Takács Katát lassan huszonöt éve ismerem. Mindig is csinos, magas, karcsú lány volt. Versenyszerűen úszott, és később is rendszeresen sportolt. Érettségi után először nyolc évvel ezelőtt találkoztunk, amikor én is elkezdtem a munkát ugyanott, ahol ő már régóta dolgozott. Meg is állapítottam, hogy semmit nem változott a gimis éveink óta. Egészen 2012-ig, amikor megváltozott életmódja miatt hirtelen 15 kilót szedett magára, ez később még több lett. Aztán mindketten munkahelyet és hivatást váltottunk. Kata kineziológusként csatlakozott hozzánk, a Libertad mozgás- és életmódstúdió csapatához, és 2015 elejére benne is megérett a szándék a változtatásra. Ez az ő sikerének sztorija.

Kata az életmódváltás előtt

Emlékszel arra a pillanatra, amikor eldöntötted, hogy változtatni akarsz?

Világéletemben vékony, illetve maximum sportos vagy normálnak mondható testalkatú voltam, ami a 173 centiméteres magasságomhoz 58-65 kilós testsúlyt jelentett. Harmincéves korom után ugyan érezhetően rakódni kezdtek rám a kilók, de azért még egy-egy diétával és a rendszeresebb mozgással vissza tudtam szerezni a versenysúlyomat. 36 éves koromra viszont egy év alatt 78 kilóra ugrott fel a súlyom, sőt, 2015-re elérte a 83 kilogrammot. Sokkoló volt, képtelen voltam megbarátkozni vele.

Tudod, hogy mi állt a hízásod hátterében?

Fizikailag az, hogy a rendszertelen életmódom miatt (Kata akkoriban televíziós szerkesztő-riporterként is dolgozott. (a szerk.) leginkább finomított szénhidrátokat ettem. Tészta, pizza, péksütemények... Mégis furcsállottam, hogy amikor változtattam ezen, egyetlen diétával sem tudtam igazán fogyni. Így hát gyakorló életvezetési tanácsadóként és kineziológusként nekem is fel kellett tennem magamnak a kellemetlen kérdéseket, hogy vajon milyen lelki okok állhatnak a háttérben? Először munkaügyben változtattam. 2013-ban abbahagytam a televíziózást, hogy főállású segítő lehessek, de önmagában még ez sem hozott számottevő változást. Mivel én is rendszeresen járok kollégáimhoz tanácsadásra, kineziológiai oldásokra, az egyik alkalommal rájöttem, hogy nagy valószínűséggel a párkapcsolatom megrekedésére próbál figyelmeztetni a saját testem ezzel a „kétségbeesett” raktározással. Ezzel a kérdéssel ugyanis – bár már előtte is nyomasztott – hónapokig nem akartam foglalkozni.

Mi hozta meg az áttörést?

Az év elején teljes változásra szántam el magam. Leültünk az akkori párommal, és békésen megbeszéltük, hogy elengedjük egymást. Közben pedig elhatároztam, hogy fizikailag is rendbe hozom magam. Mivel kezdettől fogva közreműködtem a Libertad stúdió életmódváltó programjainak lelki részében, személyes tapasztalatom volt arról, hogy mennyire sikeres a lányoknál ez az átfogó program. Így egyértelmű volt, hogy csatlakoznom kell az egyik januárban induló csoporthoz. Hogy a két döntés – így együtt – helyesnek bizonyult, a látványos és rendkívül gyors fogyás is igazolta. Februártól április végéig körülbelül 17 kilót fogytam, visszanyerve korábbi alakomat. 42-es ruhaméretről 36/38-asra váltottam.

Említetted, hogy a korábbi diétáid már nem voltak hatásosak. Mit gondolsz, miért lettél ezúttal sikeres?

Nálam egyértelmű volt, hogy a magánéletem rendezése hozta az áttörést. Mivel lelkileg elengedtem a felesleges kilókat, a 160 gramm szénhidrátot tartalmazó diéta és a testmozgás az én esetemben is meglepően hatékony volt. Előfordult olyan, hogy a munkám miatt nem jutottam el egy-két edzésre, de a diéta betartása semmilyen problémát nem okozott, és lényegében a mai napig az akkor megtanult elvek alapján táplálkozom.

Kata az életmódváltás után

Mi volt a legfontosabb, amit megtanultál magadról mindeközben?

Büszke vagyok arra, hogy – bár nem terveztem el előre – a saját példámmal bizonyíthatom, mennyire hatékony ez az életmódváltó program. Azzal, hogy mindazokat a problémákat, amelyekkel a klienseim küzdenek, én is átélhettem és megoldhattam, úgy érzem, hogy lelki tanácsadóként is hitelesebbé váltam.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most vágnak bele?

Azt, hogy ne késlekedjenek, mert a sikerük garantált. Ha megvan bennük a szándék a változásra, minden segítséget megkapnak az eredmény eléréséhez.

Prónay-Zakar Gina

életmód-tanácsadó, személyi edző

Libertad Stúdió tulajdonosa