Szóval lássuk ismét, mi az, amit lassan már csak mi értünk, akik a ’70-es évek Magyarországán gyerekeskedtünk, de a gyerekeinknek fogalma sincs róla, milyen volt akkoriban az életünk.

„Vezetékes telefonon: Csókolom! Kriszta otthon van?” (Boglárka)

„Pattogva utazni a Wartburg hátsó ülésén, biztonsági öv nélkül.” (Bernadett)

„Kinn volt a zacskós tej meg kakaó a bolt ajtaja előtt hajnaltól nyitásig, benn finom kávéillat. Reggel tiszta darált kávés volt a pult, és az odakészített büdös ronggyal kellett megtörölni a zacskós tejet, amikor kivetted a kék tejes rekeszből.” (Kristóf)

„Papírgyűjtés az osztállyal. Házról házra jártunk. Anyu képeslapját várni a nyári táborban, amit itthonról küldött. A dianás cukorka volt az osztálykirándulás alkoholja. Postán érkezett a nagymama szülinapi sütije vidékről.” (Petra)

„Meg kellett várni, hogy bemelegedjen a tévé, hogy legyen kép. Este nyolc után zárták a nagykaput a házban. Ha nem volt kulcsod (gyerekeknek nem volt), megszívtad. Se kapucsengő, se mobil – tuti lebukás.” (Nikolett)

„Barátságfüzetet készíteni és kapni. Mennyit gondolkoztam, mennyit ügyeskedtem, hogy szépen legyen írva, különféle színű tollakkal, matricákkal. Mindenkinél ugyanazok a kérdések, kicsit más sorrendben, és a vicc az, hogy baromira nemcsak a barátok adogatták körbe, hanem tulajdonképpen az egész osztály, néha még más osztályokba is eljutott. És ekkor végre megtudhattál olyan igazán fontos információkat a kiszemeltről, mint hogy mi a kedvenc kajája, vagy milyen zenét hallgat.” (Zsuzsi) 

 

„Legóért verekedni a játékboltban karácsony előtt.” (Zsófia)

„Az angol zenei kazetták papírborítója végén kikeresni a kedvenc számod szövegét, majd találni valakit, aki segít lefordítani, vagy magadtól küszködni vele egy középfokú nagyszótárral.” (Katalin)

„Esti tornára a tévé előtt tornázni.” (Anikó) 

„Makk Marcis takarékbélyeget gyűjteni.” (Gabriella)

„17 évesen 2000 forintért jogsit szerezni, 200Ft/10 liter benzinnel az 1200-es Ladával császkálni minden gond nélkül.” (Ildikó)

„Cukorsüveg – hosszú távú befektetés volt.” (Mária)

„Általános iskolában a tanító néni minket küldött ki a boltba, hogy vegyünk neki cigit. Egy hónapot várni az újabb Bravo újságra, hogy megtudjuk a legfrissebb könnyűzenei híreket.” (Ildikó)

„Mesevonal: feltárcsáztad, és már hallgattad is a mesét.” (Edina)

„OTTO katalógusból divatötleteket meríteni.” (Zsófia)

„Adidas bolt előtt sorban állni a Váci utcában.” (Eszter)

„Beteg osztálytársnak elvittük a leckét és az aznapi tananyagot, hogy ne maradjon le.” (Edit)

„Nyakba akasztott kulccsal a ház körül bandázni. Gömbmászókán fejjel lefele lógni úgy, hogy kemény talaj volt a mászóka alatt, nem homok.” (Zsuzsanna) 

 

„Nagy lendülettel kinyitni a hűtőszekrényt, ahonnan a zacskós tej a legrondább világosbarna tartószerkezetével együtt kifordul az alsó polcról, és a két csücskénél vágott lyukon keresztül árasztja el a pepitamintás konyhakövet.” (Dóra)

„Pöttyös papírcsomagolású Túró Rudit 2 forint 10 fillérért venni – vagy fruttit.” (Kriszta)

„Nálunk az ostya volt a menő, amit a gyógyszertárban vettünk, és a parkban megettük.” (Márta)

„Csősapka.” (Ágnes)

„Tizennégy évesen nomád táborba mentem a Tiszához. Pár nap múlva érkezett anyukámtól egy távirat (máig nem tudom, hogy hozta ki a postás a semmi közepére…), idézem: »ne furodjetek az elo tiszaban stop verhas jarvany van stop csok anyu«. Valahogy megmaradtunk.” (Kata)

„Diplomatatáskája volt mindenkinek, amik percenként dőltek el, a tanárok baromira örültek. Puncsos Leó jégkrém a kisközértből. SZOT-üdülőben a szülőkkel fabarakkokban aludni, ahol minden lakkozott lambéria volt, a függönyök pedig narancssárgák.” (Mónika)

„Híradót nézni a moziban a film előtt.” (Csaba)

„Áttetsző, színes telefonzsinórból készült kulcstartót hordani – nadrágra csíptetve. Cumi alakú gumicukornyalókát szopogatni. Karácsony előtt sorban állni banánért és narancsért. Várni a szülinapi zsúrt, hátha valaki a csak dollárboltban kapható Milka csokit hozza majd ajándékba. A Zserbóból kávétortával szülinapot ünnepelni. Rémes szagú, de divatos, színes kínai vászoncipőt hordani. Lengyelpiacon vásárolni, fekve felvenni a frissen mosott, még nedves csőfarmert. Jugoszláviából hozatni magadnak a bátyáddal edzőcipőt. Csehszlovákiából csempészni tornacipőt. Csepel Tacskó biciklin tekerni reggeltől estig, buszosat játszva a ház előtti járdán. Egyforintost dobni a metró beengedő kapujába, mert ha nem dobtad be, akkor óriási hanggal lecsapódott a fémkar.” (Júlia)

„Évekig vártunk a megrendelt Daciára, amiről nem tudtuk, milyen színű lesz, mert választani nem lehetett.” (Szilvia)

„Tejfölös pohárban kapható felvert tejszínhab, Fincsi néven futott.” (Rita)

„Oroszórán soha senki nem hiányzott, mert csak úgy tudtunk jelenteni, hogy »nyikto nye atszusztvujet«.” (Borcsa)

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Fortepan/Főfotó

Fiala Borcsa