„Mi minimálban toltuk, lakásétteremben tartottuk a lagzi részét, ahol fantasztikusan főznek, nem voltunk harmincnál többen, a ruhámat pedig online rendeltem” – meséli Tóth Flóra kollégánk, hogyan zajlott annak idején az esküvőjük. Történetének súlypontja az online rendelt rózsaszín esküvői ruha – szeret minket ezzel sokkolni – ezen a ponton mindenki a szívéhez kap, azzal a felkiáltással, hogy „azóta sem bántad meg, hogy kimaradt a hatalmas fehér ruha?!”. A válasz pedig mindig az, hogy nem, egyáltalán nem bánta meg.

Flóra és férje, az esküvőjük után - Forrás: Tóth Flóra

De Flóránál szélsőségesebb hitvallású kollégák is vannak itt, például a marketingvezetőnk, Judit, egyenesen esküvőellenes. Talán szakmai ártalom, de számára ez egy mesterkélt üzleti ágazat, amiből hiányolja azt, amiről amúgy szerinte szólnia kéne: az intimitást. Szerinte minél meghittebb ceremóniát szeretnél, annál több pénzbe kerül az esemény. Ő a mai napig úgy érzi, hogy nem maradtak le igazán semmiről, párjával – esküvő nélkül is – tizenöt éve boldog kapcsolatban élnek. 

Anna azért néha olyan sztorikkal rukkol elő, amelyektől mindegyikünk elérzékenyül. Most nektek is elmeséli, milyen kreatív koncepciókkal találkozott, amelyek jobban növelik szerinte a házasodási kedvet, mint bármely erre irányuló kampány. 

Házasodni télen?

– Az első „esküvőm” Budapesten a Pavillon de Parisban volt – meséli – és máig ez az egyik legromantikusabb hely, ahol eddig esküvőt fotóztam. Ez egy kis kertvendéglő Budán, ahol olyan szép a kert, hogy élmény volt az egész fotózás. Nagyon beleszerettem a hangulatába, főként a hatalmas borostyánnal beborított kőfalba.

Anna mindenkit arra buzdítana, hogy ne csak városi helyszínekben gondolkodjon, ha esküvőt tervez, hanem a természetben is.

#pavillondeparisbudapest#restaurant#frenchrestaurant#rainyday☔or#sunnyday🌞

Arborétumokban is lehet például szertartást rendezni, gyönyörű egy hatalmas parkban egy öreg fánál megesküdni, ahová nem kellenek dekorációk, hisz ott a természet. Az időjárás ugyan különleges akadályokat háríthat az esküvőszervezők elé, de már nagyon sokan vannak, akik bátran terveznek téli és őszi esküvőt is.

Remek lehet téli esküvőre például a Benczúr villa, ami – ahogy Anna mondja – „nagyon hercegnős, luxi, fancy” helyszín. De a kora őszi időjárás is alkalmas arra, hogy csodás esküvőt tartsanak a házasulandók a vöröslő falevelek közt. Mindkét évszak könnyen és kreatívan tematizálható a hozzájuk passzoló attribútumokkal és színekkel, például téli esküvőhöz illik a magyal, a toboz, a fenyőág, bevállalósabbak tarthatnak akár karácsonyi esküvőt is.

„Voltam egyszer egy magyar-indiai esküvőn, amit egy őszi napon tartottak, egy lajosmizsei tanyán” – idézi fel a gyönyörű emléket Anna. „Ez a rusztikus tanyavilág számomra a tradicionálisabb esküvői helyszínek közé tartozik, fotós szemmel tökéletes választás lehet az ősz: hatalmas parkok, amelyek ősszel narancssárgás, vöröses színekbe borulnak, tanyák, lovak…”

Unortodox helyszínek: lakásétteremtől a glampingig!

Akik pedig igazán formabontók szeretnének lenni, azoknak jó ötlet lehet a lakáséttermes esküvő is (tökéletes arra, ha kifejezetten meghitt esküvőt szeretnél tartani maximum harminc fővel, mint ahogy kollégánk Flóra is tette) és a glamping.

