Egyre több embert diagnosztizálnak inzulinrezisztenciával (IR), ami diabéteszhez vezethet, ha nem kezelik időben. IR esetén a szervezet sejtjeinek inzulinreceptorai nem működnek megfelelően, ezért a vérben túl sok inzulin kering. Ez lépésről-lépésre borítja meg a hormonháztartást, így alakulhat ki esetleges szövődményként a kettes típusú cukorbetegség, daganatos és szív-és érrendszeri betegségek, vagy a PCOS, amely a termékeny korú nők tíz százalékát érinti, és vezető meddőségi okként tartják számon. Óvatos becslések szerint a teljes lakosság fele inzulinrezisztens lehet, vagyis akár minden második nő és férfi érintett. Ha te is köztük vagy, érdemes megfogadnod ezeket a tanácsokat. (Ha nem vagy közöttük, de megfogadod őket, akkor is csak egészségesebbé válhatsz.)

1. Menj szakorvoshoz!

Valószínűleg a nőgyógyászodtól hallottál először az inzulinrezisztenciáról, de a cukorterheléses vizsgálat eredményével PCOS és IR kezelésében jártas belgyógyászhoz (lehetőleg endokrinológushoz) érdemes fordulnod. Egy jó szakember az egész embert nézi: a leleteden lévő eredményeket és a tüneteidet egyforma súllyal elemezve határozza meg a te kezelésedet. Ne aggódj, egyáltalán nem biztos, hogy gyógyszert kell szedned, sokszor már önmagában az életmódváltás látványos javulást hoz majd az állapotodban. Ebben a zárt Facebook-csoportban biztosan tudnak neked segíteni, ha tanácstalan vagy, esetleg jó szakembert keresel.

2. Egyél naponta ötször!

Az IR-diéta kiegyensúlyozott szénhidrátbevitelen alapuló, napi 5–6 étkezést tartalmazó étrend, amely kizárja a fehérlisztes, cukros és finomított élelmiszereket. Bár széles körben a 160 gramm szénhidrátot tartalmazó diétáról hallunk a legtöbbet, az egyéni étrend 140–220 gramm szénhidrátot is tartalmazhat naponta, attól függően, hogy vékony vagy túlsúlyos vagy, mennyit edzel és milyen az életritmusod. Ha teheted, érdemes az IR-hez értő dietetikust felkeresned, aki segít a személyre szabott étrend összeállításában.

3. Több rost, kevesebb műkaja!

Az IR-étrendben nem csak az fontos, hogy grammra meglegyen a szénhidrátbevitel. Nagy jelentősége van a gyors illetve lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő időzítésének és elosztásának is. Fogyassz minél több nyers zöldséget, és válaszd a teljes értékű szénhidrátforrásokat, például teljes kiőrlésű tésztákat és kenyereket, magas fehérje és rosttartalmú gabonákat, mint például a barnarizs, hajdina vagy amaránt. Kerüld az „agyonra feldolgozott” élelmiszereket, és igyekezz minél természetesebb ételeket választani. Ha teheted, te főzz magadnak, és tartózkodj a gyorséttermektől. Néhány héten belül nemcsak az emésztésedben, de a közérzetedben is érezni fogod a pozitív hatást!

4. Mozogj rendszeresen!

Az inzulinrezisztencia kezelésének egy varázsszava van: életmódváltás. Ennek az étrend mellett a legfontosabb eleme a rendszeres testmozgás. A sejtek inzulinérzékenységét ugyanis jelentősen javítja az alacsony-közepes intenzitású aerob vagy erősítő edzés. Érdemes az edzéseinket a reggeli órákra időzíteni, hiszen így 12 órán keresztül, vagyis egész nap javul az inzulinérzékenységünk. Ráadásul kevesebb esély van arra, hogy estére elfáradva elblicceljük a sportot. IR és PCOS-specialista edzőként kiemelnék még egy érdekességet. A komplex hormonális szövődmények egyik részjelensége lehet a tesztoszteronszint kisebb-nagyobb mértékű növekedése az érintett nőknél. Ezért személyes tapasztalatom szerint érdemes a mozgásformáink megválasztásakor a kicsit nőiesebb edzésmódszereket előnyben részesíteni. Ez nem jelenti azt, hogy néha ne vezethetnéd le a feszültséget egy jó kis bokszedzéssel, de ne a kifejezett erősportok domináljanak az edzéseid között. Ebben a zárt csoportban kaphatsz bővebb információt.

5. Fokozd az aktivitásodat!

A heti 3–4 edzés mellett törekedj a minél aktívabb életre! Válaszd lift helyett a lépcsőt, a barátaiddal sétáljatok kocsmázás helyett. Telefonálás közben állj fel, és sétálgass egy kicsit. Parkold le az autót egy kicsit messzebb, mint az úti célod, és ha van kutya a családban, te légy a sétafelelős! (Légy kreatív, ne hagyd, hogy a széked és kanapéd fogságba ejtsen!) Nagy segítségedre lehet egy okos kis kütyü: az aktivitásmérő. Az újabb típusú pulzusmérő órákba már be van építve ez a funkció, de elérhető mobilalkalmazásként is. Ezek az eszközök százalékos arányban jelzik, mennyire voltunk aktívak a nap folyamán, és ha nem eléggé, akkor mozgásra ösztönöznek, sőt még arra is figyelmeztetnek, ha túlságosan hosszú ideje ülünk.

