Néhány hete készítettem egy összeállítást a világ legfurcsább munkáiról, ahol elmeséltem a floridai Jules’ Undersea Lodge víz alatti pizzafutárainak történetét, akik búvárfelszerelésben visznek pizzát a tengerfenéken lévő szállodába. (IDE kattintva elolvashatod.) Az anyaggyűjtés során beleakadtam egy másik – elsőre szintén extrémnek tűnő – sztoriba: egy japán futár állítólag pizzát kézbesített a Fuji hegy csúcsára. Rögtön be is dobtam a szerkesztőmnek, hogy szívesen írnék a világ legextrémebb pizzafutárairól. Csakhogy ahogy mélyebbre ástam, kiderült: a hegymászós történet csupán egy jól sikerült médiahack volt. Egy japán hobbihegymászó – aki rendszeresen öltözik be különböző futárcégek jelmezeibe túrái során – ezúttal az Uber Eats ruháját húzta magára, és így mászta meg a 3776 méteres csúcsot. Bár az internet tele van félrevezető cikkekkel, valójában soha nem dolgozott futárként.

Persze, az sem hétköznapi, amikor a Pizza Hut 2001-ben pizzát küldött az űrbe vagy kézbesítettek a Kilimandzsáró csúcsára, amivel bekerültek a Guinness-rekordok könyvébe (amiről Nádudvari Péter cikke óta tudjuk, hogy „csak egy A4-es méretű oklevél, aminek nem túl szép a grafikája”). Ezek csupán egyszeri marketingakciók voltak, én pedig nem kampányokat szeretnék nektek bemutatni, inkább olyan pizzériákat, amik eleve különleges módon működnek a hétköznapokban is. Persze, a teljesség igénye nélkül.

Úszó pizzéria a Karib-tengeren

A Karib-tenger egyik legkülönlegesebb vendéglátóhelye a Pizza Pi – egy úszó pizzéria, amely a Virgin-szigetekhez tartozó Christmas Cove öblében található. A pizzériát egy amerikai házaspár, Sasha és Tara Bouis hozta létre: egy elhagyott, rozoga vitorlást vásároltak, amelyet két és fél év alatt alakítottak át teljesen felszerelt étteremmé, és 2014 novemberében nyitották meg a nagyközönség előtt.

„Az első évet rengeteg kutatással és oktatóvideók nézésével töltöttük, mert semmit sem tudtunk a hajóépítésről” – mondta egy YouTube-videóban Tara, majd hozzátette: miután a hajó elkészült, elvégeztek egy pizzasütő tanfolyamot New Yorkban, és megalapították a vállalkozásukat.

A Pizza Pi működése nem szokványos:

a vendégek rádión vagy telefonon adhatják le a rendelésüket, amit aztán csónakkal, úszva vagy saját hajójukkal vehetnek át a tengeren úszó pizzériától.

Klasszikus házhoz szállítás ugyan nincs, de Christmas Cove területén belül a személyzet elviszi a pizzát a vendég hajójához – így a szolgáltatás részben hasonlít a házhozszállításhoz, csak éppen a vízen történik. A vendégek vagy a hajó mellé horgonyoznak, vagy úszó teraszon pihennek meg, miközben átveszik vagy helyben elfogyasztják a rendelést.

Futár a fronton, pizzás hajó a Karib-tengeren – különleges pizzériák a világból
Forrás: pizza-pi.com

Kezdetben Sasha és Tara is a hajón éltek, majd miután családot alapítottak, egyre kevesebb idejük és energiájuk maradt már az üzemeltetésre, így fájó szívvel lemondtak róla: 2023 óta Chris és Katie vették át a céget, akik korábban maguk is visszatérő vendégek voltak.

Ők vezették be például az úszóteraszokat, amelyek körbeveszik a hajót, és lehetővé teszik, hogy a vendégek a vízbe lógatott lábbal, koktélokkal kísérve egyék meg a frissen sült pizzájukat.

A tengeri működés persze nem veszélytelen: minden eszközt és berendezést rögzíteni kell, mert a hajó állandó mozgása balesetveszélyes lehet. A sütőajtókat például külön zárszerkezettel kellett ellátni, nehogy egy hirtelen hullám kiborítson egy forró tepsit.

A Pizza Pi 4,9-es értékeléssel 204-ből a második legjobb St. Thomas körzetében a TripAdvisoron.

https://youtube.com/shorts/Fu0xFHzfEmA?si=_D3skn8vybwF0nxw

Pizza a frontvonalra

Nemcsak békés turistaparadicsomokban bukkannak fel különleges pizzasütödék – vannak, akik háborús övezetben vállalnak életveszélyes küldetést. Ukrajnában működik egy Pizza Veterano nevű hálózat, amelyet háborús veteránok működtetnek. Az első üzletet 2015 végén Leonid Osztaltsev, a Donbaszban szolgált ukrán katona nyitotta meg azzal a céllal, hogy munkalehetőséget biztosítson a kelet-ukrajnai harcokból hazatérő egykori katonáknak, és segítse őket a civil életbe való visszatérésben. Azóta Ukrajna több nagyvárosában is létrejöttek Veterano éttermek, amelyeket olyan emberek hoztak létre, akik maguk is szolgáltak katonaként.

A franchise egyik első üzletetét Olekszij Kacsko és Bohdan Csaban nyitotta meg 2018-ban Mariupolban.

A megnyitás után nem sokkal úgy döntöttek, hogy hetente egyszer golyóálló mellényben pizzát visznek a frontvonalon szolgáló katonáknak – többek között a Vogyane környéki egységekhez.

A szállításokat minden alkalommal egyeztették a hadsereggel, az adományokból készült pizzákat pedig terepjáróval juttatták el egészen a lövészárkokig. A katonák meglepetten, de hálásan fogadták a váratlan vendégeket és a friss ételt.

„Amikor egy katona napok óta tűz alatt van és nem tud aludni, majd egyszer csak megjelenik valaki egy pizzával, akkor hirtelen tudatosul benne, hogy nincs egyedül. Hogy vannak emberek mögötte, akik gondolnak rá, és azt akarják, hogy élve hazatérjen” – mondta az AFP videós riportjában Vadim Szuharevszkij, az egyik egység parancsnoka.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Veterano Pizza (@veterano.pizza) által megosztott bejegyzés

A mariupoli üzlet 2022-ben megszűnt az orosz ostrom és megszállás következtében. Olekszij Kacsko ezt követően Cserkasziban nyitott új pizzériát, majd ismét bevonult a hadseregbe. Több más Veterano egység is bezárt, mivel sok alapító és üzletvezető újra szolgálatba állt, más esetekben pedig a vállalkozásokat a feleségek vagy közeli családtagok vették át. A hálózat egyik társalapítója, Rafael Agajev, 2022 áprilisában elesett Mariupol védelme közben – ő tanította meg annak idején pizzát sütni Osztaltsevet is. Bár több üzlet megszűnt, Kijevben, Odesszában és más városokban a Pizza Veterano továbbra is működik.

A hivatalos oldalon a rendelés során ma is elérhető a „hanging pizza” opció – ennek segítségével bárki küldhet pizzát a fronton szolgáló katonáknak, valamint rendőröknek, tűzoltóknak, mentőknek vagy kórházi dolgozóknak.

?si=YktZK-9ks1QoexB_

Biciklis futár a sivatagi menekülttáborban

A Közel-Kelet egyik legnagyobb menekülttáborában, a közel 80 000 menekültet ellátó jordániai Za’ataríban is akad példa találékonyságra. A tábor főutcáján 2013 óta működik a Mu’ajanat Esalam, vagyis a Béke Pizzériája, amit egy szíriai menekült, Abu Mahmúd alapított.

A férfi eredetileg vízvezeték-szerelőként dolgozott, 2012 végén emigrált családjával Jordániába. Először sárgarépát és narancslevet árult, nem sokkal később pedig pizzériát nyitott a sátorváros szívében, ahol naponta több száz pizzát készítenek el.  A vállalkozás elindítása azonban nem volt egyszerű: Mahmúd nincstelenül érkezett, elvesztette otthonát és megélhetését, kölcsönből finanszírozta az üzlet elindulásához szükséges eszközöket.

„Senki más nem szállított pizzát, úgyhogy láttam benne lehetőséget. Vettem egy biciklit, és most már bárhová eljuttatjuk a táborban”

nyilatkozta 2018-ban. Ma már naponta 30-50 rendelést teljesít, főként a segélyszervezetek dolgozóinak és a tábor távolabbi részein élőknek – ezzel pár szelet normalitást csempészve a mindennapjaikba.

A körülmények közel sem ideálisak, hiszen a tábor sivatagos területen fekszik, nyaranta gyakran 40 Celsius-fok fölötti hőmérséklettel. A poros, homokos utcák nehezítik a kerékpáros közlekedést, és mindennapos kihívást jelent a víz- és áramellátás hektikussága is a tábor lakói és Abu Mahmúd számára.

„A tábor lakóinak leleményességét jelzi, hogy nem csak várnak a segítségre, hanem maguk is tesznek a jobb életért”

mondta Nasreddine Touaibia, az ENSZ menekültügyi megbízottja, aki maga is rendszeres vendége a Béke Pizzériának.

WMN szerkesztőség

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT.

A
 kiemelt kép forrása: Pexels/Maksim Goncharenok