Ne csak mindig ugyanúgy edd! – Kis tavaszi salátakörkép
Ha a salátára gondolok nagyjából a fejes-jég-rukkola hármas úszik be a szemem elé, amiből ráadásul szegény rukkola rögtön ki is lóg. Ezeket keresem a boltban, ezeket ültetem otthon – a konyhakert előnyei. Az előrecsomagolt verziók is ezen a skálán mozognak, na jó, extraként a lollo rosso szokott befigyelni. De gondolkoztál már azon, valójában hányféle saláta létezik? És mennyi mindent lehet belőlük készíteni? És nem, nem a coleslaw és a Caesar-saláta saláta tengelyen kell mozogni feltétlenül. Zimre Zsuzsa nem beszél zöldségeket.
–
A salátákat nemcsak azért szeretjük, mert kevés kalóriát tartalmaznak, hanem, mert általuk az a benyomásunk támadhat, hogy mennyi mindent teszünk velük az egészségünkért. Viszont, ha egy kicsit is belemerülsz a saláták roppant izgalmas világába, hamar kiderül, hogy e két okon túl is van még egy raklapnyi, amiért rajonghatsz értük.
Fejes saláta: mindenki ismeri, természetesen tojásos nokedlivel a legjobb. Tavasztól érdemes venni, a melegházi és az import verzió felejtős, ha az ember igazán környezettudatos akar lenni. Ez nagyjából az összes salátafélére elmondható, de ettől még viszonylag komoly önmegtartóztatás kell, ha az egész telet és kora tavaszt gyökérzöldségekkel akarod végigcsinálni. A fejes salátával az a legnagyobb baj, hogy viszonylag gyorsan romlik, egy fej azonban olyan nagy, hogy sok-sok salátát kell betolni, amíg elfogy. Addigra viszont általában megszomorodik.
Ezért is jött létre a jégsaláta, amely az ipar legnagyobb barátja, és még ropog is. Harsogó zöld, kell ennél több a boldogsághoz? Ráadásul nem is túl karakteres, viszont frissítő. A hűtőben sokáig eláll.
Viszonylag kevesen ismerik a batávia salátát, amely markánsabb ízvilágot képvisel, mint jeges társa. Szintén ropogós, de nem annyira, enyhén fodros, mondhatni a jég és a fejes szerelemgyereke. Ennek hátránya, hogy a fejeshez hasonlóan gyorsan fonnyad, ezért kevés helyen elérhető. Főleg salátának ajánlom, a főzést, sütést nem szereti.
Ha az endívia túl érdektelen, ott a kínai kel, amely jellegzetes kinézetű, látványos zöldség. A XVIII. században a franciák honosították meg, onnan terjedt el Európa szerte. A kínai kel nagyon izgalmas lehetőségeket rejt magában, ezt főleg a koreaiak tudják, ugyanis kedvenc savanyúságuk, a kimchi egyik alapanyaga. Ezt a savanyúságot mindenki másképp készíti el, egész iskolák alakultak rá, sőt saját ünnepe is van. A rövid idő alatt összedobható savanyúval érdemes kísérletezni, eddig nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szerette volna. Ha nem jön be a koreai vonal, akkor készülhet belőle főzelék, apróra vágva mehet zöldségek mellé, sőt a törzsét a spárgához hasonlóan is el lehet készíteni, de mártogatósnak is tökéletes.
A madársaláta vagy galambbegy saláta kissé eltér a többitől, mert apró és ovális levelei vannak, de ez ne zavarjon össze senkit. A madársalátának roppant sok fajtája van, vadon és termesztve egyaránt létezik. Régen a szegényebb népréteg fogyasztotta, mára a fine dining világába is bekerült, de ez nem jelenti azt, hogy aranyáron adják. Érdemes vásárlás után gyorsan elfogyasztani, mert még a hűtőben is hamar megszomorodik. Elsősorban más salátafélékkel jó együtt, de olajos magvakkal vagy gyümölcsökkel is párosítható. Ami fontos, hogy van vele egy kis munka, a gyökérmaradványokat le kell róla szedegetni, mert gyakran azzal együtt árulják. A munka viszont megéri, mert isteni íze van.
Zimre Zsuzsa
Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Elenadesign