Monopoly – a tények

Egy pennsylvaniai munka nélküli mérnök, Charles Darrow találta fel a Monopoly (majdnem) legelső változatát, amely szinte azonnal óriási siker lett. Nem csoda, a társasjáték épp a gazdasági világválság derekán nyújtott olyasfajta szórakozást a játékosoknak, amelynek segítségével kiszakadhattak a nyomorúságos valóságból, és esténként pár órára megajándékozta őket azzal az illúzióval, hogy ők is képesek lehetnek nagy vagyonokat összegyűjteni. 

A ma már ikonikusnak számító figurák kialakítása Darrow unokahúgának köszönhető. A mérnök eredetileg azt tervezte, hogy olyasmi tárgyakat használ majd a játékhoz, amik a legtöbb háztartásban megtalálhatók, ám a lány inkább felkínálta mintának a karkötőjén található charmokat. A játék 2007-es Itt és most nevezetű kiadásában található figurákat a NASA még az űrben is megutaztatta.

via GIPHY

Amikor Darrow bemutatta a játékát a Parker Brothersnek, azok eleinte nem akartak vele foglalkozni, ugyanis nem kevesebb mint 52 hibát találtak benne. Ám miután 1934 karácsonyán Darrow ötezer példányt adott el a Monopolyból, meggondolták magukat – ami bölcs döntésnek bizonyult, a befektetés őket is kihúzta a pénzügyi slamasztikából.

A táblajáték óriási siker lett, Darrow-t hamar multimilliomossá tette. De ez a játék sem volt előzmények nélküli. 1904-ben, 30 évvel Darrow játéka előtt szabadalmaztatta „háziúr” (eredeti nyelven: The Landlord’s Game ) nevezetű játékát egy fiatal nő, Elizabeth Magie. Ez a verzió lényegében arról szólt, hogyan zsigerelik ki a gátlástalan háziurak a bérlőiket.

Magie játéka igen hamar népszerű lett a környezetében, ám csak afféle DIY jelleggel terjedt, a háziurazó játékosok otthon, saját kezűleg állították elő a kellékeket hozzá, és a szabályokat is rugalmasan kezelték – főleg, mert azok sehol nem voltak leírva.

A második világháborúban az angol hadügyminisztérium a genfi egyezmény keretében különleges Monopoly játékokat küldött a németországi hadifoglyoknak, amik azonban csak a felszínen tűntek ártatlan játéknak, valójában nemcsak szökési útvonalakat rejtettek, de a figurákban iránytű, a játék pénzek között pedig valódi készpénz is lapult.

Kapitalista szellem

Amint hatalomra jutott, Fidel Castro nemcsak azonnal betiltatta a megvetésre méltó „kapitalista szimbólumot” az országában, de a meglévő készleteket el is koboztatta. Ez részben azért is vicces, mert az eredeti háziuras verzióval Elizabeth Magie épp a kapitalizmus bűneire akarta felhívni a figyelmet. Egyébként nemcsak Kubában, de Kínában és Észak-Koreában is a tiltott játékok listáján szerepel a Monopoly a mai napig. 

Mr. Monopoly, a játékot szimbolizáló figura megjelenését JP Morgan bankár ihlette. Rich Uncle Pennybags (azaz Mr. Monopoly) kapcsán egyébként sokaknak van Mandela-effektusuk (e jelenségről Dián Dóri írt ITT bővebben): a legtöbb ember azt hiszi, a cilinderes, vastag bajszos figurának van monoklija, ám ez téves elképzelés. A tévhit mögött valószínűleg az áll, hogy a cilinderes-bajszos férfi sztereotípiájához sokan párosítjuk a monoklit is.

1961-ben egy több napja tartó Monopoly-parti kellős közepén, ami olyan izgalmas volt, hogy még a rádió is közvetítette, a bank egyszer csak kifogyott a pénzből. A Parker Brothers persze meglátta ebben a (sajnos csak egyszeri és megismételhetetlen) médialehetőséget: páncélozott autóval egymillió dollárnyi játék pénzt küldettek a játékosoknak. A bankban egyébként összesen 20 580 dollár található eredetileg. 

A Monopoly világnapját november 19-én tartják, és kétévente szoktak Monopoly-világbajnokságot rendezni, de ha nem akarsz olyan sokat várni, ne aggódj, ezen felül is számtalan alkalommal részt lehet venni különféle Monopoly-versenyeken.

A játék kiváltotta viták miatt az angol királynő kitiltotta a Buckingham-palotából, de egy 2021-es interjúban Vilmos herceg bevallotta, ennek ellenére ők néha azért szoktak játszani. Micsoda lázadó szellem!

via GIPHY

Monopoly – a számok 

A játék 47 nyelven jelent meg eddig. 

275 millió példányban adták el világszerte.

Összesen 114 országban árusítják.

Több mint 1,5 milliárd dollár bevételt hozott eddig. 

Évente 30 milliárd dollárnyi Monopoly-papírpénzt nyomtatnak a világon.

A leghosszabb Monopoly-játék 70 napig tartott (azaz pontosan 1680 órán át).

Van ám ennél meredekebb is: a leghosszabb víz alatt játszott Monopoly-parti 50 napig tartott, és összesen 1200 oxigénpalackkal felszerelkezett búvár játszotta (nem egyszerre…). A különleges társasozás karitatív célokat szolgált: 60 ezer dollárt gyűjtöttek össze a játékosok. A kártyákat műanyag fóliával laminálták, hogy ne essen bajuk, a bábukat pedig súllyal látták el, hogy ne ússzanak a víz felszínére. A játék a hosszú menetidő ellenére sem volt állítólag unalmas, már önmagában azt lenyűgöző volt figyelni, ahogy a kocka, akárcsak egy űrhajós a Holdon, szépen lassan, szinte súlytalanul gördül egyik oldaláról a másikra, mielőtt megállna.

A víz alatti mérkőzésen felül is még számos hosszúra nyúlt, és mellette extrém körülmények között játszott monopolyzást jegyeztek fel: ilyen a 286 órára nyúló játék egy fára épített házikóban, a föld alatti játék 100 órán át, de fejjel lefelé is játszották már 36 órán keresztül.

A társasjátékot rendkívül jól lehet variálni, talán ez az oka, hogy több ezer verziója született eddig, többek között a Stupidopoly, az Anti-Monopoly, a Trónok harcá-s, egy csalós verzió, egy Hello Kitty-s változat vagy az, amit Dr. Seuss Kalapos Macskája ihletett.

A világ leggazdagabb Monopoly-gyűjteményét egy brit rajongó, bizonyos Neil Scallan tudhatja magáénak, közel 3300 különböző játékkal büszkélkedhet, többek között A nagy pénzrablás-féle változattal is.

via GIPHY

A világ legdrágább Monopoly játékát egy San Franciscó-i ékszerész, Sidney Mobell készítette, 1988-ban. A társas már akkor közel kétmillió dollárt kóstált: a házak és hotelek rubin- és zafírberakásosak, a kocka pöttyei pedig gyémántból vannak – gondolom, ez esetben aztán pláne gyorsan ugrik mindenki, ha véletlenül begurul a játék hevében a kanapé alá. A deluxe kiadású táblajáték jelenleg magángyűjteményben van.

Fiala Borcsa

Források: ITT, ITT

Kiemelt kép: Unsplash / Joshua Hoehne