A glamping a glamour és a camping szó összeolvadásából született: (korábbi cikkünket ITT olvashatod róla) dizájnos, kényelmes kempingezést takar, a sátrak bohém-modern módon rendezik be őket, ügyelve a praktikumra és a kényelemre. Anna Kapolcson fotózott egyszer egy glamping-esküvőt, ahol nemcsak az esküvő volt egy sátorban, hanem a vendégek szállása is. 

Ha tetszettek ezek az ötletek, és vonzó számodra a rusztikus vidéki esküvők hangulata, akkor a VILLABOGArT helyszínét ajánlja neked Anna, ahol akár egy magtározóban is bulizhatsz, és a szertartást akár egy erdő mélyén is megtarthatjátok.

A felújított magtározót gyönyörűen lehet dekorálni, így kiváló helyszín a vacsorához. De ugyanitt kastély, és erdős terület is található. „Egyszer itt fotóztam egy szertartást, amit a kiserdőben tartottak egy odvas fánál, de voltam már olyanon is, amit egy kastélyban rendeztek meg, ami szintúgy csodálatos volt – egészen multifunkcionális, kreatív helyszín”.

Persze vannak olyanok is, akiktől ez az egész bohém-modern-rusztikus esküvőhangulat idegen, viszont a városból szeretnének kimenekülni. Nekik a Római parton az Aquamarina Hotelhajót ajánlja Anna jó szívvel. Fun fact: szerkesztőségileg többünket is megihletett már ez a hely, például Fiala Borcsára annyira inspirálóan hatott, hogy egyik könyvének helyszínéül szolgált. 

Hogyan fotózkodik a magyar?

Magyarországon még nem igazán jellemző olyan amerikai őrületek átvétele, mint például a „trash the wedding dress”, azaz „koszold össze az esküvői ruhát”. Ilyenkor  a pár sárban hempereg, és az a cél, hogy az esküvői ruhát minél jobban összemocskolják. Itthon divatosabb elhagyatott gyárépületben, hatalmas levendula- vagy pipacsmezőn fotózkodni.

Anna jellemzően „első találkozás” fotózást szokott csinálni. A párok az esküvő előtti napot, estét külön töltik, rendszerint már csak a házasságkötésnél találkoznak. Ezt a tradíciót egy új hagyomány kezdi felülírni, mégpedig az, hogy mielőtt az oltárhoz menne az ifjú pár, előtte találkoznak kettesben, tartanak egy „első találkozást”, ahol csak ők vannak ketten (és persze a fotós). Anna pedig lekapja ezeket a pillanatokat. „Nagyon szeretek ilyenkor fotózni, annyi érzelem van benne, annyira izgalmas látni a reakciójukat. Nagyon meghitt és érzelmekkel teli pillanatok ezek. Teljesen más, mint amikor ott vannak az oltár előtt a vendégek körében. Ez tényleg csak az ő pillanatuk, mielőtt minden rokon és hozzátartozó előtt összeházasodnának.”

„Az az igazán jó esküvő és kreatív fotózás egyben, amikor a pár is aktívan kiveszi a részét az ötletelésben” – foglalja össze Anna a tapasztalatait. Olyat is láttam, hogy a vőlegény a megszokott közös fotókból készült nosztalgia diavetítés helyett egy saját videóval készült. Egészen a lánykérésig mindennap készített egy szelfit, miután elhatározta, hogy megkéri a barátnője kezét. Ez nagyon menő ötlet volt, eléggé meghatódtam.

De azt a pillanatot is nagyon szeretem, amikor a friss házaspár első tánca következik, és minden párt egyenként kihívnak a táncparkettre. Először azokat, akik csak pár hete-hónapja-éve vannak együtt, utána sorban a többieket, attól függően, mikor ismerték meg egymást. Az a legmeghatóbb rész, amikor az igazán idős párok is csatlakoznak a legvégén. Nekem ezek a kedvenc pillanataim. Összességében elmondhatom, hogyha házasodásól van szó, igazán kreatív nép vagyunk, az biztos.”

Szőcs Lilla

Képek: Kerepeczki Anna