wmn -torley

– 

A kelták úgy tartották, hogy október 31-én elhalványul a határ az élők világa és a túlvilág között, és a holtakkal együtt különféle természetfeletti lények is belépést nyerhetnek közénk. Innen ered ez a pogány ünnepi szokás, amit a művelt internetező ember csak úgy hív: halloween. Noha mindenszentek ünnepe tartalmában nagyon is pogánynak számít, a kelták ősi ünnepéből a samhainra vezethető vissza, ami nem mást jelent, mint a „nyár utolsó napja” (a kelta naptár utolsó napja október 31. volt).

Állítólag úgy tartották, hogy ezektől az ártó lényektől úgy védheted meg magad (hogy ne vigyenek magukkal a túlvilágra), ha beöltözöl te is szellemnek vagy szörnynek. A holtak állítólag ilyenkor házról házra járnak, bekopogtatnak, és ételt kérnek, de ha nem kapnak, a ház lakóit megátkozzák.  

Ilyenkor jellemzően az emberek étel- és állatáldozatot mutattak fel, hogy megkönnyítsék,meggyorsítsák a holtak vándorlását.

A betakarítás ideje is egybeesett ezzel a pogány ünneppel, így válhatott az evés is maga a rítus részévé, illetve maga a narancs és a fekete – mint az aratás és a halál az ünnep színeivé.

A halloween szó maga pedig az ír és a skót nemzet közös munkájának gyümölcse: az írek a mindenszenteket, All Hallows Evennek hívták, a skótok később ezt leegyszerűsítették halloweenre. Állítólag… Majd mindezt a szokást tovább vitték a gyarmatosítók Amerikába, ahol szépen lassan egy egész iparág épült erre az ünnepre.

Mindenki a bőségszaruhoz!

Nem kertelek, minket a halloweeni mókában az evés része fogott meg a legjobban, a tökfaragást és a jelmezkészítést meghagyjuk a profiknak.

Ha bekopogna egy szellem ételért, mi tutira biztonságban leszünk, és különben is, mi csak akkor átkozódunk, ha a futár késik az ebédünkkel. De akkor nagyon. 

Éppen ezért minden évben kedvet kapunk ehhez a csodás pogány ünnephez. Fiala Borcsa három évvel ezelőtt készített pár finom ocsmányságot, most pedig bájos segítőimmel, Kerepeczki Annával és Tóth Flórával egyenesen hét különböző (állítólag) gyorsan elkészíthető szuper látványos halloweenre való receptet. 

A cél az volt, hogy megpróbáltuk őket pontosan ugyanolyan gyönyörűre elkészíteni, mint a Pinterest képein. 

Íme, így néznek ki a valóságban a következő halloweeni fantáziareceptek.

1. Pezsgőkoktél fagyott kézzel és szemgolyókkal

Kedvenc rozé pezsgőkoktélunk tökéletes alapot adott ahhoz, hogy a következő fogás elkészítsük. Pirosbogyós gyümölcsöket – akár fagyasztottan is jól hints meg cukorral, önts rá citromlevet, és tedd a 200 fokos sütőbe fél órára. (Ha nem szeretnél pepecselni a felolvasztással, egészen nyugodtan beleteheted a fagyott gyümölcsöket is, a bólénál ez még jól is jön.)

Az így készült gyümölcsalapot turmixold át vagy csak simán öntsd fel rozé pezsgővel. Mivel arra készülünk, hogy úgy nézzen ki a bólénk, mintha egy fagyott hulla lenne benne, ezért ki is hagyhatod a gyümölcsök turmixolását. A fagyott kéz elkészítéséhez fogj egy gumikesztyűt, töltsd fel vízzel, és fagyaszd le.

Itt a kihívást a szemgolyók elkészítése jelentette, nehéz volt olyan édes fehér húsú kerekded gyümölcsöt találni, ami jól passzol a rozékoktélunkhoz, végül a választás a konzerv papayára esett.

Szembogarat fekete ételfestékkel rajzoltunk rá, vérereket pedig piros ételfestékkel. Az eredmény viszont páratlan!

2. Boszorkányalma

A Candy apple/Toffee apple magyarítva „cukrozott/karamellás alma” alapkelléke a halloweeni édességeknek. Nagy kérdés számomra, hogy miért. Ugyanis irdatlanul kemény. Akár ajtótámasznak is lehetne használni. Miután elkészültünk vele, nem tudtunk beleharapni. Pedig állítólag pont a roppanós kemény cukor benne a móka – állították mindezt azok az ismerőseim, akik rutinosak a boszorkányalma készítésében.

A recept, amivel készítettünk négy darab fogyasztásra (szerintem) alkalmatlan, ám csodálatosan szép karamellás almát, a következő. Felolvasztottunk 200-250 gramm cukrot, meglocsoltuk egy kis tejszínnel és fekete ételfestékkel. Végül rácsurgattuk a roppanós zöld almára. Az eredmény baromi jól néz ki. Kicsit bugyborékos az oldala, kicsit egyenletlen, de a miénk!  

