Dekorgumi az vajon mi?

Nos, a dekorgumi egy kreatív boltokban kapható alapanyag, különböző színben, vastagságban, többnyire A4-es méretben találkozhattok vele. Sőt, van belőle csillámos, valamint öntapadós verzió is. Sokféle dekorációhoz lehet használni, könnyen vágható, hajlítható, ragasztható. A textúrája miatt kifejezetten ideális nyomdák készítésére is, és még könnyebb is bánni vele, mint a krumplival, ráadásul akárhányszor újra lehet használni.

Filléres alapanyag, amivel a kisebb gyerkőcök is nyugodtan elbíbelődhetnek. 

Így készül a pecsét

Az első lépés mindig a forma kitalálása.

Most, hogy végre tombol a nyári szezon, ismét divatosak a trópusi minták, mint például a pálmalevél, ananász, banán, de választhattok inspirációnak egy kis hazai cseresznyét, dinnyét vagy epret is.

A geometriai formák közül a háromszög, kör, vonal, V alak és hasonlók elkészítése talán a legegyszerűbb, így kezdésnek akár ilyennel is lehet próbálkozni.

Tervezzétek meg a formát egy papírra, vagy ha ez nem megy, kutakodjatok kicsit a neten. Ez alapján vékony hegyű ceruzával rajzoljátok át a dekorgumira a kontúrt, és vágjátok ki ollóval. 

Az elkészült mintát pedig egyszerűen ragasszátok fel egy kartonlapra vagy egy maradék natúr, vagy tetszőleges színnel átfestett fadarabra (ez utóbbi nyilván tartósabb). 

Bármi legyen az alap, célszerű a minta másolatát a tetején is feltüntetni, hogy nyomdázáskor lássátok, jó irányba áll az a minta, illetve később, amikor már nagyon sok ilyen nyomdátok van a fiókban (mint nekem), akkor könnyebb is lesz beazonosítani őket. Meg hát jobban is mutat, ugyebár?

Az elkészült pecsétre két módon vihetitek fel a textilfestéket. Az egyik, ha ecsettel vagy szivacsecsettel közvetlenül a dekorgumit színezitek meg, ügyelve arra, hogy az alapra ne menjen ki a festék, mert akkor nem lesz szép a nyomat, a kontúrok elmosódnak. Ennek a verziónak az egyik előnye, hogy ha egyenletesen, és viszonylag vastagon viszitek fel a festéket (de azért ne tocsogjon benne!), akkor nyomás után a minta egészen homogén lesz, nem lesznek benne világosabb foltok – szinte olyan, mintha gyárilag készült volna.

A másik módszer, hogy egy fóliára kenitek fel a festéket ecsettel, és ebbe  –  mint egy festékpárnába – mártjátok a pecsétet. Ez egy vékonyabb réteget alkot a dekorgumin, ekkor jobban fog érvényesülni a házinyomda-hatás, ami szerintem amúgy legalább annyira menő, mintha nagyon precízen toljátok a pecsételést.

Magát a pecsétet időnként célszerű használat közben tisztítani, egy nedves kis ronggyal, természetesen minél többször végzitek ezt el, annál inkább egyformák maradnak a nyomott minták kontúrjai. 

Textilfestékkel vagy akrilfestékkel?

Pamutvászon anyagokhoz nyilván a legcélszerűbb a textilfesték használata, hiszen pont arra fejlesztették ki, hogy a textil szálaihoz tapadva tartós, egyszersmind  rugalmas legyen. Az akrilfesték is jól fed, sőt ugyanúgy bírja a mosást, mint a textilfesték, azonban sokkal keményebb lesz a felületen. Így például egy terítő vagy futó mintázásánál ez nem gond, de egy párnahuzatra már nem javasolnám.

Fixálás, mosás

A textilfestéknek kell legalább egy óra, amíg megszárad a felületen, ez persze függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, attól, hogy napsütésben vagy árnyékban dolgoztok, stb. Ha már megszáradt, érdemes a felületet egy sütőpapíron keresztül, közepes hőfokon átvasalni néhány percig. Ennek megvan a maga kémiája, polimerizáció és hasonlók, de ezzel nem untatnálak titeket. 

Szóval a fixálási művelet után az elkészült textilt mosógépbe is lehet dobni, 40 Celsius-fokig bírni fogja a strapát.

Persze, idővel fakulhat a szín, de kijönni sosem fog, éppen ezért festés közben is nagyon figyeljetek, mert ahova megy a festék, onnan már nem igazán lehet nyom nélkül eltávolítani. 

Ezzel a módszerrel tényleg csak a fantáziátok szab határt annak, hogy éppen mit mintáztok meg az otthonotokban. És ez megint egy olyan ötlet, amit akár ajándékba is adhattok, legyen az egy megmintázott textilszatyor, vagy éppen maga a pecsét pár tégely textilfestékkel.

+1 TIPP:

Ha nincs kedvetek még a dekorgumival sem babrálni, egyszerűen vágjatok ketté egy citromot, itassátok le a levét, kenjetek rá textilfestéket, és mehet a nyomdázás.

Ez csak egy alkalommal használható pecsét ugyan, de ha elszántak vagytok, akkor egy szuszra be tudtok vele nyomkodni egy szett vidám hangulatú konyharuhát a nyári szezonra. 

JUDITU

A képek a szerző tulajdonában vannak