Szóval megláttam azt a párnát a szerkesztőségi kanapén, és megvilágosodtam. Rájöttem, hogy egy filodendronlevelet nem lehet olyan nehéz ráfaragni egy krumplira. Vagyis legyen inkább édeskrumpli, mert az nagyobb, és a nagy minta még látványosabb. Aha, szuper ötlet volt, főleg az, hogy beszereztem a piac legnagyobb édeskrumpliját... ami majdnem meghiúsította az egész tervet. Villámgyorsan rájöttem ugyanis, hogy minél nagyobb a nyomda, annál kisebb az esély arra, hogy egyenes a felülete, és jól lehet vele nyomdázni.

De ne szaladjunk előre, vegyük végig szép sorjában a folyamatot.

1. lépés

Félbevágtam a krumplimat, ami nem sikerült tökéletesen, mivel hatalmas és nagyon kemény volt. Próbáltam kiegyenlíteni a vágás hibáit, és azt hittem, sikerült is. Kerestem egy filodendronlevél-rajzot mintának, és egy kiszáradt tűfilccel belekarcoltam az édeskrumpliba.

2. lépés

A rajz alapján egy pici, de éles késsel kifaragtam. Ez meglepően könnyű volt, mert az édeskrumpli nem vágható jól, de a keménysége miatt nagyon jó faragni, szóval szinte tökéletesen mutatott a filodendronom.

3. lépés

Mivel egy-két ruhafestési kalandon már túl vagyok, tudom az alapszabályt, hogy mindent ki kell próbálni. Papíron, nem a ruhán. Így rögtön kiderült, hogy hiába látszik egyenesnek a nyomdám, nem az. Így a minta fele nem ér le a papírra. Farigcsáltam egy darabig, próbálkoztam többféle megoldással, de semmi sem működött. Úgyhogy végül feladtam és elköszöntem az édeskrumplitól. 

4. lépés

Kifaragtam gyorsan két kisebb sima krumplit, B tervnek, amik tökéletesen működtek papíron is.

5. lépés

Rájöttem, hogy ha az édeskrumpliról levágom csak a kifaragott részt, akkor az elég vékony lesz ahhoz, hogy jól rá tudjam nyomkodni. Megcsináltam és teszteltem. Működött!

6. lépés

Végre elővettem a ruhát, és nekiálltam élesben nyomdázni. A ruha két rétege közé betettem egy befóliázott festővásznat, mert elég rugalmas volt, így jól rá tudtam nyomkodni a krumplinyomdákat. Innentől kb. 30 perc volt az egész, mivel vékonyan kentem be a nyomdát (ez fontos, mert ha túl sok a festék, az a minta rovására megy), nagyon gyorsan megszáradt, és a hátulját szinte azonnal tudtam csinálni.

7. lépés

Fellógattam pár órára, kivasaltam egy vékony konyharuha alatt és a hátsó oldalán is (gőz nélkül). Azért mindkét oldalon, hogy biztosra menjek. Aztán 40 fokon kimostam. Kiállta a próbát. És ilyen lett:

Szerintem elég menő. A férjem szerint olyan, mintha zöld festékes cipőtalppal összejárta volna valaki. Ööö… köszi. De be kell látnom, hogy messziről nézve tényleg nem teljesen alaptalan, amit mond. Nem baj, legközelebb ananászt nyomdázok, az biztosan nem lesz talpszerű.

Részletek, árak

Ruha: 1995 Ft (Zara)

Édeskrumpli: 426 Ft (Lehel piac)

Festék: 2 x 1035 Ft (Hobbyművész, Deka textilfesték sötét anyagra – hogy másra is tudjam használni, türkiz és glitter világoszöld színűek) 

Saját készlet: krumpli, kiszáradt tűfilc az előrajzoláshoz, éles kés, három ecset és a harmadik textilfesték (Deka textilfesték sötét anyagra, zöld színű).

Ti kipróbálnátok a krumplinyomdázást? Milyen mintával?

Tóth Flóra

A cikkben található fotók a szerző tulajdonában vannak