#1 Kezdjük is az egyik legbizarrabbal: posztumusz házasság Franciaországban

A posztumusz házassági törvényt hivatalosan az 1950-es években vezették be Franciaországban, de a helyzet az, hogy a franciák már az első világháború óta éltek ezzel a lehetőséggel – nem hivatalosan.

A törvény kimondta: egy nő dönthet úgy, hogy feleségül megy szerelméhez akkor is, ha az illető a nemzet szolgálata közben elhunyt.

Ha a férfi halála előtt megvolt a házassági szándék, a nő választhatja a posztumusz házasságot. Ahhoz azonban, hogy egy ilyen házasságot jogilag elismerjenek, az elhunyt családjának részt kellett vennie a szertartáson.

Bárki, aki posztumusz házasságkötést szeretne, kérvényt nyújt be a francia elnöknek, aki továbbítja azt az igazságügyi miniszternek, aki megint csak továbbítja azt az illetékes ügyésznek. Ha az elhunyt családja jóváhagyja a dolgot, az ügyész visszaküldi a kérelmet az elnöknek. A posztumusz házasságkötés iránti kérelmek közül minden negyediket elutasítják, ha viszont elfogadják, a házasságkötés az elhunyt fél halálát megelőző napra datálódik.

via GIPHY

#2 Monaco törvénye a házasság nyilvános bejelentéséről

Ha te is azok közé tartozol, akik nem szívesen teregetik ki a magánéletüket a nyilvánosság elé, nos, akkor Monaco nem a te országod. Az itteni nyilvános bejelentési törvény ugyanis kimondja, hogy az embereknek ország-világ előtt be kell jelenteniük a házasságukat.

Ez történhet újságban, vagy egyszerűen csak a városháza hirdetőtáblájára kifüggesztett cetlivel, a lényeg, hogy a nyilatkozatot legalább tíz napon keresztül a nyilvánosság elé kell tárni.

via GIPHY

#3 Meghatalmazott házasságkötés az Egyesült Államokban

Ahhoz, hogy bármilyen házasság létrejöjjön, a vőlegény és a menyasszony jelenléte szinte az egész világon fő követelmény – elvégre ez adja az esemény gerincét.

Ha azonban valaki az Amerikai Egyesült Államokban él, választhatja az úgynevezett meghatalmazott esküvőt.

Ebben a konstrukcióban akár egyik, akár mindkét fél megbízhat valakit, aki képviseli a jelen nem lévő felet a házasságkötési ceremónián.

Ha egyik házasulandó fél sincs jelen a szertartáson, azt kettős meghatalmazott esküvőnek nevezik, és bár elsőre furcsának tűnhet, hogy valaki épp a saját esküvőjén ne akarna/tudna részt venni, ez az eljárás általában akkor jelent megoldást, ha valaki katonai szolgálat vagy utazási korlátozások miatt nem tud jelen lenni, vagy az esküvő időpontjában épp börtönben ül.

via GIPHY

#4 Állatokkal házasodni a szellemek elűzéséhez

A nyugati kultúrától nem állnak távol a babonák, különösen, ha esküvőről van szó. Sok menyasszony inkább elhalasztaná a szertartást, minthogy valami régi, új, kölcsönkért és kék nélkül menjen férjhez. És eszedbe se jusson megpillantani a leendő feleségedet az esküvő előtt, különben… á, ebbe már bele se megyek! 

 

De az indiai Santal törzs úgy döntött, hogy mindannyiunkat túlszárnyal és maximumra tekerte az esküvői őrületet. Úgy hiszik, hogy ha egy kislánynak a felső ínyén egyetlen foga nő, az nyilvánvaló jele annak, hogy a közeljövőben felfalja egy tigris vagy valami hasonló, hiszen a szellemek utálják szegényt. Ezért egy kutyához kell feleségül mennie. Ilyen volt Karnamoni Handsa, egy kilencéves indiai kislány története is, aki száz vendég tánca és éljenzése közepette ment hozzá” a helyi kóbor kutyához.

Jó hír viszont, hogy ez nem más, mint egy látszatszertartás, és a párnak nem kell az esküvővel járó kötelezettségeknek eleget tennie. Ez csak a gonosz szellemek elűzésére szolgál, hogy a lány valamikor később egy valódi, emberhez mehessen feleségül.

via GIPHY

#5 Sajnálom, nem házasodhatsz össze négyszer ugyanazzal a személlyel!

Ez a törvény egyszerre nevetséges és vicces, mégis úgy tűnik, Kentucky törvényhozói tudták, hogy hibák bizony történhetnek – méghozzá akár többször is.

Ennek megfékezésére az állam bevezetett egy házassági törvényt, amely kimondja, hogy egy nő nem mehet hozzá négynél többször ugyanahhoz a férfihoz. Jobb hát, ha kétszer is meggondolja az ember lánya, mielőtt negyedszer is megházasodik, mert ha Kentuckyban él, akkor bizony ez lesz az utolsó alkalom. Persze, csak ha ugyanarról a férfiról van szó. 

 

+1 Válásról ne is álmodj!

Szép dolog a házasságkötés, de fontos, hogy tudd, mikor van itt az ideje elválni. Kivéve persze, ha a Fülöp-szigeteken élsz, ez ugyanis egy olyan ország, ahol a lakosság nagy része katolikus, így a legtöbb törvény is a katolicizmus körül forog. Ezzel pedig egyike annak a két országnak, ahol a törvény nem biztosít lehetőséget a válásra.

A Fülöp-szigeteken kívül a Vatikán a másik olyan ország, ahol a válás fogalma egész egyszerűen nem létezik. Érdemes tehát átgondolni, hol ugrunk fejest életünk újabb legszebb szakaszába!

Mózes Zsófi

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Holly Wilmeth