-

Micsoda éjszaka volt... 

Múlt hét végén zsinórban egymás után három éjszaka is különleges élményben volt részem... Nem, nem Ryan Gosling mellett ébredtem, és nem is lepett meg a Fogtündér, hogy visszamenőleg kamatostul hatalmas összegeket dugdosson be a párnám alá. Romantikus szerenádot sem rendelt nekem valamelyik titkos rajongóm. Annyi történt csupán, hogy a férjem külföldön tartózkodott, így az egész franciaágyunkon egyes egyedül én terpeszkedhettem. Igyekeztem kimaxolni a témát, és annyira elnyúlni középen, amennyire csak emberileg lehetséges, fölvéve a legászanább dobócsillag pozíciót.

Az első komolyabb sokk ezután ért. Teljesen szokatlanul ez a gyönyörűséges éjszaka tökéletes békességben telt... Reggel pedig úgy ébredtem, mint egy Disney hercegnő. A nyálam boldogan csorgott a párnára, a fejemet pedig másfél évtized után először olyan püfire aludtam, hogy még a kutya is megugatott ijedtében, amikor végre előkavarodtam a nyolc órányi önfeledt kómából.

csipkerozsika

Szó mi szó, valóban páratlan élmény volt egy teljes éjszakát egyedül tölteni. Nem ébresztett fel sem hortyogás, sem horkolás, nem csapott fültövön senki a karjával, miközben a másik oldalára fordult, és a hajnali kettes menetrendszerű vécére csoszlatásra sem ocsúdtam fel a legédesebb álmomból.

Botrány a családban

Annyira magával ragadott e különleges élmény, hogy önkéntelenül is tovább fűztem a gondolataimat... Vajon milyen lenne, ha mostantól minden éjszaka kipihenném magam? Mennyi temérdek dolgot el tudnék végezni nap közben, ha éjjelente száz százalékosan és teljesen zavartalanul az alvásra koncentrálhatnék! Ó, ha minden éjszakát egyedül töltenék... Vajon mi lenne, ha vennénk két külön ágyat? – jutott eszembe hirtelen. Az a házaséletünket sem bolygatná meg különösebben, cserébe viszont mind a ketten kipihenten ébrednénk.

Igen ám, de még ha a pasimon keresztül is tudnám verni a tervemet (és lássuk be, ez sem túl valószínű), mit szólnának hozzá az emberek?  – szontyolodtam el rögvest. Mit mondanék anyáméknak, ha feljönnének hozzánk vendégségbe? És ha a barátaim ugranak be váratlanul?! Előttük egész biztos, hogy szorosabb lakat alatt kellene tartani a hálószobánkat, mint a Kékszakállú hetedik szobáját. Az ő szemükben hiába számoltak le rég a fent említett csatakos hajadon elképzelésekkel, a külön ágy akkor is a nappali kanapéjának előszobáját jelentené, ahonnan az ember önkéntelenül csúszik tovább megállíthatatlanul a bontóper felé.

Pedig nem kell nagyon utánaolvasni a különalvás kényes kérdéskörének, hogy kiderüljön:

az alvásszakértők szerint a közös ágyban háló párok 50 százalékkal több zavaró tényezővel számolhatnak egy-egy éjszaka során.

Az pedig köztudott, hogy bőven elég néhány rosszul átaludt éjszaka, hogy az embernek pocsék hangulata legyen másnap, de még a munkatempója is erősen leromoljon. Mindez egy több évtizedes házasság során beláthatatlan következményekkel járhat.

Retró trend

Talán ez lehet az oka, hogy Amerikában az utóbbi időben jelentősen megugrott az igény a dupla hálószobák kialakítására az új építésű otthonokban. Túlhajszolt világunkban egyre több házaspár dönt úgy, hogy feláldozzák a romantikát a pihentető alvás oltárán, és inkább külön ágyban, vagy egyenesen külön hálószobában alszanak.

tiana-tired

A sztárvilágban sem olyan ritka ez a trend. A hírek szerint nem csak Erzsébet királynő tér esténként külön lakosztályban nyugovóra, de egykori testőrük azt állítja, Brad Pitt és Angelina Jolie sem alszik együtt. Akárcsak a Kanye-Kim páros, valahányszor a homokóra alkatú szelfikirálynő valamelyik furi nevű gyerekükkel állapotos. A prímet Helena Bonham Carter és Tim Burton viszi, akik nem is külön ágyban, vagy hálószobában, de egyenesen külön házban hajtják álomra kócos fejecskéjüket. (És most azon a tényen nagyvonalúan lépjünk át, hogy a legutolsó hírek arról szóltak: elválnak...)

Lehet, hogy így szép lassan az én problémám is megoldódik. Ha valóban ez az új trend, és elkezd világméretet ölteni a külön hálószoba divatja, lassacskán azok háta mögött fognak összesúgni megrovólag, akik franciaágyért állnak sorban az IKEAban.

Ha pedig nincs helyed vagy lehetőséged külön ágyban aludni, akkor a házastársi emeletes ágy sem rossz ötlet szerintem. Bár ebben az esetben valóban sokkal nehezebb megkocogtatni a horkoló felet, hogy forduljon már a másik oldalára. (Mondjuk, egy éjjeli szekrény mellé helyezett hosszú nyelű seprűvel ez sem lehet probléma.)

 Fiala Borcsa...

(...aki  töredelmesen bevallja, igaziból inkább valami ilyesmi Disney hercegnőre hasonlít:)

lajhar

 

Képek: ITT, ITTITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Kinga Howard