6. Csökkentsd a stresszt!

A szervezet inzulinérzékenységének egyik legádázabb ellensége a stressz. Még precízen betartott étrend és rendszeres mozgás esetén is előfordulhat, hogy nem tudunk fogyni, illetve nem javulnak a laboreredményeink, ha hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a stressz. Keresd meg a számodra legszimpatikusabb stresszoldó technikát, sportolj, meditálj, imádkozz, járj kineziológushoz vagy pszichológushoz… Ma már egész mozgalmak hirdetik a „lassúság” dicséretét. Ahogy az étkezésedben is érdemes a lassan, de figyelemmel elkészített házi ételeket előnyben részesíteni, úgy engedd meg az életed minden területén a lelassulást… legalább időnként. Olvass könyvet netes hírek és tévézés helyett, kocogj a szabadban a vízparton vagy az erdőben a tájat nézve, és beszélgess a barátaiddal csetelés helyett.

Slow Budapest mozgalom

7. Foglalkozz a lelkeddel!

Takács Katalin kineziológus szerint, aki munkája során rengeteg inzulinrezisztens nővel dolgozott már együtt, az inzulinrezisztencia hátterében mindig komoly lelki okok húzódnak meg. Leggyakrabban a kapcsolódási problémák, a szeretet, az elfogadás, a férfi-női szerepek felborulása okoz gondot az érintett nőknek. Nagy részüknél jelen van az anyával való kommunikációs nehézség, és az apához köthető gyerekkori élmények, bántalmazás, el nem fogadás, bizalmi sérülések. Érdemes tehát időt és energiát fektetni a lelki okok feltárására, és szakértő segítségével oldani azokat.

Takács Kata

8. Pihenj!

Pihenj az edzéseid között, és éjszakánként is! Az alváshiány vagy a rossz minőségű alvás, a túledzettség és a folyamatos munka, illetve az ezekkel járó kortizolszint-emelkedés drasztikus visszaesést okozhat, ronthatja az állapotodat és fokozhatja a tüneteidet. Nem ritka, hogy a hízás vagy a makacs súlystagnálás épp a minőségi pihenés hiányára vezethető vissza. Ne ess bele ebbe a hibába! Kapcsold le a laptopod estére, ne vidd magaddal a telefont az ágyba, törekedj arra, hogy megteremtsd a megfelelő körülményeket a pihentető alváshoz! A hétvégéket arra használd, amire valók: ne dolgozz, hanem tölts minőségi időt a szeretteiddel, lehetőleg a szabad levegőn.

9. Legyél pozitív!

Unásig ismételgetett mantrának tűnhet, mégis ez az egyik legfontosabb eleme az egészséges életnek. Száznál is több inzulinrezisztens kliensem van a Libertad stúdió életmódváltói között, és egyértelmű, hogy azok lesznek sikeresek az életmódváltásban, akik abbahagyják a betegségük, állapotuk, körülményeik miatti kesergést, felemelik a fejüket, és az életet, az egészséget választják az önsajnálat helyett. A nyári, majd két hónapig tartó panaszmentes kihívás egyik áldásos „mellékhatása” volt számomra, hogy a panasz, kiiktatásával érezhetően csökkent a stressz-szintem, lelkesebb és motiváltabb lettem, és hasonló tapasztalatról számoltak be a kihíváshoz csatlakozó vendégeim is.

10. Keress önsegítő csoportokat!

A közösségi médiafelületeken számos önsegítő zárt csoportot találhatsz, köztük a PCOS Alapítvány (amelynek magam is önkéntese vagyok) hivatalos fórumát, ahol szakértők válaszolnak a kérdéseidre. Ha szívesen kapcsolnál magasabb fokozatra, és belevágnál a teljes életmódváltásba, akkor még jelentkezhetsz a szeptember közepén induló 90 napos életmódváltó programomba, amelyről itt találsz részleteket. Ha nem teheted meg, hogy rendszeresen eljárj otthonról edzeni vagy közösségbe, akkor is érdemes heti-havi rendszerességgel találkozni más életmódváltókkal, akár egy sportklubban, vagy más találkozókon.

Ne felejtsd el: az inzulinrezisztencia kezelésének Te vagy a kulcsa! A

tünetek többsége jelentősen javítható életmódváltással, de akár teljesen le is küzdhető. Vágj bele még ma!

Prónay-Zakar Gina

életmód-tanácsadó, személyi edző

Libertad Stúdió tulajdonosa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Spectral-Design