Bölcsészkart végeztem, úgyhogy praktikusan le tudok vizsgázni egy könyv tartalomjegyzéke alapján is, bullshitelésben és hablatyolásban úgyszintén verhetetlen vagyok. Éppen ezért örültem meg, amikor felfedeztem, hogy ezt a tulajdonságomat nagyszerűen tudom kamatoztatni különféle tárgyalásokon és meetingeken. A titok csak annyi, hogy az ember feldobja magára a csinos, hivatalos ancúgot, komoly képet vág hozzá, és igyekszik minél több, legalább három szótagos, latin, esetleg görög eredetű kifejezést összefűzni egy mondatban. Ha mindehhez még gyanús Excel-táblákat, homályos táblázatokat, bonyolult, olvashatatlan jegyzeteket is lóbálsz, nyert ügyed van!

Úgy tűnik azonban, a maszatolós értekezleti kultúra univerzálisan globális jelenség (figyeled, ugye?!), nemrégiben ugyanis megjelent egy roppant szórakoztató thread a Twitteren, ahol azokhoz hasonló értelmetlen, ám annál okosabbnak és proaktívabbnak tűnő megjegyzések gyűltek össze, mint amik nagy valószínűséggel a te céged tárgyalótermeiben is elhangzanak.

„28 évembe telt, amíg rájöttem, hogy tulajdonképpen mindegy, miről szól a meeting, ha random módon bármikor közbeveted, hogy »lényegében a megfelelő egyensúlyt kellene itt megtalálni«, az emberek kivétel nélkül egyet fognak veled érteni”

– írta az Adam Hess nevű felhasználó, a céges tárgyalásokon senyvedő tömegek pedig nem győztek buzgón bólogatni, illetve kiegészíteni mindezt a saját tapasztalataikkal. Íme, lehet mazsolázni és szabadon felhasználni a következő frázisokat:

1.

Hasonlóképpen jól működik az „ez egy kétélű penge” kifejezés is tapasztalataim szerint.

2.

Az egész az alapértékekhez való hűségről szól.

3.

Lépjünk csak egyet hátra!

4.

A másik jolly joker: „itt holisztikus megközelítésre lenne szükség”.

5.

Csak szakítsd félbe az egész meetinget azzal, hogy „ehhez kell egy cselekvési terv”. Kész, passz, slussz, már ott is az előléptetés!

6.

Nézzük meg, mi történik a továbbiakban!

7.

„Azt hiszem, ha mindezt a reklám szemszögéből nézzük, akkor képesek leszünk hatékonyan keretbe foglalni ezt a körkérdést” – és ez így szó szerint elhangzott a múlt heti meetingen valakinek a szájából, nekem meg lövésem nincs, mire gondolhatott.

8.

Épp most hallottam a „képeslap elhivatottság” kifejezést egy felsővezetőtől, és fogalmam sincs, mit jelent.

9.

Arról van itt szó, hogy szinergizálni kell a visszamaradt felesleget.

10.

– Ezt a kérdést most gondosan körbe kell járnunk.

– Nincs könnyű megoldás.

– Szükségünk lesz egy tervre.

11.

Egy a célunk, csupán a megközelítésünk különbözik.

12.

Gondolkozzunk egy kicsit rendhagyóbb megoldásokban is!

13.

Akkor most vessük papírra az ötleteket!

14.

Erre kéne csinálni egy workshopot!

15.

Nálam klasszul működik a „végül úgyis az lesz, hogy...” kifejezés – főleg, mert sohasem lehet tudni, hogy az pontosan mikor is fog bekövetkezni.

 Fiala Borcsa

Képek: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Monkey Business Images