Epekímélő diéta. Ízlelgetem életem új kifejezését, próbálom felvezetni a szótáramba, tanulmányozom, jegyzetelek. Az epekímélő diéta legalább annyira egyéni, mint az, hogy mi segít meggyógyulni egy súlyosabb betegségből. Valaki érzékenyebb az egyik zöldségre, míg egy másik azt nem bírja megenni, amire az egyik szervezete esküszik. Nos, ez jó ködös – akkor pontosan mit is jelent az, ha valaki kímélni akarja az epéjét? Kerülni kell a zsíros, olajos ételeket, zsiradékból keveset használni (az is növényi legyen), kerülni kell a cukros ételeket, az alkoholt (na ja), a fűszereket, a zsíros tejtermékeket (mint például tejföl, tejszín, vaj), a túlzott tojásfogyasztást, a zsíros húsokat, a feldolgozott húskészítményeket, a puffasztó hüvelyesek túlzásba vitelét, és óvatosan kell bánni a magvakkal is a zsírosságuk miatt.

Figyelni kell a gyakori étkezésre, inkább többször együnk egy nap kevesebbet, és egyéni kísérletezés eredménye kell hogy legyen az is, mit ehetünk meg a zöldségek és a gyümölcsök közül. Szokjunk rá a párolásra, a könnyű húsok, halak fogyasztására, a sok zöldséges ételre, a vitamindús táplálkozásra. Az elmúlt hónapban több répalevet ittam, mint gin-tonikot meg bort, és soha nem gondoltam volna, hogy ezt a mondatot valaha leírom. Ebben a hónapban négy kilótól szabadultam meg, noha nem volt ez cél, és sajnos nemcsak az új étrendem következtében, hanem a gyakori rosszullétek miatt is, amikor napokig alig bírtam enni. 

Az élet nem szomorú, csak átalakult. Más a fontossági sorrend, és legalább takarítok, tisztulok. 

A hűtőszekrényemben tombol a forradalom: az egészséges alapanyagok barikádot húztak a lakomára valók elé. 

Most pedig két olyan finom receptet mutatok nektek, amik kíméletesek, ízletesek, zsírszegények és friss zöldfűszereket tartalmaznak. 

Nektarinos dijoni saláta grillezett csirkemellel és római ropogóssal

Első ránézésre ez egy sima saláta grillezett csirkemellel. Második ránézésre is az, de ne higgyetek a szemeteknek, hanem kóstoljátok meg, mielőtt túl snassznak ítélnétek meg a megjelenése alapján. 

Hozzávalók:

  • 1 fej mini római saláta
  • 3 db közepesen érett nektarin
  • 6 szem koktélparadicsom
  • 1 szelet csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál agavészirup
  • fél citrom leve
  • só és bors

Elkészítése: 

1. A csirkemellet vékonyra szelem, sózom, borsozom, és minimális zsiradékon (kókuszzsírt használok) ropogósra, pozsgásra sütöm. 

2. Míg a csirke sül, összevágom a saláta alapanyagait. A római salátát megmosom, nagyobb szeletekre vagdosom, a paradicsomokat négyfelé vágom, és a nektarinokat is. Mindent egy nagyobb tálba teszek, és elkészítem a dresszinget.

3. Két evőkanál olívaolajat öntök egy kisebb üvegbe, két evőkanál agavészirupot adok hozzá (mézzel is helyettesíthető), ehhez teszek két teáskanál dijoni mustárt, és belefacsarom egy fél citrom levét. Majd sózom és borsozom, lezárom a befőttesüveg tetejét, és alaposan összerázom.

4. Az öntetet az alapanyagokra öntöm, és szépen összekeverem őket.

5. Egy mélyebb tányérba halmozom a salátát, ha pedig elkészült a csirke, szép szeletekre vágom, és a saláta tetejére helyezem.

Meleg, tökmagos kuszkuszsaláta friss zöldekkel

Ez a saláta sem sokkal bonyolultabb, talán csak azoknak, akik sosem főztek még kuszkuszt. A csicseriborsó hüvelyes ugyan, de minimálisan fogyasztható az epekímélő diétában, és nagyon hasznos fehérjeforrás. A friss zöldfűszerek pedig kifejezetten hasznosak a szervezetnek. Apropó, rászoktam a borsmentateára, ami valóságos felüdülés a meggyötört hasamnak.

Hozzávalók:

  • fél bögre kuszkusz
  • 1 bögre főtt csicseriborsó
  • 1 bögre koktélparadicsom
  • negyed kígyóuborka
  • néhány szem olívabogyó
  • negyed bögre tökmag
  • friss bazsalikomlevél
  • friss petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál citrom leve
  • fél kávéskanálnyi füstöltpaprika-por

Elkészítése:

1. Előbb a kuszkuszt készítem el. Azzal kezdem, hogy folyó víz alatt egy szűrőben szépen megmosom, majd egy tálba öntöm. Ha egy bögrényi adagot használok, akkor kétbögrényi forró vizet öntök rá, megsózom, összekeverem, és egy fedő alatt állni hagyom negyedóráig. Akkor van kész, ha az anyag szépen magába szívta a vizet. Közben elkészítem a salátám többi részét.

2. Az előfőzött csicseriborsót (vagy konzerv-csicseriborsót) megmosom, és egy kókuszzsírral felhevített serpenyőbe teszem, majd hozzáadom a négyfelé vágott koktélparadicsomot, és forgatni kezdem a tűz felett. Sózom, borsozom és kb. hét percig kevergetem, míg kicsit összeérik.

3. Közben egy befőttesüvegben elkészítem a dresszinget. Két evőkanál olívaolajhoz adok két evőkanál fehérborecetet, és egy evőkanálnyi friss citrom levét, majd egy kevéske füstöltpaprika-port (nekem csínján kell bánnom a fűszerekkel, de nálatok mehet a rock and roll). Ha minden alapanyag megvan, alaposan összerázom, míg homogén masszát nem kapok.

4. Ezután vastagabb karikákra vágom az uborkát, amiket aztán szépen félbevágok. Majd félbeszeletelem az olívabogyókat is.

5. Közben elkészült a kuszkuszom, amit egy nagyobb tálba teszek, hozzáadom az összerottyantott paradicsomos csicseriborsót, beledobom az uborkát és az olívát, és szépen, alaposan összekeverem a dresszinggel.

6. A tetejére frissen aprított bazsalikomot és petrezselymet szórok, majd pirítok hozzá hántolt tökmagot, és megkoronázom az üde, kímélő salátámat.

Tudatos étkezést, kímélő módozatot nektek is, és fenséges étvágyat!

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak