1. A 1814-es londoni sörár

Talán első pillantásra számtalan focidrukker legmerészebb álmának tűnik a XIX. század elején megesett dolog, amikor London utcáin négy és fél méteres sörár ömlött végig. A valóságban azonban roppant ijesztő látvány lehetett az a tragédia, amiben végül nyolcan életüket is vesztették. Történt ugyanis, hogy a Patkó Sörfőzde (azaz a Tottenham Court Roadon található Horse Shoe) közel hét méter magas üstje, amibe 605 600 liter sör fért el, 1814. október 17-én szétrobbant, miután az egyik abroncsa megadta magát az enyészetnek.

Ettől pedig dominóeffektusban ömlött ki a többi tartályból a sör, ami aztán átszakítva a kaput elárasztotta a zsúfolt környéket: több mint egymillió liter sör hömpölygött végig az utcákon.

Nehéz elképzelni ekkora mennyiséget, némi támpontként szolgálhat, hogy egy átlagos méretű fürdőszobai kádba körülbelül 180 liter fér el, de persze ez még mindig eltörpül e sörfolyam mellett… Úgyhogy inkább nézd meg ezt a videót, amin a NASA enged szabadon valamivel többet, mint a londoni sörár, ezúttal egymillió-hétszázezer liternyi vizet azzal a céllal, hogy az akusztikai rezgést tompítsák rakétaindításkor. Valami hasonló lehetett az is, csak szűk, zsúfolt utcákban kanyarogva, masszív sörszagot árasztva.

Ezt elnézve tulajdonképpen kész csoda, hogy csak nyolcan veszítették életüket a balesetben, többek között egy fiatal lány, akire rádőlt egy fal, illetve egy pár fős gyülekezet, amelynek tagjai egy pincében rekedtek. 

Nem megerősített hírek szerint azok, akik nem voltak közvetlen életveszélynek kitéve, lábasokkal és vödrökkel felszerelkezve mentek kimerni az ingyenitalt. Ám azt is beszélték, hogy a baleset után mindenki igyekezett a legjobb tudása szerint segíteni, ráadásul a legnagyobb csendben, hogy meghallják azok segélykiáltásait, akik esetleg az áradat miatt beszorultak valahová. 

Nos, az lehet, hogy a londoni sörár során a népek példamutató fegyelmezettséggel jártak el, ez azonban már nem mondható el a dubliniakról pár évtizeddel később…

2. Az 1875-ös dublini tűzvész, ahol a whiskey volt az olaj

A nagy dublini tűzvészben, amiről ITT írtam korábban, tizenhárman vesztették életüket, azonban senki sem a külső vész, hanem… mondjuk úgy, inkább a belső lángok miatt. 1875-ben történt, hogy a dublini Chamber Streeten található whiskey-főző üzem kigyulladt, a tűzesetben pedig több mint ötezer hordó whiskey folyt ki az utcára.

A szegény dubliniak, akik ritkán nyakalhattak ilyen értékes nedűt, ekkora mennyiségben pedig még soha, igyekeztek kihasználni az alkalmat, úgyhogy amijük volt, azzal merték maguknak.

Sokan nem átallották lekapni a csizmájukat sem, és azt használták korsónak. A dolognak sajnos meg is lett a következménye: a bő tucat ember alkoholmérgezésben hunyt el.

3. 2020 a bort sem kímélte. De hát ki van ezen meglepődve?!

Furcsa esztendő volt a 2020-as sok szempontból, az egyszer biztos, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy több mint hatvanezer üveg spanyol bor ment gajra, amikor egy óriási fémtartály megsérült, beterítve a környéket vörösborral. A gyümölcsalapú nedű kedvelőit most tisztelettel megkérném, hogy forduljanak el, és semmiképp ne kattintsanak az esetről szóló linkre, ha nem akarják a nap hátralevő részét kataton állapotban tölteni a sokktól.

4. Térdig kólában

Ennyi hömpölygő alkohol után evezzünk szelídebb vizekre. A texasi El Pasóban a közelmúltban egy Coca Cola-üzem árasztotta el a környezetét több ezer liter cukros, buborékos löttyel, és a ragacsos masszából végül a pórul járt madarakat is ki kellett menekíteni.

5. Laktózérzékenyek hátrányban

Ami el tud romlani, az el is romlik, ami pedig el tud folyni, az garantáltan el fog. Tejben fürdeni így viszont nemcsak akkor lehet hébe-hóba, amikor a gazdák tiltakozásképpen a csatornába öntik a tejet, hanem egy-egy ritka baleset során is, mint amilyen 1945-ben történt, amikor egy tejeskocsi egy kisteherautóval ütközött, a szállítmány pedig – a többi folyamhoz képest valóban eltörpülő mennyiségben, 185 liter tehéntej képében – végigcsorgott az utcán.

Mindazonáltal én azt kívánom mindenkinek, hogy ezen a szilveszteren sikeresen a poharából egyenesen a szájába tudja tölteni azt, amivel meg szeretné ünnepelni vagy el óhajtja búcsúztatni ezt az évet. 

Források: ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt kép: Getty Images / George Rinhart / Corbis 

Fiala Borcsa