-

Öt dolog, amiért megéri 5:40-kor elindulni:

1. Üdvözölheted a sosem alvó, borzos hajú óceánt, ahogy reggel magában morog, de mivel első vagy, fogadja a köszönésed.

2. A harapható, dús hajnali levegővel egész napra jóllaksz.

3. Végignézheted, ahogy a sirályok tollászkodnak, és megállapíthatod, bizony ők is csinosítják bamba ábrázatukat, amikor senki se látja.

4. Hamisítatlan, friss kenyérillat fogad a kis kávézó még zárt ajtaja előtti sarkon - összeszalad nyálad... és rengeteg emlék ébred benned egyszerre.

5. Némán szürcsölheted az instant kávédat a parton, miközben a nap első emberi hangját egy munkába igyekvő halásztól hallod: „Bom Caminho!"

Öt dolog, amiért megéri tartani a napi minimum 30 kilométert:

1. A gondolataid ráállnak a ritmusra, tíznél érzed, lám-lám, van min agyalni, húsz körül jön a szellemi katarzis, harmincnál beállsz automata vezérlésre, onnantól minden mindegy.

2. A sima gyaloglással próbára teszed a tested, és a végén boldogan konstatálhatod, nyert ügyetek van. Te és ő összeilletek.

3. Húsz kilométerig minden vízhólyag panaszkodik, ám utána feladják az akaratod ellen a küzdelmet.

4. Érkezéskor leírhatatlan az eufória. Minden. nap.

5. Annyit és azt ehetsz este is, amit és amennyit nem szégyellsz!

Öt dolog, amiért megéri semmit se tervezni előre:

1. A természetnek és az útnak vannak tervei VELED. És nem fordítva. Kár ellenkezni.

2. A mindennapi, városi túlélő rutin után jó nagyot kortyolhatsz a szabadság és spontaneitás gyöngyöző söréből. Kiváló sörfőzde.

3. Az egész napodat körberakja a sors apró meglepetésekkel; van, amelyikkel dolgod lesz, és van, amit csak fogadj el vagy élvezz!

4. Végre bízhatsz benne, sőt társul hívhatod az intuíciódat, és mosolyoghatsz a bajszod alatt (khm), hogy tudtam én, éreztem én, jessz!

5. Pontosan azért léptél le, hogy semmi és senki ne ugasson bele, hány óráig bámulod hanyatt fekve a platánlomb kacér táncát a galíciai ki-tudja-hol.

Három dolog, amiért ez az egész megéri:

1. Összebarátkozol hasonszőrű, izgalmas, édes emberekkel.

2. Összebarátkozol a tájjal, esővel, széllel, köddel, a harminc fokkal, szemet csípő izzadsággal, szomjúsággal, éhséggel, összebarátkozol izmokkal, ritmussal... és a távolságok tiszteletével.

3. Összebarátkozol...

...magaddal.

Út befelé...

Szabó Dominika

A képek a szerző tulajdonában vannak.