1. Elszánt

Önmagában az, hogy valaki belevág egy nagy elkötelezettséggel járó komplex életmódváltó programba, elszántságra utal. Mégis elő szokott fordulni, hogy néhány hét után valami elveszik, először csak egy edzés marad ki, aztán kettő. Helyette lecsúszik egy-két habos süti, végül a program végén csalódottan konstatáljuk, hogy nem jött az az eredmény, amire vártunk. De hát mitől is jött volna? A sikerhez elszántság és munka kell. Hosszú Katinka, világ- és olimpiai bajnok úszónk öt vasszabályának egyike szerint: „A kemény munka mindig kifizetődik. Talán nem  pontosan akkor, amikor számítasz rá, de sosem fog kárba veszni, előbb vagy utóbb gyümölcsöző lesz."

2. Lelkes

Lehet, hogy nem mindig érezzük a túláradó lelkesedést. Mondjuk, amikor fél hatkor kell felkelni egy nyirkos őszi reggelen, átvágni a városon, és csipás szemekkel beállítani a pulzusmérőt... Brrr! Ilyenkor kell felvenni a szemellenzőt, és csak a célra koncentrálni! Ha tudod, hogy mit szeretnél elérni, és azt is, hogy miért, sokkal könnyebb lesz lelkesnek maradni a nehéz pillanatokban is. Mosolyogj, és gyorsabban átlendülsz az átmeneti nehézségeken!

3. Önmotivált

Ha csak a párod cseszegetése miatt vágnál bele, vagy mert valaki másnak, netán a világ elvárásainak akarsz megfelelni, gyorsan el fog fogyni a motiváció. Fontos, hogy gondold át: milyen előnyei lesznek a TE számodra, ha megváltoztatod az eddigi életmódodat, és egészséges leszel. És egyedül ez mozgasson. Viszont tudnod kell azt is, hogy gyakran fel nem tárt lelki problémák, kétségek, belső lelki blokkok akadályoznak, ezért érdemes lehet még az első időszakban szakemberrel, pszichológussal, kineziológussal átbeszélni az eddigi sikertelen próbálkozásokat, feltárni a belső blokkokat, és oldani azokat.

4. Független

Igen, van családod, munkahelyed, barátaid, de ez nem jelenti azt, hogy te magad ne lehetnél szabad és független. Törekedj a saját céljaid feltérképezésére és megtalálására, és koncentrálj ezekre! A belső szabadsághoz a test és a lélek egyidejű építésén, erősítésén keresztül vezet az út. És hidd el, a családod meghálálja, ha visszakapják azt az egészséges, életvidám és mozgékony nőt, aki egykor voltál.

5. Áldozatokra kész

Eddig is az voltál, csak mindig mások miatt. A munkahelyedért, a gyerekekért, épp csak magadért nem. Az életmódváltás azonban néha lemondásokkal jár, és szükséges, hogy teljesen átvariáld az eddigi napirendedet, szokásaidat. Mostantól időt kell szakítanod a saját étkezésedre és edzéseidre is, és ezt sokan csak nagy lelkiismeret-furdalások árán merjük megtenni. De ilyenkor mindig gondolj az előző pontra: már rövid távon is kifizetődő egészségesnek lenni, hosszútávon pedig pláne az.

6. Szakíts rá időt!

Az időmenedzsment. Ahogy Both Gabi is írta, ez az egyik legnagyobb nehézség. Vedd elő a naptárad még mielőtt az egészbe belekezdenél, és írd be jó előre az edzésidőpontokat. Tervezd meg a heti menüt, és találd ki, mikor fogod előkészíteni az ételeidet. Egy anya a legjobb időmenedzser, már csak meg kell tanulni magunkra is alkalmazni az évek során felgyülemlett rutint.

7. Többet akar

Nem elégszik meg azzal, ami eddig volt. Mindig elbújhatunk olyan kifogások mögé, hogy a gyerekeim és a férjem imádják, hogy úgy hozzám lehet bújni, és olyan pihe-puha vagyok, de az igazság az, hogy ezek a pihe-puha zsírpárnák valójában évekkel rövidíthetik meg az életünket. Szóval akarj több életet az éveidbe, és jó sokáig élni egészségesen. Akarj fittebb, mozgékonyabb és csinosabb lenni. Akard megmutatni, hogy sokkal többre vagy képes! Akard megmutatni, hogy anya vagy, feleség, munkaerő, de emellett valódi nő is!

8. Fókuszált

Az a bizonyos szemellenző.... Vedd fel, és ne arra koncentrálj, mennyi akadály tornyosul még előtted az úton, hanem arra a nőre, akivé válni szeretnél! Képzeld el minél többször az új énedet: lásd magad abban az egészséges, fitt testben, amit el szeretnél érni, ha kisbabára vágysz, akkor képzeld el magad minél többet egy újszülöttel a karjaidban, ha szeretnél annyira lefogyni, hogy újra kocoghass, lásd, ahogy könnyedén futsz a vízparton! Fókuszálj a céljaidra, vedd fel a képzeletbeli szemellenzőt, és csak előre tekints!

9. Tudatos

Fogyókúrázni lehet női magazinok egyoldalas cikkei alapján (más kérdés, hogy semmi értelme), de életmódot váltani nem. A sikeres életmódváltáshoz elengedhetetlen, hogy tanulj, és megértsd, hogyan működik a tested. Ezért van az, hogy nálunk nem étrendet kapnak a lányok, hanem diétás oktatásokon vesznek részt, és ezért beszélek nekik én is sokat a pulzuskontrollról, az edzéselméletről az órák alatt, valamint külön előadásokon. Ezért foglalkozunk kiemelten az eddig bennünket gátló lelki blokkok oldásával, a stresszkezeléssel és az önbizalom megerősítésével is. A tudatosság lesz a kulcsa annak, hogy ezúttal ne egy kampányszerű fogyókúráig jussunk el, hanem megtegyük az első lépéseket az okos, élethosszig könnyedén alkalmazható új életmódunk felé.

10. Pozitív

Sajnos lesznek egy páran körülötted, akik azt mondják majd: neked ez úgyse fog sikerülni. Ne hallgass rájuk! Vedd körbe magad bátorító barátokkal, mesélj nekik az apró és nagyobb sikerélményeidről, és gyűjtsd be az elismeréseket! Az új életmódodról mindig csak lelkesedéssel beszélj, hangsúlyozd azt, ami jó benne, és ne a nehézségekről panaszkodj! Beszélj minél többet arról, hogy mennyivel erősebb lettél már néhány hét alatt is, és mennyivel könnyebbnek érzed magad az új étrended hatására. Szeresd magad, és minden nap mondj valami szépet magadról! Szedd össze az összes jó tulajdonságodat, és mondogasd magadnak gyakran: remek, bátor nő vagyok, merek változtatni és változtatni, mert megérdemlem, hogy jól legyek!

Prónay-Zakar Gina

életmód-tanácsadó, személyi edző

Libertad Stúdió tulajdonosa

Ha kíváncsi vagy, milyen mindez a gyakorlatban, akkor olvasd el a wmn.hu életmódváltó naplóját. Első kézből, kíméletlenül őszintén. KATT IDE!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/B-D-S Piotr Marcinski