 3. Múmia Oreo popsickle

Azt gondoltuk, minden édesség közül ezt lesz a legkönnyebb elkészíteni. Hát nem… Pedig a recept maga nagyon egyszerűen hangzik: fel kell olvasztani egy-két tábla fehércsokoládét, majd rákenni a kekszre. A szemet pedig fondantból vagy cukormázból lehet rábiggyeszteni, és kész is. A magyar fehércsoki azonban nem olyan, mint az amerikai… az hétszentség.

Elárulom, azért fotóztuk fektetve, mert nem bírja el a pálcika a fehércsokis Oreo súlyát, plusz magába is szívta az olvadt csokit a keksz, amitől szétmállik, amint felemeled. Végül Anna mentette a helyzetet a két kis fondantból (cukorgyurma- a szerk.) készült szemmel. Durván gejl édesség. Másnap reggel a szerkesztőségi hűtőből mégis eltűntek a maradékok. Úgyhogy minden dekorációs kihívás ellenére ez is nagy kedvenc volt. 

 4. Denevérfánk

Személy szerint ezt gondoltam a legnehezebbnek, ugyanis még sosem dolgoztam fondanttal. A kerekded fánkokon kívül, amire még szükséged lesz: fekete papír, olló, piros és fekete ételszínezék, illetve fehér fondant. A fekete papírból készül majd a denevérszárny meg a fülek. A fondantból a szemei, a vámpír foga és a pirospozsgás orcája. És kész is a denevérfánk. Van még mit a kézügyességünkön fejleszteni, első próbálkozásra ez tökéletes!  

 5. Boszorkányujjak

Noha az eredmény nem olyan gyönyörű, mint az eredeti képen lévők, mi azért büszkék vagyunk magunkra. Az irodavezetőt szabadságra küldtük, úgyhogy nem látta azt az ocsmány rumlit, amit csináltunk. Összességében ez volt az egyik kedvenc receptünk. Fehércsokoládét felolvasztottunk, zöldeskék ételfestéket adtunk hozzá, és készültek is serényen a boszorkányujjak. Körömnek: mandula, tökmag és a fondant tökéletesnek bizonyult. Itt aztán mindenki kiélheti elnyomott körömépítői, manikűrös álmait, mi is így tettünk. A sós pálcika az édes tejcsokoládéval tökéletes ízharmóniát alkot. Édes-sós őrültek idei kedvence lehet. 

 6. Múmiapizzák

Tegye fel a kezét, akinek nem volt legalább egy videó a hírfolyamában arról, hogyan is készülnek a múmiapizzák! Kicsit kételkedtem, hogy lehet-e ezt olyan szépre és szabályosra szabni, mint az eredeti képeken is látható, de Flórának sikerült kimaxolnia a látványt. A trükk az előreszeletelt sajtban rejlik. A recept pofon egyszerű, vágj téglalap alakú szeleteket, kend meg pizzaszósszal, díszítsd csíkokra vágott sajtdarabkákkal, és a legvégén fekete olívával. Sütés közben nem fog felpúposodni, deformálódni a forma, így ez aztán tuti választás. Ízre szintén csillagos ötös. Végtelen mennyiséget lehet belőle gyártani gyorsan és könnyedén. 

 7. Okádó tök

Guacamolét (avokádókrémet) okádó tök az idei legtrendibb találmány. Eleinte vonakodtam elkészíteni, mert elég undorítóan néz ki. Aztán rájöttem, hogy a halloweeni kajáknak a „Ronda, de finom” szlogen adja az esszenciáját. Úgyhogy belecsaptam. Az avokádókrémbe tettem bőven lilahagymát, paradicsomot, meglocsoltam lime-mal, hogy szép zöld legyen, és kisebb avokádódarabkákat is tettem bele, hogy hiteles legyen a zöld hányás. Szerintem sikerült teljesíteni a küldetést. Csak egy kis sót hiányoltunk belőle. Ha csak egyetlen látványos receptet akarsz bevetni a halloweeni bulidon, akkor az ez legyen. Elrontani csak a tökfaragást lehet, meg ha kihagyod a lime-ot az avokádókrémből, akkor csúnya barna lesz. 

És ti milyen receptekkel készültök az idei halloweenre?

Szőcs Lilla

Tavaly is készültünk fincsiségekkel, nézzétek meg az Édesen csábító vérfürdő és az ellenállhatatlanul vöröslő merénylet, valamint az Egy biztos, ma sok nevetős vért viszünk haza – Véradás és zombik az irodában című tavalyi írásainkat. 

Képek: Kerepeczki Anna/WMN

Kiemelt kép: Pinterest/Betty Crocker