Piknikezni jó. Persze csak akkor, ha nem én főzöm a teljes menüt, sütöm a répatortát, gyártom a cuki muffinokat, és készítem be a vasalt szalvétákat. Mert élvezni nagyon tudom a dolgot. Egyszer, valamelyik húsvétkor a családdal piknikezni mentünk Visegrádra, és szuper buli kerekedett belőle. Na, de mit csináljon az, aki nem bírja a Dunakanyarba araszoló dugót – mivel szombat reggel fél tíztől általában már járhatatlan út, ha szép az idő –, illetve nincs kedve heringként élvezni mások hidegtáljának látványát és illatát? 

Más országokban teljesen természetes, hogy közparkokban grillezőhelyeket alakítanak ki a BBQ-ra éhes tömegeknek, akik élnek is ezzel a lehetőséggel. Berlintől Zürichig a városok arra biztatják az ott élőket, hogy lakják be a zöldterületeket, foglalják el, és élvezzék azt. Itthon nem ennyire fényes a helyzet, de törekvések legalább akadnak. A turistautak melletti tűzrakó helyek listáját el tudod olvasni, de a helyben főzés akár ki is hagyható a programból. Mivel sokan vannak, akik nem akarják túrázással összekötni a programot, számikra következzen néhány hely, ahol garantáltan jól érezhetik magukat. 

XVI. kerület – Sashalom, Reformátorok tere 

Tavaly ősszel készült el a Reformátorok tere, aminek fő látványeleme egy 17 méteres kilátó. A jó hír, hogy nem kell a tetején grillezni, tán nem is lenne túl boldog a többi látogató. Viszont a szépen felújított parkban ki lehet teríteni a takarót, rá a finom falatokat, és aztán élvezni az életet. Azoknak ajánljuk, akik szeretik, ha egy rendezett helyen tisztaság veszi körül őket, nem pedig nomád körülmények. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mónika Wéber (@masnikaweber) által megosztott bejegyzés

Naplás-tó/Szilas-pataki árvízvédelmi tározó

Azoknak, akik maradnának a pesti oldalon, ott a Naplás, melynek környékét 21 éve minősítették tájvédelmi körzetté számos védett növény miatt. De akit baromira nem érdekelnek a növények, azoknak is felcsillanhat a szemük a tó látványára, a bicikliútra és a horgászatra. Úszni viszont nem lehet a tóban – ezt kompenzálja talán a hatalmas kiterjedésű zöldfelület. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tamás Kis (@freonhunter) által megosztott bejegyzés

Csömör – Csömöri-tó 

Elsősorban a horgászok számára jelenthet nagy vonzerőt ez a játszótérrel, büfével is rendelkező tó – melyet az M0-ról tíz perc alatt el lehet érni. Egyértelműen az egész család számára is tartogat valamit. A tó mellett lehetőség van piknikezni, de érdemes hátrébb húzódni, hátha a csendre vágyó horgászokat megzavarja a kekszropogtatás. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Moldován Patrik📷 (@molpix.63) által megosztott bejegyzés

Budakeszi – Vadaspark

Szent meggyőződésem volt régebben, hogy egy vadasparkba vadakat nézni jár az ember, de tévedtem. Mondjuk, enni mindenhol lehet, ez tény, ráadásul Budakeszin felismerték, hogy az emberek szeretnek bográcsozni, ezért a százéves feketefenyő-erdőben piknikteraszt alakítottak ki, ahol hét helyen is lehet sütni-főzni. A parkban vásárolhatsz bográcsnak való fát, gyújtóst és papírt is 1300 forintért. Ha olyan gyerekkel mennél, aki szereti a veszélyt, akkor a pikniket vagy bográcsozást össze lehet kötni egy kis kalandparkos vadulással, de gyerek nélkül is van lehetőség kipróbálni az extrém kötélpályákat. Aki meg irtózik az egésztől, annak természetesen ott a lehetőség a vadnézésre is. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Maya (@maya.t9) által megosztott bejegyzés

Szentendre – Duna-part

A Belvárost elhagyva, a Pap-sziget magasságában és onnan kifelé, számos helyre lehet lelni a bicikliút és a Duna között, melyek tökéletes helyszínt jelenthetnek a piknikezésre – csak a szúnyogok miatt kell résen lenni. Sportosabbak akár Budapestről, akár a szentendrei HÉV-végállomásától biciklivel is megközelíthetik a környéket, a 11-es mellett fut szinte végig az út, így gyerekekkel is biztonságosan lehet közlekedni rajta. Ha pedig szerettek kompozni, akkor érdemes átmenni a Szentendrei-szigetre hajóval, és ott keresni egy szimpatikus helyet az árnyas fák alatt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I love Szentendre (@iloveszentendre) által megosztott bejegyzés

Budai Arborétum 

A Szent István Egyetem fennhatósága alá tartozó, a Gellért-hegy lábánál elterülő hatalmas területen számos fantasztikus növénnyel lehet találkozni, ami nem meglepő, ha egy arborétumban van az ember. Na, itt igazán menő dolog kiülni a szendvicsekkel, sütikkel meg a borospoharakkal, és lazítani egy jót a barátokkal! 

Természetesen a felsoroltakon kívül is sok izgalmas hely van még Budapesten és vidéken, amit nem ismerünk, így arra biztatlak titeket, írjátok meg kommentben, hol esik nektek legjobban az étel és az ital. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tossenberger Adél (@toadelka) által megosztott bejegyzés

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images