Akár hiszed, akár nem, Frász néni is volt kislány kislány korában, és bizony volt idő, amikor én sem ittam meg a whiskeyt. Szerencsére, akárcsak a gyerekbetegségeket, ezt a viszolygásomat is kinőttem, főleg miután egy ismerősöm kézen fogott és bevezetett a skót és ír párlatok világába, ami bizony távolról sem a kommersz Johnny Walkernél kezdődik. Így ismertem meg például a füstös ízű rövideket, és hát mi tagadás, szerelem lett ez első látásra nyelésre. Így nem is volt kérdés, hogy amikor Dublinban jártam, akkor nem csak a többszintes és gigantikus Guinness gyárat kerestem fel, hanem meglátogattam egy klassz whiskeyfőzdét is, ahol a túravezetés mellé izgalmas kóstolókat és egy tragédiájában is komikus történetet kaptam.

A nagy dublini tűzvész (melynek áldozatai nem a tűztől haltak meg)

1875-ben hatalmas tragédia történt a dublini Chamber utcában: kigyulladt egy főzde, ahol nem kevesebb, mint ötezer hordó whiskeyt és más nedűket tároltak. A magas alkoholtartalomnak köszönhetően a lángok hamar szétterjedtek, vadul hullámzó, lángoló whiskeyfolyó söpört végig az utcán majdnem fél kilométer hosszan. A kiérkező tűzoltóparancsnok hamar átlátta, hogy a lángoló folyóra locsolt víz nem sokat érne, úgyhogy gyorsan csatasorba állította az embereit, és a segítségükkel lótrágyából (a városban ugyanis rengeteg élő állatot, igavonókat és disznókat, tartottak) falat emelt a lávaként hömpölygő folyó köré, így állítva meg végül sikeresen a katasztrófát.

Az emberek eleinte igyekeztek kimenteni a tűzből az értékeiket és az élő állatokat, ám sokaknak ez a földi pokol maga volt a ritka lehetőséget kínáló mennyország. Most képzeld el azt a sok gyári melóst és szegény ír ördögöt, akik a nemes nedűt csak távolról nézhették addig, egy korsó ócska sört markolva. Most ott álltak az aranyló patak mellett (jó, jó, a lószarból épült folyóparton, az is igaz). Nem sokáig hezitáltak, hiszen ki tudja, talán soha a büdös életben nem lesz még egy ilyen lehetőségük. Gyorsan bögrét, lábost, levesestányért hoztak és azzal fogták fel az italt, majd locsolták bőszen a tűztől kiszáradt gégéjüket. Sőt volt, aki jobb híján a csizmáját húzta le vagy a kalapját kapta le a fejéről és abból szlopálta az italt.

A többit... el tudod képzelni. Összesen 13 ember került aznap kórházba a tűzvész kapcsán, de egyik sem égési sérülésekkel vagy füstmérgezés tüneteivel. Aki a tűzvészben elhunyt végül, azért kivétel nélkül mind a trágyával mérgezett (szó szerint) tüzes víz volt a felelős.

Ennek az őrületes éjszakának az emlékét pedig, amikor égő malacok szaladgáltak szanaszéjjel abban a városban, amit végül lótrágya mentett meg, jellemző módon többek között a Lángoló Malac nevezetű ír whiskey őrizte meg – persze, mi más?!

És még egy kis ez, meg az

Mostanra remélem, neked is megjött a kedved az aranyszín nedű szolid kortyolgatásához (mínusz a lótrágya, nyugi). Hogy szórakoztató társaság legyél a poharat markolászva, íme még néhány random, ám annál izgalmasabb érdekesség a whiskeyvel kapcsolatban:

  • Nikola Tesla minden nap whiskeyt ivott abban a reményben, hogy segítségével akár 150 évig is elélhet. Végül 87 éves korában érte a halál, de hát lássuk be, az is szép kor, főleg ha whiskeyvel van rendszeresen locsolgatva.
  • Apropó, locsolgatás: egy német whiskeyfőző cég azt állítja, hogy minden egyes csepp ital, ami az üvegeikbe kerül, előtte végig van csorgatva egy-egy híres playmate meztelen keblein.
  • A whiskey keltául azt jelenti, hogy az élet vize.
  • A cukorbetegek vizelete a magas cukortartalma miatt átalakítható whiskeyvé.
  • Még a mennyországban is szeretik a whiskeyt, évente ugyanis 4 százalék párolog el a hordókból, amit angolul Angel’s taxnek, azaz angyalok adójának neveznek. Sajnos, hál’ istennek, miután palackokba töltötték a nedűt, a részeges szárnyasok már nem juthatnak hozzá.
  • Az igazi whiskeyrajongó nem tesz jégkockákat az italába, mivel az tompítaná az alapvetően csodálatos és harmonikus ízvilágot. Csak úgy pőrén sem az igazi, tehát ha nagyon offénak szeretnél tűnni, vagy csak profin óhajtasz vedelni, akkor pöttyents bele egy csepp vizet, nem többet és nem is kevesebbet.

 

Fiala Borcsa

 

 

Források: ITT, ITT, ITT, ITT

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ izusek