Mi a fityfenéért van egyáltalán az introvertáltaknak hete? 

Állítólag ez az introvertáltak hete.

Egy egész hetet kaptunk, mi, introvertált emberek. Hogy miért? Gondolom, mert az extrovertáltaké az egész év (muhahaha).

Jó, jó csak viccelek. Na, de tényleg, miért is kaptunk egy egész hetet?

Állítólag azért, mert a mai világban az extrovertált (kifelé forduló) személyiség vált pozitív társadalmi normává. Egy teljesen átlagos álláshirdetésben is jellemzően extrovertált készségeket sorolnak fel: erős kommunikációs készséget várnak el;  proaktivitást, nyitott személyiséget, problémamegoldó hozzáállást, folyamatos kapcsolattartást feladatdelegálással egybekötve, és így tovább. Mindenhonnan azt az üzenetet kapjuk, hogy akkor vagy mentálisan egészséges, ha sziporkázol, netwörkingelsz, egyenesen lubickolsz a társasági életben, egyből nyitsz mindenki felé, mint minden „normális” ember.

Érdekes és vicces, de például meglepően kevés cikk szól az extrovertáltakról… ami végül is tök érthető, hiszen ők azonnal nyílttá teszik, mit gondolnak a világról (irónia*). Nem úgy, mint introvertált társaik, akik jó hosszasan érlelik magukban a gondolataikat. Így hát egészen sok írás, elmélet született az introvertáltak „titkos” életéről, útmutatók tömkelege mutatja be ezt a személyiségtípust, amitől bevallom, néha fogom a fejem.

Tényleg azt érzem, hogy úgy kezelik az introvertáltakat, mintha ufók lennének, pedig egyszerűen csak máshonnan merítenek energiát. 

Miben különbözik a két személyiségtípus? 

Az introvertált személyiség szívesen kalandozik egyedül. Sokszor kapja meg a csendes jelzőt, ő ugyanis belül érleli meg a véleményét, rengeteget agyal, elemez, és amikor úgy érzi, hogy kiforrott álláspontja van, csak akkor mondja el. Nem ijeszti meg a magány, a négyszemközti hosszú beszélgetéseket részesíti előnyben, egy nagy társasági esemény és a munkahelyi csivitelés sokszor lefárasztja. Jobban szereti a minőséget a mennyiség elé helyezni, ha társasági életről van szó.

Az introvertáltság befelé forduló személyiséget jelent, nem depressziót, szorongást, pláne nem antiszociális személyiségzavart.

***or his**** #thatINFP

Az extrovertált ember sem sekélyes, felszínes paradicsommadár. Egy igazán impulzív személyiségtípust takar, ő az, aki egy buliban a társaság középpontja, és stand-uppol. Egyik virágról száll a másikra, mindenkihez van egy jó szava, mindenkivel picit cseveg, és őt ez energiával tölti fel. Azonnal kimondja, amit gondol, amit érez. 

A barátságokat tekintve egy introvertált ember akkor nyílik meg, ha már otthonosan érzi magát egy társaságban. Míg az extrovertált személyiség rögtön kiadja, ami benne van, és képes egyből a szívébe zárni téged, amint megismer.

Nagyjából ez a két sztereotip halmaz jellemzi az introvertált és extrovertált személyiségtípusokat.

Ugyan mindenkinek van egy domináns személyiségtípusa, mindenkiben más és más arányban, de mindkét jegy jelen van.  

Kinél kisebb, kinél nagyobb arányban. Ezért történik az az anomália, hogy bizonyos helyzetekben egy extrovertált ember is tud introvertáltként viselkedni és fordítva. Te magad is lehet, hogy imádsz lubickolni egy társaságban, mégis szükséged van arra, hogy hétvégén egy egész napon át csak te magad legyél, és senki ne szóljon hozzád. Ilyenkor jellemzően megkapja az ember lánya, hogy „de, hát, te olyan energiabomba vagy, folyton beszélsz, nem is lehetsz tipikus introvertált.” Pedig simán… 

Tehát most, amikor egy egész hetet kaptunk, fontosnak érzem, hogy a tényeket, tévhiteket saját tapasztalataim mentén tisztába tegyem. Introvertált személyiségként, íme, ilyen az élet. 

Recovering from the festive period. This is all I need! . . #introvert #introvertproblems #infj #ink #watercolor #sketch #sketchbook #art #anxiety #artwork #illustration #comic #comics #cartoon #journal #pen

Avagy útmutató introvertált társaidhoz 16 pontban 

1. Első és legfontosabb tény, hogy extrovertált társainkat ugyanúgy szeretjük. Számomra igazi akkumulátor lehet egy „paradicsommadár” személyiségű ember. A tolakodó, egymás szavába vágó nárcisztikus embereket viszont nehezen viselem. Őket tényleg elkerülöm. (Természetesen egy introvertált is lehet ilyen.)

