A Darwin-díjat talán senkinek nem kell bemutatnom

A nyilvánosságot évről évre bejárják azok az elképesztő történetek, melyeknek főszereplői tragikus módon és teljes joggal kiérdemelték ezt az „elismerést”.

Akinek mégis kimaradt, röviden összefoglalom: a díjat Darwin munkássága ihlette, azaz annak egy bizonyos aspektusa: a természetes kiválasztódás elmélete. Vagyis: a természet elintézi, hogy az erősebb génállományú egyed felülkerekedjen a gyengébben, és csak a túlélésre legalkalmasabb egyed szaporodjon. Ennek szellemében alapították 1994-ben a Darwin-díjat, amit minden évben azoknak ítélnek, akik megteszik azt a szívességet a természetnek, hogy értelmetlen haláluk miatt nem örökítik tovább a hülyeségüket. Jöjjön tehát 10+1 elképesztő történet azokról a szerencsétlenekről, akik megkapták.

Klasszikusok

Egy dollár vagy az élet

Az első díjazott története valószínűleg sokaknak ismerős, de nem lehet lehagyni egy ilyen listáról. 1994-ben az egyik első „nyertes” egy olyan amerikai férfi volt, aki addig rángatta az italautomatát egy ingyen üdítő reményében, amíg az ráborult és agyonnyomta.

480 km/h-val a mennyekbe

Egy másik amerikai férfi 1995-ben – ép ésszel felfoghatatlan elgondolásból – egy olyan gyorsítórakétát erősített az autójára, ami amúgy a Jumbo Jetek felszállásában játszik szerepet. Emberünket ez nemhogy nem ijesztette meg, hanem egyenesen felvillanyozta, és újdonsült „nitrós” autójával a Nevadai sivatagig ment, ahol aztán begyújtotta a rakétát. Valószínűleg nem lesz meglepő, ha azt mondom, a mutatványt nem élte túl. Körülbelül 480 km/h-val vágódott neki az első hegyoldalnak.

Tigrisharapást szőrivel

Annak a két indiai fiatalembernek egészen biztosan nem kezdődött fényesen 1996, akik január elsején összeakasztották a bajszukat egy tigrissel.

Történt ugyanis, hogy az erősen ittas fiúk úgy gondolták, nincs jobb szilveszteri program, mint bemászni egy tigrishez, és virágfüzért akasztani a nyakába. A tigris azonban egészen máshogy gondolkodott a helyzetről, így végül a két srác közül csak egyikük élte meg január másodikát.

Hógolyócsata: kevésbé életre, mint inkább halálra

Valószínűleg az autópályadíj-szedő munkakör nem a legfárasztóbb állások egyike, legalábbis az alábbi sztori ezt támasztja alá. 2001-ben ugyanis két díjszedő a tél közepén ráért hógolyócsatával szórakoztatni magát. Az azonban érthetetlen, hogy egyikük miért tartotta jó ötletnek, hogy egy éppen áthaladó teherautóról próbáljon leszedni egy újabb golyóra valót. A férfi keze beleakadt a ponyva kötelébe, a továbbra is mozgó jármű pedig kirántotta a bódéjából, és húzta maga után szerencsétlent, aki így nem élte túl a hógolyócsatát.

Okos ember más kárából, a nagyon hülye a sajátjából sem tanul

2003-ban egy michigani férfi úgy döntött, rövidít az útján, és ha már komp nem közlekedik, ő bizony a teherautójával átkel a Saginaw-öböl jegén. A súly alatt a jég természetesen beszakadt, ám a sofőr ép bőrrel megúszta, ki tudott ugrani a süllyedő járműből. Az eset azonban nem hagyta nyugodni, és úgy döntött, még egyszer megpróbálja a műveletet, ezúttal a terepjárójával. Talán nem nagy meglepetés, hogy a jég ezúttal is beszakadt az autó alatt, a férfi azonban ezúttal már nem volt olyan szerencsés, mint az első próbálkozásánál: a kocsijával együtt elsüllyedt.

Napjaink díjazottjai

Nyitott kapukat lehet, liftajtót nem tanácsos döngetni

2010-ben egy dél-koreai mozgássérült férfi iszonyatos dühbe gurult, amikor kerekesszékével nem tudott időben begurulni a liftbe, így az nélküle indult el.

A hoppon maradt utas bosszúból elkezdte a lift ajtaját ütögetni, nekigurult a székével, azonban ez nem bizonyult túl jó ötletnek. Az ajtók ugyanis egyszer csak kinyíltak, a férfi pedig bezuhant a liftaknába.

A halott gyilkos

Azt eddig is tudtuk, hogy a vadászat nem veszélytelen sport, azonban egy orvvadásznak sikerült egy egészen egyedülálló aspektusból bemutatni az állítás bizonyosságát. A férfi ugyanis a felette lévő sziklán álldogáló szarvast lőtte ki, azzal azonban nem számolt, hogy a halott állat rázuhan és agyonnyomja. Pedig pontosan ez történt.

Sose matracszörfölj egy mozgó autó tetején!

2016-ban egy virginiai nő egészen meghökkentő módját választotta annak, hogy frissen vásárolt óriás ágymatracát hazaszállítsa. Az volt az elképzelése, hogy a matracot a kocsi tetejére rakja, ráfekszik, és majd a saját testsúlyával hazáig ott tartja. Azzal nem számolt, hogy ez a veszélyes művelet mindenfajta rögzítés nélkül kész öngyilkosság. A mutatvány a nő életébe került, lezuhant a mozgó járműről. Azt nem tudni, mennyire járult hozzá a balesethez, hogy az autót egy olyan személy vezette, akinek nem volt jogosítványa.

Hallgass a székelyekre: a medve nem játék!

Egy indiai férfi valószínűleg nem volt tisztában a székely intelemmel, ugyanis 2018-ban egy esküvőről hazafelé menet megállt az út szélén pisilni, és a bokrok között meglátott egy sérültnek tűnő medvét. Mégsem ugrott vissza azonnal a kocsijába, hanem úgy döntött, ideje készíteni egy medvés szelfit. Ahogy közeledett hozzá, kiderült, hogy a sérült maci nem is annyira sérült, és menekülésre már nem volt lehetősége.

Visszalő a pisztoly

A tavalyi év egyik nyertese egy amerikai bácsi volt, aki mindenáron meg akarta védeni a családi ékszereket a betörőktől. Kitalálta, hogy összeeszkábál egy olyan védelmi rendszert, amellyel azt, aki kinyitja a kincses szekrény ajtaját, a nyitáskor meglője a fegyvere. Az ötlet működött, csak szegény bácsi próbálta ki először…

Plusz egy, amin mindig röhögök, ha eszembe jut

Az alábbi sztorit Fiala Borcsa már elmesélte nektek pár évvel ezelőtti cikkében, de nem akartam kihagyni, mert szerintem iszonyú vicces. És mert egy gonosz ember haláláról van szó, így talán kevésbé etikátlan kiröhögni az eseményeket. Történt ugyanis, hogy 2002-ben egy iraki terrorista levélbombát küldött az áldozatának, de nem fizetett elég pénzt, hogy a küldeménye célba érjen. A posta ezért visszaküldte a feladónak, a terrorista pedig addigra elfelejtette a dolgot, így kinyitotta a levelet. Azt hiszem, ez az „Aki másnak vermet ás…” kezdetű örök érvényű mondás iskolapéldája lehet. Vagy csak szimplán karma.

Dián Dóri

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images