(Hirdetés)

Otthon

A probléma:

„Tényleg meg kellett venned ezt a pár cipőt, hát nincs már így is épp elég?” „Nem mondod, hogy már megint sörözni mész a haverokkal?!” „Amíg én vagyok a fő kenyérkereső, addig én mondom meg, mire költünk!”

A szakember tanácsai:

  • Amikor egy házaspárnál terítékre kerülnek az anyagi dolgok, gyakori a felelősségre vonás, a másik igényeinek elbagatellizálása, vagy épp a saját szükségletek felnagyítása. Éppen ezért fontos, hogy mielőtt leülsz beszélni a pároddal a pénzről, először magadban tisztázd, pontosan mit is szeretnél elérni. A beszélgetés céljaként olyan állapot elérését tűzd ki, amely mindkettőtök számára elfogadható.
  • Javasolt egy ilyen beszélgetésre mindkét félnek előzetesen felkészülni. A legpraktikusabb, ha egy-egy papírra felírjátok, mik az aktuális problémák, félelmek, dilemmák, igények. Gondold át pontosan, mi az, amit szeretnél elérni. Több konyhapénzt? Szabadabb kezet a családi büdzsé intézésében? Vagy nagyobb fába vágnád a fejszéd, és lakásvásárláson, előtakarékosságon, vállalkozáson töröd a fejed?
  • Légy nyitott a másik javaslatára is, ne csak a magadét mondd!
  • Készítsetek egy-egy öt tételből álló listát arról, hogy milyen célt szeretnétek elérni az elkövetkező egy évben a közös pénzügyek területén. A cél legyen egyértelműen meghatározott, mérhető, vonzó, reális és időben behatárolt, mert csak így tudtok dolgozni vele. Hiába gondolkozol háromhetes külföldi nyaralásban, ha az a célszerűbb, hogy a gyerekek taníttatására, a nagymama költöztetésére, vagy a párod továbbképzésére fordítjátok idén a megtakarításotokat.
  • A leglényegesebb pont a szabályok tudatosítása. Ez egy kicsit olyan, mintha szerződést kötnétek. Mondjátok ki, fektessétek le a beszélgetés szabályait, és ezt aztán igyekezzetek betartani.
  • Határozzatok meg egy időkorlátot, hogy valóban mindkettőtöknek legyen alkalma kifejteni az igényeit. Mindig egy beszélő legyen és egy hallgató, egy kör pedig ne tartson 5 percnél tovább.
  • A cél a közös platform kialakítása, tehát amikor te vagy a soros, akkor a saját vagy kettőtök céljairól beszélj, és ne arra használd fel az időt, hogy vádaskodsz, vagy a másik felett hozol ítéletet.
  • Amint lejárt az idő, a hallgató első feladata a visszatükrözés. „Ha jól értem, akkor…” kezdetű mondatokkal visszamondja, amit ő hallott, ahogyan ő értette az elhangzottakat. Ez remek lehetőséget biztosít arra, hogy tisztázzátok az esetleges félreértéseket. Ez a gyakorlat nem mindig könnyű, és nem is biztos, hogy vidáman telik majd, de ha gyakran csináljátok, azzal a kapcsolatotok is erősödik.
  • Rajzoljatok két egymást metsző kört egy lapra. A metszetbe írjátok be azokat a célokat, amelyek közösek, az egyik, illetve a másik oldalra pedig azokat, amelyek csak az egyikőtök listáján szerepel. Ha nem került semmi a közös halmazba, akkor mindketten válasszatok a másik listájából egyet, amelyet el tudtok fogadni.
  • Ha ez megvan, akkor ünnepeljétek meg a megállapodást. Hiszen ettől a pillanattól kezdve egy csapatban játszotok, aminek pozitív eredménye egész biztosan meglátszik majd a családi költségvetésen is.

Liebscher László coach

A munkahelyen

A probléma:

„Bár szeretem a munkámat, mégis gyakran bosszant, hogy úgy érzem, alul vagyok fizetve. Viszont fogalmam sincs, hogyan hozhatnám ezt a főnököm előtt szóba.”

A szakember tanácsai:

  • A munkahely egy sokkal formálisabb környezet, mint az otthoni, ami részben megkönnyíti, részben megnehezíti a dolgodat. Annyiból feltétlenül könnyebb, hogy a viszonyaid – legalábbis jogi értelemben – szabályozottak. A szabályok azonban kevésbé rugalmasak.
  • Mielőtt szóba hoznád a fizetésemelés kérdését a főnöködnél, mindenképp végezz némi piackutatást. Nézd meg, hogy egy veled azonos gyakorlattal bíró, hasonló pozíciót betöltő munkaerő hozzávetőlegesen mennyit keres.
  • Ezt követően vizsgáld meg, hogy milyen hozzáadott értékkel bír a munkád a cég életében. Ha továbbra is megalapozott a fizetésemelési igényed, akkor ideje kialakítanod egy forgatókönyvet a tervezett beszélgetésről.
  • Mondd el a főnöködnek, milyen kutatásokat és számításokat végeztél, mielőtt időpontot egyeztettél vele.
  • A forgatókönyv része az is, hogy nem ért egyet veled. Ekkor azonban szintén lényeges, hogy tisztázd az okokat, illetve az esetleges lehetőségeket.
  • A beszélgetés záruljon valamilyen megállapodással, függetlenül attól, hogy elfogadás vagy elutasítás lett-e az eredménye. Ezt a beszélgetésről készült jegyzetekkel írásban is megerősítheted.
  • A megállapodás irányától függően tűzz ki egy továbblépési célt is!

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/wavebreakmedia

-

Köszönjük Liebscher Lászlónak (Challengement Solution) a cikkhez nyújtott segítségét!

A pénzügyi tudatossággal kapcsolatos témák megjelenését az OTP Bank támogatja.