2. Introvertáltnak lenni nem jelenti azt, hogy nem szeretek – sőt rettegek – emberek között lenni (ilyet is vágtak már a fejemhez). Az alapvető feladataimat az életben maradáshoz ugyanúgy elvégzem, egyszerűen van egy társasági kapacitásom, amit ha kimaxolok, akkor lemerülök.

I'll just need about a week... . My book, Quiet Girl in a Noisy World, is out now from Andrews McMeel Publishing! Available on Amazon and wherever books are sold! . #comics #introvert #monday #anxiety #overthinking #introvertproblems #life #infj #artwork #doodles

3. Introvertáltként cseppet sem ijeszt meg a magány. Szeretek egyedül nagyokat sétálni a városban, vagy otthon bekuckózni egy bögre forró kakaóval a kezemben. és csak olvasgatni.  

4. 

Ugyanúgy vágyom a társaságra, csak nem akárki társaságára.

5. Ha valakit meghallgatok, akkor értő figyelemmel vagyok jelen, van, hogy napokig érlelem magamban, amit mondott, és arra törekszem, hogy támogassam őt, akár tanáccsal, akár megoldással, vagy csak a figyelmemmel. Viszont sajnos nehezemre esik egyszerre több emberre figyelni, és követni a gyors témaváltásokat. Rettentően lefáraszt.

Dealing with the flu like... #ill #flu #fever #alwayscold 🤒😢😷---------------- Credit to @cassandracalin #ccassandra

6. A következő mondatokkal ki lehet kergetni a világból:  „Akkor most mindenki mutatkozzon be!” „Olyan csöndes vagy, mesélj most te!”

7. Az ilyen helyzetekre előre készülök. Van, hogy izgulok egy értekezleten, bulikban, esetleg telefonhívás előtt, és elismétlem magamban, hogy mit fogok mondani, ha majd meg kell szólalnom. Ha már otthonosan mozgok egy társaságban, és a rutinkörökön túl vagyunk, akkor elmúlik ez a lámpaláz.

That's pretty much all it takes. 😅 . This comic is from my new book 'Quiet Girl in a Noisy World'. Out now from Andrews McMeel Publishing: http://debbietung.com/books . #comics #graphicnovel #quietgirlinanoisyworld #books #introvert #introvertproblems #infj #artist #party #sketch #illustration #books #cartoon

8. Sokszor vagyok csendes megfigyelője egy beszélgetésnek, de akadnak személyek, akik olyan hatással vannak rám, hogy egyenesen extrovertálttá válok, úgy tudok sziporkázni, mint egy csillagszóró.

9. Nem akkor vagyok „jól”, ha mindig sziporkázom, ugyanolyan jól érzem magam, ha csendben vagyok. 

10. Ha melletted nem sziporkázom, attól még kedvellek. De… lehet, hogy ez sosem fog kiderülni (muhahaha).

11.

Ne akarj megváltoztatni. Ne akarj extrovertáltat csinálni belőlem. Ne akarj „megmenteni”, „megnyitni”, „felvillanyozni”, se „türelemmel lenni felém”, hátha sziporkázóbb leszek. Mindez rettentően bántó és tapintatlan. 

12. Ne érezd magad kellemetlenül, ha egy „buli közepén” hazamegyek, mert elfáradtam, és nem bírok egy harmadik, negyedik, ötödik helyre átmenni. Az a kettő is pont elég volt.

I can relate. #introvertdoodles

13. Ha meghívsz a bulidba, ahol senkit sem ismerek, és elmegyek rá egyedül, az részemről hatalmas áldozat, innen tudhatod, hogy nagyon-nagyon szeretlek. Úgyhogy, ha néha visszautasítanám a meghívásodat, az tökre nem ellened szól. Talán flegmának tűnhetek, esetleg lenézőnek, pedig egyszerűen csak igazán lemerítenek ezek a szituk. 

14. Állítólag, egy introvertált személyiséget könnyebben felcímkéznek és beskatulyáznak, mint extrovertált társaikat. Inkább marad a címkével magán, mintsem hogy küzdjön ellene. De miért? Mert baromi sok, hosszas, fárasztó, üres beszélgetést kéne hozzá lefolytatni. Ami energiaveszteség. (Szerintem.)

15. Szeretek egyedül edzeni, sőt mi több, szeretek csendes magányban átvedleni a női öltözőben. Nem azért nem beszélgetek valakivel meztelenül, mert introvertált vagyok, hanem mert meztelen vagyok, baszki.

16. Introvertáltként ne hívj speciálisnak, se különlegesnek vagy furának, elvontnak vagy művészalkatnak. Nincs szükségem speciális bánásmódra, nincsenek különleges igényeim. Szerintem arra sincs szükség, hogy legyen egy hetünk, amiben a világ ránk figyel. Egyszerűen csak fogadd el, hogy így érezzük jól magunkat, és ne akarj megváltoztatni minket.

Szőcs Lilla

Egy korábban megjelent írásunkat is szeretnénk a figyelmedbe ajánlani, ami szintén ezt a témát járja körül, ITT megnézheted