Kevés jobb dolog van annál, mint más nemzetek konyháját felfedezni, rácsodálkozni a meglepő alapanyagokra, formákra, eltérő metódusokra – főleg, ha az ember olyan Gombóc Artúr, mint én. Szerencsére itthon is egyre nagyobb választék van már más nemzetek sütijeiből – bár persze az itthoni cukikban árult, már szinte magyarrá vált sütemények jó része sem magyar eredetileg, de most nem ezekről lesz szó. Hanem azokról a cukrászdákról, amelyek teljes egészében a saját népük süteményeit árulják. A francia és olasz desszertekből nagy a kínálat, de a mai napig nem tudjuk, mit esznek a németek, vagy mivel tömi magát egy norvég kisgyerek suli után, a vietnámi vagy brazil lurkókról nem is beszélve. 

Nézzük hát, kik és mit kínálnak nekünk! 

Iran – iráni  VII. Nagy Diófa utca 32.

Pistachio Baklava #budapest

Gasztrokörökben egy pillanat alatt terjedt el egy iráni cukrászda címe, és a Nagy Diófa utca nevét súgták egymásnak. Kicsit félek is, hogy úgy jár, mint a Villa Gréta tulajdonosai Siófokon, akik nem bírva a hirtelen megugrott forgalmat, inkább bezártak, és kicsit hátralépve nyitnak majd máshol, igyekezve elkerülni a rivaldafényt. A kis iráni üzlet tulajdonosa két évvel ezelőtt, Norvégia után költözött Magyarországra.

Magyarul nem beszél, de nem is kell, beszélnek helyette a süteményei, amelyek édesek, sáfrányosak, pisztáciásak és tényleg szinte majd megszólalnak.

Ha nem bírod a cukrot és a mézet, ez a nem a te helyed, de ha igen, próbáld ki, tényleg újszerű. 

Dolcissima – olasz – II. Frankel Leó utca 21. 

Cannoli siciliani frissen töltve👨🏻‍🍳🇮🇹

Szerencsére olaszokból nincs hiány, ott van például a Gianni nevével fémjelzett Gelateria Pomo D'oro, ahol a kamaszom állítása szerint is isteni a fagylalt. De most nem róla lesz szó, hanem egy másik helyről, amit egy másik olasz csinál. Ami összeköti őket, hogy Davide Deligio, aki tizenéve érkezett Magyarországra, Gianninál is dolgozott, hogy aztán átigazolva cannolo-mennyországot teremtsen, hagyományos, dél-olasz süteményekkel gazdagítva Budapestet. Ha valaki nem találkozott volna még vele, akkor ez olajban sült tészta, plusz valamilyen krém kombinálásából született sütemény, de citrom crostata, cornetto is van, na meg minden, ami pisztáciával vagy/és Nutellával készül.

Sós ételek is vannak, mint például a klasszikus street food, az arancini (rizs golyók kirántva), focaccia, de számos szendvics is kapható, természetesen saját sütésű kenyerekből. 

Yi Tian cukrászda – kínai X. Jegenye utca 32/1

Tag all your friends pls. Welcome to book a birthday or wedding cake! #Budapest#Hungary#eat#sweet#cake#birthday#wedding#love#cartoon#love#pink#car#funny

A Maglódi centerben kell keresni a helyet, ami kihagyhatatlan minden autentikus kínait kedvelő embernek. Én nagy rajongója lettem. Az első emeletre eldugott cukrászda minden valószínűséggel az édességre vágyó helyieknek kínál tortákat és süteményeket, főként elvitelre.

Nehéz kideríteni, mi micsoda. Vannak babbal töltött édességek, szezámos korongok, és egy palacsintatorta szerű valami, amibe mangó, vagy épp matcha tea és oreo kerül.

A bevállalósok rámehetnek a duriános változatra is, ami, ugye, förtelmes szaga miatt sok helyről ki van tiltva. Az igazi menőségük a dan tat, amihez kellettünk mi, európaiak, vagyis a portugálok, akik pastel de nata néven árulják. A pudingos kosárka Makaóból került át állítólag Kínába, míg más verziók szerint Kínából került Hongkongba, majd onnan tovább a kontinensre. A tojáskrém alapú süteményt érdemes megkóstolni. 

Chouchou – francia XIII. Hegedűs Gyula utca 23.

Izgalmas és szuper évünk volt, köszönjük, hogy vagytok nekünk!❤️ Boldog új évet mindenkinek, januárban jövünk!🥳🥂 #byebye2018 #hello2019

A franciák eléggé tudják élvezni az életet, és ez a süteményeikben is megmutatkozik. Szuper ügyesen einstandolták a croissant az osztrákoktól, hogy azóta a fél világ ezt egye reggelire. Aztán ott vannak a macaronok, a Paris breast nevű égetett tésztás finomság, a millefeuille (a mi krémesünk könnyedebb változata), a tartok, a piték, és akkor még szó sem esett a bonbonokról és trüffelekről, pedig nem szabadna mellettük sem szó nélkül elmenni. A kekszeket dobd be egy kávé mellé, vagy egyél egy jó pekándiós, kapribogyós sütit. 

Lisboa Pastry&Bakery – portugál VII. Holló utca 12.

Your mornings will be different ! * * * * * * * * #lisboapastrybakery #breakfast #breakfastforchamps #croissants #croissant #chocolate #chocolatecroissant #natas #pasteldenata #sugar #honey #budapest #mutimiteszel #photooftheday #foodporn

Ha kíváncsi vagy, milyen az autentikus pastel de nata, akkor a kínai cukrászda előtt ide ugorj be, hogy aztán elemezhesd az ételek evolúcióját. A frissen nyitott portugál cuki tulajdonosa João Marques, aki tanulni jött hozzánk, de természetesen itt ragadt, majd szerzett néhány befektetőt, hogy végül megnyissa a cukrászdáját.

Az ikonikus sütemény receptjét az itt élő portugál közösség és a nagykövetség munkatársai egyaránt igyekeztek tökéletesíteni, hogy aztán egy igen finom koleszterinbomba kerüljön az asztalra.

A bacalhaut (sózott tőkehal) tésztába töltve kínálják, de számos más krémes édesség is várja a betérőket. 

Zimre Zsuzsa

Biztosan egy csomó csodás cukrászda kimaradt, de semmi baj, ajánld nekünk kommentben, hogy mi is felfedezhessük!