, az önbecsülés és az önbizalom is erősödni fog.

Az éneklés az egyedüli olyan tevékenység, amely hidat képez az agy két féltekéje között. Életigenlést fejez ki, ösztönzi a testet, hogy újra rezgésbe kerüljön, és megszabaduljon a negatív gondolat- és viselkedésmintáktól.

Reggelente énekelj! Ne mondd azt, hogy nincs hangod, ne légy kishitű!

Hogyan keletkezik a hang?

Amikor a két teljesen különböző erő – a levegő nyomása és az izomtónus – összetalálkozik, létrejön egy harmadik minőség: egy szabályos rezgés. Ennek a szabályos, spirálforma rezgésnek köszönhetően hallhatóvá válik, amit a tested, az elméd és a szíved üzen. „A beszéd a lélek kultúrája” – mondta Seneca. És amiként érzel, úgy lélegzel, amilyen az aktuális állapotod, olyan lesz a hangod csengése. A tested az életed ritmusát követi, a hangod pedig megmutatja a benned végbemenő folyamatokat, hangulatingadozásokat. Pontos műszer a hangadás szerve: a gégefő! Vigyáznod kell a gerincdre – a szó konkrét és átvitt értelmében egyaránt –, mert ami a gerinccel történik, az hatással van a gégére. Legyen egyenes, ne nyomja a gégét!

A nyak a test és a fej közötti kapocs

Ami az embert élteti, minden keresztülhalad rajta: a levegő, a víz, az étel, a vérkeringés és az idegpályák. Ahhoz, hogy tested minden funkciója jól működjön, a gyűrűsizmok (szfinkterek) összehangolt aktivitására van szükség.

A szfinkterek egy olyan izomrendszert alkotnak, amely az élet alapvető folyamatainak forrásául szolgál. Az általuk koordinált harmonikus összehúzódások és elernyedések hozzák létre a légzést, az emésztést, a vérkeringést és az összes izommozgást. Nincs olyan része az emberi testnek, amit ne befolyásolnának a gyűrűsizmok. Egy egészséges testben minden gyűrűsizom egyszerre húzódik össze és ernyed el. Elégtelen működésük esetén a test izomzata veszít rugalmasságából, a gerincoszlop nem marad eléggé nyújtott, a vállak előreesnek, a has kidomborodik és a beszédhang élettelenné válik.

Testtartásunk, hangunk azt üzeni: félek, szorongok, aggódom, depressziós vagyok, ne bántsatok, hagyjatok békén... vagy segítsetek!

A húgycső, a végbél és a hüvely gyűrűsizmai

Összehúzódásuk és elernyedésük az egész szervezetre kihat, hiszen együttesen teszik lehetővé:

- a gerinc kiegyenesedését

- aktiválják a lábfejeket séta, tánc, ugrálás és futás közben

- megengedik a fejnek, hogy egyik oldalról a másikra forduljon

- a szemhéjak kinyíljanak és becsukódjanak

- az orrlyukak kinyíljanak és becsukódjanak

- biztosítják a szájnak, hogy kinyílhasson és becsukódhasson

- a száj összehúzását és elernyesztését koordinálják

- a hangképzést kormányozzák

- megteremtik az alhasi erőközpont stabilitását

- szexuális funkcióik vannak: a hüvely összeszorítása, a pénisz erekciójának fenntartása, az aktus lökő-szorító mozgásainak és az orgazmus ritmikus izomösszehúzódásainak koordinálása szintén a gyűrűsizmok reszortja

Az egészség alapját a megfelelő, elmélyült légzés biztosítja

Lélegezz mélyeket, soha ne felszínesen, kapkodva!

A húgycső helyes nyitása és zárása automatikusan az orrlyukak összerendezett nyitó-csukódó mozgását eredményezi, ez a légzést könnyebbé és mélyebbé teszi. Ha a belégzés nem elég alapos, a rekeszizom nem tud a hang számára támaszt nyújtani. A rekeszizom és a gyűrűsizmok általános állapota a szem körüli izmok tónusán is jól látható. Elégtelen alhasi izommunka esetén petyhüdté válik a szem körüli bőr.

A kacsintás nem véletlenül jelentett szexuális utalást a néphagyományban, hiszen érezhetővé válik általa a szemek és az alsó gyűrűsizmok szoros kapcsolata.

Az ajkak összehúzódása a végbél összehúzódását idézi elő. (Próbáld ki!) Ha túlságosan görcsös ez az izommunka, a hát izmai merevekké válnak. Ez pedig belső feldúltságot okoz.

Rágj alaposan!

Rágj csukott szájjal, lassan, alaposan, közben érezd: állkapcsodat olyan szélesre tártad, amennyire csak lehet. Ha csak felületesen rágsz, és az állkapocs nem nyílik elég szélesre a csukott ajkak mögött, akkor a vállak előreesnek, és az egész test elerőtlenedik, levertség lesz úrrá rajtad. Ha alaposan rágsz, akkor érezhető a gyomor, a nyelőcső és a gége izommunkája, és ez jó.

Ha evés közben minden gyűrűsizom akcióba lendül, nem fogsz elhízni.

Iváskor szintén figyelj a száj körüli gyűrűsizmok munkájára: ne döntsd magadba az italt, kis kortyokban igyál, érezd az alsó ajak erős szorító mozgását. Ez azonnal maga után vonja az alsó szfinkterek megfeszülő-ellazuló mozgását. Az étkezés után figyelj oda a járásra is: a szfinkterek járás közben is dolgoznak. A gördülőjárás az optimális: amikor az egyik sarok földet ér, a másik éppen előre mozdul. A sarok földet érésekor a húgyvezeték gyűrűsizmai aktívak, amikor a lábujjaddal ellököd magad a földtől, akkor a végbél gyűrűsizmai. Ha teli talppal érkezel a talajra, akkor a vállak előreesnek, a mellkas leszűkül, a has megereszkedik, a légzés felszínessé válik, a test pedig esetlenné, és ide-oda billeg.

Figyelj jobban ezekre a látszólag jelentékteleneknek tűnő dolgokra, mert a saját egészséged és az önbecsülésed a tét!

Gyéresi Júlia

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Antonio Guillem